Τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη επισκέφθηκαν, σήμερα το πρωί (Παρασκευή 29-9-2023), τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών Βαλομανδρίου του δήμου Πύλης με τα αιτήματά τους, τα οποία συνέταξαν μετά τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών της καταστροφικής δεύτερης πλημμύρας «Daniel», με τα νέα δεδομένα.

Σημειωτέον πως η πρώτη ανάλογης έκτασης, μεγάλη καταστροφική πλημμύρα, είχε σημειωθεί στο Βαλομάνδρι την ίδια εποχή το 2016, όπου χάθηκαν σπίτια και περιουσίες, με την τεράστια ψυχική οδύνη που συνοδεύει μέχρι και σήμερα τους κατοίκους. Τώρα, ήρθε η δεύτερη πλημμύρα να προσθέσει νέους εφιάλτες…

Τα μέλη της Επιτροπής παρέδωσαν το ψήφισμα στον κ. Μιχαλάκη με τα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων, που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Κυριακή στο Βαλομάνδρι.

Αφού ο Αντιπεριφερειάρχης άκουσε με προσοχή και αναλυτικά τα αιτήματα, στη συνέχεια αναπτύχθηκε μία εποικοδομητική συζήτηση σε δημοκρατικά πλαίσια, όπου βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, καθώς και οι απόψεις του κ. Μιχαλάκη για την Αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ταυτίζονται με αυτές των κατοίκων του Βαλομανδρίου.

Κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης, είναι η άμεση αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα, τουλάχιστον για τον χειμώνα που έρχεται.

Όσο για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση και με βάση τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να γίνει μία ενιαία μελέτη τουλάχιστον για 400 χρόνια… δαπανώντας πολλά χρήματα.

Η Επιτροπή επισήμανε πως εάν το πρόβλημα δεν λυθεί τώρα, θα το επωμιστούν οι επόμενες γενεές και πάντα θα αιωρείται, ενώ ο εφιάλτης θα είναι πάντα «ζωντανός».

«Εάν δε γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία με μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση, θα πρέπει να φύγουμε όλοι μας από τα Τρίκαλα…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλάκης.

Η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Βαλομανδρίου θα βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και στη συνέχεια θα επισκεφθεί και άλλους φορείς.

Δείτε το σχετικό βίντεο και τις φωτογραφίες από τη συνάντηση.

 

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης κατοίκων Βαλομανδρίου

Κυριακή 24-9-2023

“Αντιπλημμυρικά έργα – παρεμβάσεις στο Βαλομάνδρι του δήμου Πύλης Τρικάλων”.

Μετά τα νέα δεδομένα της 2ης καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε το χωριό το βράδυ της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου 2023, ξημερώματα Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου και μετά από την πρώτη εκτίμηση στα σημεία που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα και πλημμύρισε το χωριό, προτείνουμε τα κάτωθι:

  1. Διάνοιξη παράπλευρων γεφυρών της γέφυρας του Πηνειού, με μεγάλο εύρος από την πλευρά του Βαλομανδρίου και των Ρογκίων (από ανάχωμα σε ανάχωμα), διότι τα νερά εμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό και συχνός καθαρισμός.
  2. Άμεση αποκατάσταση και ανύψωση των καταστραμμένων αναχωμάτων.
  3. Πάνω στη στροφή του δρόμου προς τη γέφυρα του Πηνειού που έχει καταστραφεί σχεδόν το 1/3 του οδοστρώματος από την υπερχείλιση του ποταμού και μέρος των νερών πλημμύρισαν το χωριό.
  4. Ανατολικά του χωριού και σε μικρή απόσταση από τις αποθήκες του Χρήστου Περιστέρη, το ανάχωμα έχει καταστραφεί εντελώς για πολλά μέτρα, μέχρι την φλέβα.
  5. Θωράκιση όλων των αναχωμάτων από όλη την πλευρά της Φωτάδας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νερών, όπως έγινε στην πλημμύρα του 2016 θα καταστρέψει το Βαλομάνδρι σε μια ενδεχόμενη 3η καταστροφική πλημμύρα.
  6. Τοποθέτηση ζαρζανέτ για πλήρη ενίσχυση των αναχωμάτων σε όλο το ύψος, εσωτερικά και εξωτερικά και σε όλο το μήκος των αναχωμάτων.
  7. Διάνοιξη και εκβάθυνση περαιτέρω της βασικής κοίτης του ποταμού με τοποθέτηση ζαρζανέτ μέχρι πάνω.
  8. Ευθυγράμμιση του ποταμού μέχρι σμίξη φλέβας και εκβάθυνση της ζώνης ανάσχεσης. Καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ύψους.
  9. Άμεση και γρήγορη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών του οικισμού προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του οικισμού.
  10. Αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας.
  11. Άμεση χρηματοδότηση μιας καλά και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία του Πηνειού ποταμού και την διευθέτηση των όμβριων υδάτων  που προκαλούν κάθε φορά το ίδιο πρόβλημα.
  12. Διάνοιξη παράπλευρου καναλιού αναχώματος Βαλομανδρίου (τώρα είναι μπαζωμένο και με εγκλωβισμένα νερά).
  13. Μέχρι τότε να γίνεται καθαρισμός των καναλιών κάθε χρόνο και έλεγχος.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα (γιατί για το Βαλομάνδρι, είναι η δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα), εμείς οι κάτοικοι του χωριού, νιώθοντας οργή και αγανάκτηση, αναγκαστήκαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία ώστε να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε επιτέλους ολοκληρωμένη λύση όσον αφορά την προστασία της περιοχής.

Να επιδοθεί στους αρμόδιους φορείς. 

Η επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών Βαλομανδρίου.