Καλή χρονιά να έχουμε.

Μανίκια (σηκωμένα)

Έπιασαν δουλειά οι νέοι δήμαρχοι.
Στη Λάρισα ο Μαμάκος, για να συμβολίσει προθέσεις, μάζεψε αξιωματούχους και συνεργάτες από τις 7 το πρωί στο γραφείο του. Θα φανεί αν οι συμβολισμοί θα έχουν αντίκρισμα, περίοδος χάριτος δεν υπάρχει, η πόλη άλλωστε, μετά τις εκλογές, μοιάζει εγκαταλειμμένη, τα προβλήματα έχουν θεριέψει…

Πάρε το Δεύτερο

Η αφρόκρεμα του μουσικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ μετακομίζει στις 18 Ιανουαρίου στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στα Τρίκαλα. Είναι η ημέρα που γεννήθηκε και πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης, αλλά φέτος η επέτειος έχει ξεχωριστό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται σαράντα χρόνια. Την ημέρα αυτή το Δεύτερο θα κάνει τις εκπομπές του μέσα από Μουσείο Τσιτσάνη, προς τιμήν του μεγάλου δημιουργού. Το παρόν θα δώσουν όλα τα μεγάλα ονόματα, από την Μαρία Κοζάκου, που είναι και διευθύντρια προγράμματος, μέχρι τον Κώστα Θωμαϊδη. Η Κοζάκου επισκέφτηκε πρόσφατα το Μουσείο - ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή Στέλιου Καραγιώργου ο οποίος είχε και την ιδέα -, και επέστρεψε στην Αθήνα ενθουσιασμένη με όσα είδε.
Και μια και μιλάμε για τον Τσιτσάνη, λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από το Μουσείο, υπήρχε το διώροφο οικογενειακό ακίνητο (πάνω το σπίτι και κάτω το ουζερί του αδερφού του). Γκρεμίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, ο Δήμος δεν είχε λεφτά να το απαλλοτριώσει και ο Τσιτσάνης πίεζε να το δώσει αντιπαροχή για να …πάρει διαμέρισμα, όπως και έγινε.
Οι ρεμπέτες άργησαν να δικαιωθούν και να γίνουν αποδεκτοί από την ευρύτερη κοινωνία για το έργο τους. Εντούτοις ούτε ο Τσιτσάνης είχε συνειδητοποιήσει εγκαίρως την αξία του. Ο Θεοδωράκης το είχε πει εύστοχα: «ήταν μεγάλος αλλά δεν το ήξερε…».

Νέα μόδα…

Ο Κασελάκης άνοιξε το δρόμο, βάζοντας λεφτά από την τσέπη του για τα έξοδα τους ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται να τον μιμείται και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας.
Μία λύση, για τους τοπικούς κομματικούς, ώστε να περιορίσουν τα έξοδα, θα ήταν να μαζευτούν όλοι στο γραφείο του Βασίλη Κόκκαλη. Έτσι κι΄αλλιώς έναν βουλευτή έχουν. Άλλωστε ο Βασίλης είναι φιλόξενος άνθρωπος, και η Χρύσα (ψυχή του γραφείου του) ακόμα περισσότερο…

Ο Ζακ και ο Κάμπος

To έγραψε ο Κασιμάτης στα ΝΕΑ με αφορμή τον θάνατο του Ντελόρ που στη χώρα μας δοξάστηκε για τα περίφημα πακέτα του, τα οποία ως επί το πλείστον φαγώθηκαν στην κατανάλωση: «…παρά τα τόσα δισεκατομμύρια που προσέφερε αυτός ο άνθρωπος στην Ελλάδα, δεν δόθηκε ποτέ το όνομά του σε καμία λαϊκή πίστα του θεσσαλικού κάμπου, ούτε καν της εθνικής. Ξέρω, φέρ’ ειπείν, ότι κάπου στη Λάρισα υπήρχε το κέντρο «Βερσαλλίες», κανένα όμως δεν υπήρξε που να το λένε Ντελόρ. Ούτε καμία τραγουδίστρια, οι οποίες συχνά αλλάζουν τα επώνυμά τους όταν δεν είναι εύηχα, διάλεξε ποτέ το εύηχο και δισύλλαβο «Ντελόρ». Κρίμα!..»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο απέκτησε φως. Η Μαρία Κάλλας υποκλίνεται …


Η ερωμένη του Καραμανλή

Ο Μίμης Ανδρουλάκης, παλιός βουλευτής και διανοούμενος της αριστεράς, γράφει βιβλία …κατά ριπάς. Αυτή τη φορά, στο τελευταίο του με τίτλο «Κάτω από τις στάχτες», καταπιάνεται με γνωστά πολιτικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης εστιάζοντας με ηδονοβλεπτική ματιά σε γεγονότα και κουτσομπολιά γύρω από τη ζωή τους.
Ερωμένες στην εποχή του δεν είχε μόνο ο Παπανδρέου αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μόνο που ο εθνάρχης ήταν διακριτικός.
«Ο Καραμανλής», γράφει ο Ανδρουλάκης, «είχε παντρευτεί την ανιψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, την καλλονή Αμαλία. Το ότι διατηρούσε σταθερή ερωμένη θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό σκάνδαλο. Επρόκειτο για την πρώην Μις Ελλάς - δημοσιογράφο τότε σε περιοδικό μόδας -, Μαρίνα Δημητροπούλου, ρουμάνικης καταγωγής… Το θέμα αποδείχθηκε πιο σύνθετο διότι η εν λόγω κυρία εμφανιζόταν ως αξιόπιστη προσωπικότητα και όχι χαζογκόμενα» επισημαίνει ο συγγραφέας.
Τον Απρίλιο του 2001 η Δημητροπούλου μίλησε για πρώτη και τελευταία φορά για το θέμα αυτό (περιοδικό Ταχυδρόμος) παραδεχόμενη τη σχέση τους: «Αποφύγαμε συνειδητά τον γάμο… μείναμε κρυμμένοι κι ευτυχισμένοι», είπε…

Έλεγχος;

Για πρώτη φορά θα δούμε έλεγχο οικονομικών στον Δήμο Λαρισαίων (από νέο δήμαρχο σε απελθόντα) τουλάχιστον μετά το 2000.
Ο Καλογιάννης απέφυγε επιμελώς να σκαλίσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής το 2014, όταν εκλέχτηκε. Είναι ο χαρακτήρας του είπαν κάποιοι. Άλλοι πάλι το απέδωσαν σε ένα είδος ανομολόγητης υποχρέωσης απέναντι στον Τζανακούλη για την στάση του τελευταίου όταν ο Καλογιάννης αναμετρήθηκε στον δεύτερο γύρο με την Ρένα Καραλαριώτου και εκλέχτηκε δήμαρχος. Και για να μην έχουμε παρερμηνείες, να θυμίσουμε ότι ο τότε απερχόμενος Τζανακούλης (ηττημένος από τον πρώτο γύρο), στήριξε με τόσο …πάθος τον αγώνα της ομοϊδεάτισσας Ρένας που της προκάλεσε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι σαν να σε αγκαλιάζει ελέφαντας, κάτι που συνεπάγεται ότι ακόμα και αν έχει αγαθές προθέσεις (ο ελέφαντας) τα κατάγματα είναι αναπόφευκτα. Εν τέλει εκείνη ηττήθηκε...
Ο Μαμάκος ωστόσο δήλωσε απερίφραστα - και μάλιστα με γραπτή ανακοίνωση - ότι θα ψάξει τα πάντα στη θητεία Καλογιάννη. Στην ορκωμοσία το επανέλαβε πιο κομψά «αξιόπιστη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του Δήμου» το ονόμασε. Πώς θα γίνει το κοσκίνισμα, δηλαδή ποιοι θα ερευνήσουν και σε τι βάθος, μένει να το δούμε.
Τι λέει ο Καλογιάννης για όλα αυτά; «Ψάξτε όσο θέλετε, απλώς θα εκτεθείτε …»
Εισερχόμαστε σε ενδιαφέρουσα δημοτική περίοδο…

Περιβόλι

Δια χειρός αδερφών Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) και τεχνογνωσία από το πεντάστερο “Ανάντι”, ανακαινίστηκε στο Περιβόλι Γρεβενών το κοινοτικό μαγαζί στην πλατεία του χωριού. Παρομοίως και το μικρό ξενοδοχείο που βρίσκεται πίσω του. Οι πρώτοι επισκέπτες την Πρωτοχρονιά έχουν να το λένε, Αλπική κατάσταση, εξαιρετικός ο χώρος, το ίδιο και τα εδέσματα. Κι εκεί που το Περιβόλι τον χειμώνα δεν είχε ψυχή, τώρα υπάρχει ουρά για κρατήσεις. Όταν πρόκειται για το χωριό σου κάνεις το κάτι παραπάνω …


Για ψηφίστε …

Έρχεται οσονούπω στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση των θεσσαλών βουλευτών. Ήδη το Μαξίμου έχει αρχίσει το σχετικό “μαρινάρισμα” στους δικούς του (για να μαλακώσουν οι σκληροί) και ένα ψυχολογικό “μασάζ” σε κάποιους άλλους που αμφιταλαντεύονται.
Στη Θεσσαλία δεν υπάρχουν κοινοβουλευτικοί δηλωμένοι ομοφυλόφιλοι, θα μπορούσαν να υπάρχουν κρυπτογκέϊ ή κρυπτολεσβίες, αλλά δεν έχει σημασία. Το παρήγορο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί με ανοιχτά μυαλά που ζουν στον 21ο αιώνα και σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δικό της “μασάζ” κάνει βέβαια και η εκκλησία σε εκείνους που μπορεί να επηρεάσει. Η ψηφοφορία θα έχει ενδιαφέρον και για τον λόγο ότι θα γίνει με ελεύθερη βούληση, χωρίς το μαστίγιο της κομματικής πειθαρχίας.
Ενδεχομένως μια καλή ευκαιρία για τον Νατσιό (της Νίκης) να αυξήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Άλλωστε στους κόλπους της εκκλησίας (σύμφωνα με τον μητροπολίτη Μεσσηνίας) δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι…

@Από σήμερα η στήλη αποστέλλεται και σε αναγνώστες που ζήτησαν να την λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο. Όσοι το επιθυμoύν μπορούν να κοινοποιήσουν το μέιλ τους στο tolis@kosmoslarissa.gr.

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο kosmos@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa