Προς δεύτερη παράταση των εργασιών της οδηγείται η εξεταστική επιτροπή για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, καθώς η πρώτη που έλαβε για να οδηγηθεί σε πόρισμα ολοκληρώνεται μεθαύριο, 22 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Καθημερινή (Γιώργος Μπουρδάρας).

Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, με την οποία εξαντλείται ο αρχικός κατάλογος μαρτύρων με τον κ. Αθ. Πλεύρη, τα μέλη της επιτροπής προγραμμάτισαν –ύστερα από αρκετές αναβολές– να συζητήσουν το αν και με ποια πρόσωπα θα συνεχιστεί η διαδικασία ακρόασης μαρτύρων, ενώ κρίσιμο θεωρείται και το εάν η εξεταστική, πριν από τη σύνταξη πορίσματος, θα έχει στη διάθεσή της τη δικογραφία από την Εισαγγελία Λάρισας, όπως όλα τα κόμματα έχουν εξαρχής αιτηθεί, δίχως μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να υπήρξε απάντηση.

Αν και, όπως φάνηκε από τις αρχικές προτάσεις όλων των πλευρών, υπήρξε ταύτιση στα πρόσωπα πολλών μαρτύρων, και στη βάση αυτή διαμορφώθηκε ένας κατάλογος περισσοτέρων των 30 προσώπων, το γεγονός ότι δεν συμπεριελήφθησαν ορισμένοι μάρτυρες, τους οποίους κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν «ουσιώδεις» και «κρίσιμους», πυροδότησε πολλές φορές εντάσεις, με την πλειοψηφία να επαναλαμβάνει ότι ο κατάλογος θα παρέμενε «ανοιχτός» για περαιτέρω διεύρυνση, αν από την πορεία των εργασιών διαπιστωνόταν αναγκαίο κάτι τέτοιο.

Οι περισσότερες εξ αυτών των ενστάσεων αφορούσαν:

Πρώτον, την περίπτωση του κ. Κ. Γενηδούνια. Αρχικά τον είχε προτείνει, ως πρώην πρόεδρο των μηχανοδηγών, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Μιλένα Αποστολάκη. Στις 18.1 ο πρόεδρος της επιτροπής Δημ. Μαρκόπουλος γνωστοποιούσε ότι ο κ. Γενηδούνιας, «τέως πρόεδρος του Σωματείου της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης, ζητεί να έρθει να καταθέσει στην επιτροπή μας».

Σε εκείνη τη συνεδρίαση με απόφαση της πλειοψηφίας παραπέμφθηκε για αργότερα η όποια απόφαση. Λίγες ημέρες αργότερα (24.1), στο πρόσωπό του αναφέρθηκε η κ. Μαρία Καρυστιανού, μητέρα ενός εκ των θυμάτων του δυστυχήματος, υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να δώσει πολλές και ακριβείς πληροφορίες για την υπόθεση».

Στη συνέχεια, η περίπτωση του κ. Γενηδούνια φάνηκε να απαξιώνεται από τον πρόεδρο της επιτροπής Δημ. Μαρκόπουλο, με το επιχείρημα ότι εργάζεται για την Hellenic Train: «Θα έρθει να υπερασπιστεί την εταιρεία και τον διευθύνοντα σύμβουλό της. Τι να λέμε τώρα;», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος. «Καλέσαμε και τον κ. Αγοραστό, καλέσαμε και τον κ. Πλεύρη. Και εδώ είμαστε για να καλέσουμε και τον κ. Γενηδούνια και όποιον άλλον», σχολίασε κάποια στιγμή ο εισηγητής των «γαλάζιων» Λ. Τσαβδαρίδης.

Δεύτερον, τους μάρτυρες που είναι κατάλληλοι να μιλήσουν για τη φρικτή πυρκαγιά που ξέσπασε με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και στην οποία αποδίδεται ο θάνατος πολλών. Ως προς αυτό, ευθύς εξαρχής το ΚΚΕ έλεγε πως «είναι απαραίτητο να κληθούν οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων και πραγματογνωμόνων των οικογενειών, και εκείνη των δικαστικών αρχών», με την επισήμανση ότι η μία εξ αυτών «εξέτασε τα ζητήματα της πυρκαγιάς, για τα οποία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής μάρτυρες που να μπορούν να τοποθετηθούν γιατί δηλώνουν αναρμόδιοι για τα θέματα της πυρκαγιάς».

Σημειώνεται πως σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά αιτήματα της αντιπολίτευσης, από πλευράς τους έχει καταστεί σαφές ότι υπάρχει ακόμη και θέμα άμεσης αποχώρησής τους από την εξεταστική.