«Ο Άλλος» και ο Ντάνιελ

Το παρόν και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δώσει «Ο Άλλος Άνθρωπος». Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είχε φτάσει στον Παλαμά με όλο τον εξοπλισμό μαγειρέματος και το απαραίτητο αντίσκηνο. Εγκαταστάθηκε στην κωμόπολη της Καρδίτσας πλαισιωμένος από τους εθελοντές του, ανακατεύοντας τις σούπες στα καζάνια με το κουπί από βάρκα μεταναστών, προσφέροντας ζεστό φαγητό στους πλημμυροπαθείς.
Όταν αναλογίζεσαι ότι όλος αυτός ο ανθρωπισμός υπήρξε, καθώς φαίνεται, ένας επινοημένος ρόλος για να βγαίνουν λεφτά για τζόγο και καλοπέραση, απλώς μελαγχολείς. Υπήρξαν και στην περίπτωση του Παλαμά επιχειρηματίες που κατέθεσαν χρήματα στους λογαριασμούς του Πολυχρονόπουλου για τη σίτιση των κατεστραμμένων.
Και μια και μιλάμε για συσσίτια, τις πρώτες δύσκολες μέρες της πλημμύρας κινητοποιήθηκε και επιχειρηματίας που ζει στην Αθήνα και κατάγεται από χωριό της Καρδίτσας. Ο εν λόγω έστειλε υπάλληλό του ο οποίος μετέφερε καθημερινά στον Παλαμά εκατοντάδες μερίδες από εστιατόρια και ψητοπωλεία της Λάρισας και των Τρικάλων, για να φάει ο κόσμος. Εννοείται δεν το δημοσιοποίησε ποτέ.

@ Ολοκληρώθηκε χθες η Agrotica. Μικρότερος από άλλες φορές ο όγκος των επισκεπτών, ακόμα λιγότεροι και οι θεσσαλοί, ως αναμενόταν. Τα μπουζούκια πάντως δούλεψαν…

Slag

Δεν θα το εκστόμιζε ούτε ο Σιδερόπουλος, που γενικώς με τα “τολμηρά” το έχει. Η Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια έκανε αυτοκριτική λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι στους αγρότες, κατά το κοινώς λεγόμενο, “τον ήπιαμε”».
Άφθαστη…

Γάμοι

Αλλάζουν οι άνθρωποι αλλάζει και ο θεσμός της παραδοσιακής οικογένειας, νοηματοδοτούμε τη ζωή μας διαφορετικά από τους προγόνους μας.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017, στο σύνολο των νοικοκυριών, τα ζευγάρια με παιδιά αποτελούσαν το 22% (τα ζευγάρια χωρίς παιδιά ανέρχονταν στο 25% και οι συγκατοικούντες ενήλικοι χωρίς παιδιά στο 16%).
Μεταξύ 1991-2022 οι γάμοι μειώθηκαν κατά σχεδόν 33%. Το 1992, το 87% των γάμων ήταν θρησκευτικοί και το 13% πολιτικοί. Το 2022, το 39% ήταν πολιτικοί, το 38% θρησκευτικοί, ενώ το 23% ήταν σύμφωνα συμβίωσης, τα οποία οκταπλασιάστηκαν μεταξύ 2014-2022. Τα διαζύγια αυξήθηκαν: από περίπου 12% το 1993 ανήλθαν στο 33% το 2022.
Μας αρέσει ή όχι, η ζωή προχωράει…

Dress code «πλημμυρισμένος κάμπος»…

Banks (new entry)

Η στήλη πληροφορείται ότι σύντομα πρόκειται να αυξηθούν οι παρουσίες των συνεταιριστικών τραπεζών στη Λάρισα. Μετά την εδραιωμένη παρουσία της Τράπεζας Θεσσαλίας με δυο καταστήματα, στην πόλη σχεδιάζει να έρθει και η Συνεταιριστική Καρδίτσας. Θα ανοίξει κάπου στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
Την ώρα που οι συστημικές συρρικνώνουν τη φυσική τους παρουσία, οι συνεταιριστικές αποτελούν διέξοδο για πολύ κόσμο.

Μπέος

Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο - αν και σπανίζει -, δηλαδή δημοσιογράφοι να σέρνονται στα δικαστήρια από δημάρχους, μόνο που ο Μπέος είναι ξεχωριστή περίπτωση. Ο δήμαρχος Βόλου καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση ύστερα από αγωγή που υπέβαλε εναντίον του ο τοπικός δημοσιογράφος Γιώργος Καρεκλίδης (εφημερίδα Μαγνησία).
Στο ακροατήριο ωστόσο εκδηλώθηκαν αισθήματα συμπόνοιας, κάποιοι παραλίγο να δακρύσουν, όταν ο Αχιλλέας δήλωσε ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό των 11.919 ευρώ που του επιδικάστηκε ως αποζημίωση. Εξήγησε ότι με δυσκολία τα βγάζει πέρα, δεν εργάζεται, είναι μόνο δήμαρχος...

Chanel Φαρσάλων

Στον Ενιπέα Φαρσάλων ομάδα παραγωγών ξεκίνησε το 2021 να καλλιεργεί βιολογικό βαμβάκι το οποίο σήμερα αγοράζει εξ ολοκλήρου ο γαλλικός οίκος μόδας Chanel. Η Καθημερινή γράφει ότι ήταν οι πρώτοι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο που το αποτόλμησαν.
Ωστόσο, όταν πήγαν να πάρουν την προβλεπόμενη επιδότηση τους είπαν «δεν δικαιούστε, το βιολογικό βαμβάκι δεν επιδοτείται».
Ελλαδάρα…
*Το πρόβλημα λύθηκε αργότερα με υπουργική απόφαση.

Θεός…

Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα (και) στους Οίκους Ανοχής ο Τάκης Παζαϊτης στον Δήμο Τρικάλων. Όπως δείχνουν οι δηλώσεις του σε τοπικό ραδιόφωνο (ρ/σ Λέσχη) πήρε εξ΄αρχής σοβαρά τον ρόλο του: «αυτά τα σπίτια κάνουν λειτούργημα» είπε, «τα επισκέπτονται μικρά παιδιά για να μάθουν, αλλά και μεγάλοι που, μετά από πολλά χρόνια γάμου, ετοιμάζονται για …παράνομο δεσμό». Και η κορύφωση: «Όσοι επισκεφτούν τους Οίκους Ανοχής θα γυρίσουν πάλι στα σπίτια τους. Από τους άλλους όμως, που θα κάνουν παράνομο δεσμό, μόνο οι μισοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Αυτό είναι το λειτούργημα».
Να τον βραβεύσει η ΚΕΔΕ.
Το ηχητικό ξεπερνάει κάθε λυρισμό:  

$ Έληξε η προθεσμία για νέους διοικητές νοσοκομείων. Μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι και ο Κώστας Καραμπάτσας, πρώην διοικητής σε Λάρισα και Βόλο.
Χωράει πολύ ΠαΣοΚ η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa