Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Παρακολουθήστε Live: 

Από την πρώτη ερώτηση που του τέθηκε ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε ότι ήταν καθυστερημένη η παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων στις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, και εξήγησε τις ιδιαιτερότητες που έχει η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού σε σύγκριση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τόνισε ότι είναι διαφορετική η αποστολή μηνυμάτων από το 112 σε περίπτωση πυρκαγιάς, όπου απαιτείται η άμεση εκκένωση μιας περιοχής με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, σε σχέση με τις περιπτώσεις πλημμύρας όπου οι πολίτες καλούνται να μετακινηθούν συνήθως σε υψηλότερο επίπεδο.

Ειδικά για την κινητοποίηση του στρατού με τα ελικόπτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν παρών στο στρατηγείο των επιχειρήσεων και «αποφασίσαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα ελικόπτερα θα πετούσαν πάνω από τις πληγείσες περιοχές με το που θα ήταν ασφαλές». Εξήρε μάλιστα το έργο των ενόπλων δυνάμεων, όπως αυτό του Μηχανικού που έστησε άμεσα γέφυρες, και των ειδικών για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.

Αναφορικά με τα έργα αντιμετώπισης των πλημμυρών στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα έργα που είχαν γίνει απέτρεψαν μια μεγαλύτερη τραγωδία και κράτησαν ασφαλείας μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια.

«Το πόσο αποτελεσματικά ήταν ή δεν ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί», είπε, προσθέτοντας ότι καλώς διεξάγεται και σχετική εισαγγελική έρευνα.

Σε ερώτηση μήπως δεν λειτούργησε το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ λεπτομερής: «Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος στην περίπτωση της Θεσσαλίας. Δημιουργήθηκε αμέσως συντονιστικό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Ο καθένας είχε τη δική του αρμοδιότητα, γινόντουσαν συσκέψεις δύο φορές την ημέρα, άλλος ασχολήθηκε με το πρόβλημα των νεκρών ζώων, άλλος ασχολήθηκε με τη δημόσια υγεία, άλλος ασχολήθηκε με την προσβασιμότητα στα χωριά και το πώς θα σιγουρευτούμε ότι θα φτάσουμε γρήγορα στα χωριά που είχαν αποκοπεί , άλλος ασχολήθηκε με τις υποδομές… Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος».

Λάθη και ελλείψεις

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία», είπε, τονίζοντας την πρόθεσή του για ένταξη της ΕΜΥ αλλά και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

«Εχουμε ανάγκη εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, χρειαζόμαστε περισσότερα πρωτόκολλα σχετικά,» είπε. «Χρειαζόμαστε επίσης περισσότερα συστήματα και περισσότερη τεχνολογία έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών,» πρόσθεσε, τονίζοντας και την ανάγκη για περισσότερες ασκήσεις προσομοίωσης φυσικών καταστροφών.

«Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου,» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας και την ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πόρων κατά των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

«Δε θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω τους ομολόγους μου» στην Ευρωπαϊκή Ενωση «για την ανάγκη ενίσχυσης του Ταμείου Αλληλεγγύης» της Ε.Ε., υπογράμμισε.

«Δεν θα ήθελα να σκεφθώ ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν αυτό το φαινόμενο είχε συμβεί πριν από πέντε χρόνια» πρόσθεσε με νόημα, ενώ διέψευσε ότι έχει πρόθεση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν, αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν», είπε, τονίζοντας ότι κάθε υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα, δηλαδή αν μπορεί να υλοποιήσει την πολιτική την οποία επελέγη να υπηρετήσει, πράγμα που δεν κρίνεται μόνο  μέσα σε δύο μήνες, αλλά και στο επίπεδο της συμπεριφοράς: «Εκεί ενδεχομένως η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Εάν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δε θα διστάσω να το κάνω», είπε κλείνοντας το θέμα του ανασχηματισμού.

Τουρκία-Ε.Ε.

Για τα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για μια περίοδο-ευκαιρία για πρόοδο: «Η Τουρκία έχει συμφέρον αυτή την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την Ε.Ε, να είναι ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζει όμως καλά ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Είναι ένα όπλο που ενδεχομένως να έχουμε στα χέρια μας για μια περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σημείωσε.

«Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα. Τα ζητήματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία και εθνική ακεραιότητα είναι ζητήματα που δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων από εμένα, είναι εκτός της συζήτησης που κάνουμε με την Τουρκία», είπε με έμφαση.

kathimerini.gr