Το να σηκωθείς από το κρεβάτι είναι δύσκολο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, πόσο μάλλον όταν έξω είναι σκοτεινά και κρύα.

Αλλά μόλις βρεις τη δύναμη να πετάξεις το πάπλωμα στην άκρη και να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα, αυτή η εποχή του χρόνου συχνά φέρνει μαζί της μια άλλη πρόκληση: την πρωινή υπνηλία.

Και ενώ όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πολλοί από εμάς παλεύουμε με αυτού του είδους τη νύστα κατά τους χειμερινούς μήνες (συνήθως πρόκειται για έναν συνδυασμό χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D, παρατεταμένης μελατονίνης που προκαλείται από τα σκοτεινά πρωινά και μειωμένων επιπέδων δραστηριότητας), αυτό δεν κάνει την αντιμετώπισή της ευκολότερη.

Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά για να είσαι σε εγρήγορση όταν ξυπνάς κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Δες τις κορυφαίες συμβουλές από ειδικούς της ευεξίας, του ύπνου, της διατροφής και της γυμναστικής.

Αύξησε την έκθεση στο φυσικό φως

Αν το πρωινό ξύπνημα μοιάζει με ακατόρθωτο εγχείρημα, θα πρέπει αυξήσεις το χρόνο που εκτίθεσαι στο φυσικό φως. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον βασικό αντίπαλο των επιπέδων πρωινής ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες: το σκοτάδι.

Όταν εκτίθεσαι στο φως του ήλιου, ιδιαίτερα νωρίς το πρωί, αυτό σηματοδοτεί στο σώμα σου ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσεις και να είσαι σε εγρήγορση. Αυτή η έκθεση βοηθά στην καταστολή της παραγωγής της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.

Ενυδατώσου μόλις ξυπνήσεις και κάνε ένα κρύο ντους

Σε όλους αρέσει η ζεστασιά και η άνεση στο κρεβάτι, αλλά η ζέστη κάτω από τα σκεπάσματα μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή εφίδρωση και αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αίσθημα υπνηλίας. Έτσι, αν έχεις την τάση να ξυπνάς ελαφρώς ιδρωμέν@, αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί νιώθεις νύστα το πρωί. Για να το αντιμετωπίσεις αυτό, πιες μπόλικο νερό μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι.

Επόμενο βήμα, το κρύο ντους! Το να κάνεις ένα κρύο ντους το πρωί είναι μια αναζωογονητική μέθοδος για να αποτινάξεις την πρωινή υπνηλία. Το σοκ του κρύου νερού πυροδοτεί μια φυσιολογική αντίδραση στο σώμα, διεγείροντας το νευρικό σύστημα και αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος, καθώς και συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε γρήγορο καρδιακό ρυθμό και βελτιωμένη πρόσληψη οξυγόνου, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια. Η αναζωογονητική αίσθηση ενός κρύου ντους λειτουργεί επίσης ως ένα ισχυρό κάλεσμα αφύπνισης για το μυαλό, τραντάζοντάς σε, σε μια κατάσταση αυξημένης επίγνωσης.

Τεντώσου καλά και κάνε γυμναστική το πρωί

Το τελευταίο πράγμα που πιθανόν να θέλεις να κάνεις όταν αισθάνεσαι νυσταγμέν@ είναι να κινηθείς, αλλά η ενσωμάτωση ακόμη και της μικρότερης δόσης κίνησης στην πρωινή σου ρουτίνα μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο έτοιμ@ να αντιμετωπίσεις την ημέρα.

Το να κάνεις μερικές διατάσεις είναι μια καλή αρχή. Δεν χρειάζεται να είναι συντονισμένο, άκουσε απλά το σώμα σου και τεντώσου συντονίζοντας την αναπνοή σου με κάθε τέντωμα, ανακουφίζοντας την ένταση.

Αν θέλεις να το πας και ένα βήμα παραπέρα κάνε τη γυμναστική μέρος της πρωινής σου ρουτίνας. Η ενασχόληση με την πρωινή άσκηση είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την εξάλειψη της πρωινής υπνηλίας. Αυξάνεται η ροή του αίματος και η παροχή οξυγόνου στους μυς και τα όργανα. Αυτό το κύμα κυκλοφορίας ενισχύει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας και διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, οι οποίοι παίζουν βασικό ρόλο στην εγρήγορση και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Τήρησε ένα πρόγραμμα ύπνου και πάρε ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να διατηρήσεις τα επίπεδα κορτιζόλης και μελατονίνης υπό έλεγχο, είναι να έχεις ένα πρόγραμμα ύπνου – και να το τηρείς. Όταν έχεις ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με τις ώρες του ύπνου σου, γεγονός που διευκολύνει τόσο τον ύπνο όσο και το ξύπνημα το πρωί.

Φρόντισε το πρωινό σου να περιέχει θρεπτικά συστατικά. Επικεντρώσου στην πρωτείνη, ώστε να ξεκινήσει η μεταβολική δραστηριότητα στο σώμα σου και να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου χαμηλά – που σημαίνει ότι παραμένεις χορτάτ@ για περισσότερο χρόνο – γεγονός που θα αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου.

savoirville.gr