Τα συνειδητά ή διαυγή όνειρα κερδίζουν συχνά το ενδιαφέρον μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, απλώς δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τα όνειρά τους. Για τι ακριβώς όμως μιλάμε όταν μιλάμε για έλεγχο των ονείρων μας; Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο κινηματογραφικός κόσμος του Inception; 

Συνειδητό όνειρο ή διαυγές όνειρο είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ό,τι ονειρεύεται, ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα. Το συνειδητό όνειρο έχει μελετηθεί επιστημονικά και η δυνατότητα επίτευξής του θεωρείται πλέον τεκμηριωμένη. Ερευνητές όπως ο Allan Hobson με τη νευροφυσιολογική προσέγγιση του στο όνειρο έχει βοηθήσει να γίνει το συνειδητό όνειρο, λιγότερο θεωρητικό και ατεκμηρίωτο. Πώς μπορείς λοιπόν να μάθεις να ελέγχεις τα όνειρά σου;

Ενθάρρυνε το σώμα σου για περισσότερο ύπνο REM

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσεις την ποσότητα του ύπνου REM. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά, και αυτό που κάνει τον ύπνο REM να εμφανίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι να τηρείς ένα καθημερινό πρόγραμμα ύπνου και να κοιμάσαι αρκετά, ώστε να ξυπνάς ξεκούραστη. Εάν δυσκολεύεσαι ωστόσο να ξανακοιμηθείς, δοκίμασε μια διαφορετική μέθοδο ή περιόρισε τις προσπάθειές σου σε μία ή 2 φορές την εβδομάδα.

Κράτα ένα ημερολόγιο ονείρων

Φρόντισε να έχεις κοντά στο κρεβάτι σου, ένα σημειωματάριο το οποίο θα λειτουργήσει ως το προσωπικό σου ημερολόγιο ονείρων. Γράψε το όνειρό σου, αμέσως αφού ξυπνήσεις ή τα συναισθήματα και τις αισθήσεις, που σου δημιούργησαν, όσα είδες στον ύπνο σου. Αυτό θα σε εκπαιδεύσει να θυμάσαι περισσότερα από τα όνειρά σου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα συνειδητά όνειρα. Επιπλέον, δεν έχει νόημα να ελέγχεις τα όνειρά σου, εάν ξεχνάς την εμπειρία. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή εγγραφής ή μια εφαρμογή ημερολογίου ονείρων. Μπορεί να θυμάσαι περισσότερα από τα όνειρά σου αν μείνεις ακίνητη για λίγα λεπτά και συγκεντρωθείς στις αναμνήσεις σου πριν ξεκινήσεις να γράφεις.

Reality checks

Κάθε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναρωτήσου: «Ονειρεύομαι;» και κάνε μικρά reality checks, δηλαδή ελέγχους πραγματικότητας. Κοίτα γύρω σου για ένα οικείο αντικείμενο που αναγνωρίζεις για να δεις αν βρίσκεται στη σωστή θέση. Με αρκετή εξάσκηση, θα αρχίσεις να ακολουθείς την ίδια συνήθεια και στα όνειρά σου. Κάτι που επίσης με εξάσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγχεις τα όνειρά σου.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα προσωπικά σου σημάδια ονείρων

Διάβασε το ημερολόγιο ονείρων σου τακτικά και αναζήτησε επαναλαμβανόμενα «σημάδια ονείρων». Δηλαδή για επαναλαμβανόμενες καταστάσεις ή γεγονότα που μπορεί να παρατηρήσεις στα όνειρά σου. Εξοικειώσου με αυτά και μπορεί να μάθεις να τα αναγνωρίζεις, ενώ ονειρεύεσαι και επομένως να ξέρεις ότι βλέπεις όνειρο. Ίσως γνωρίζεις ήδη μερικά από αυτά τα σημάδια: Το να βλέπεις για παράδειγμα ότι χάνεις τα δόντια σου, ή ότι σε κυνηγά κάποιος ή ότι εμφανίζεσαι χωρίς ρούχα δημοσίως.

Ξανακοιμήσου γρήγορα

Όταν ξυπνήσεις, θυμηθείς τι είδες στο όνειρό σου και το γράψεις στο ημερολόγιο σου, κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να αποκοιμηθείς ξανά, φανταζόμενη τον εαυτό σου να συνεχίζει το όνειρο. Ακόμα κι αν αυτό πάρει αρκετό χρόνο για να συμβεί, αυξάνεις τις πιθανότητες για ένα διαυγές όνειρο.

ladylike.gr