Το απόγευμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο του δημοσιεύματος της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής που έκανε λόγο για «αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών».

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές μετά τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά αναμένεται να αποφασιστεί αν η κυβέρνηση θα ζητήσει τη μετατροπή της διαδικασίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα από τον Καναδά, ενώ αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας , το πότε θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των αρχηγών, αλλά και το πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Η κυβερνητική στρατηγική αποτυπώνεται στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αντικυβερνητική εκστρατεία» και «προσπάθεια αποσταθεροποίησης», μιλώντας για σύνδεση με «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα».

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση δυσπιστίας ανήγγειλε την Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος δήλωσε: «Οι σημερινές αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι το έγκλημα των Τεμπών είναι ένα διαρκές έγκλημα. Είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειές τους και εκατομμύρια Ελληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους. Κι όλα αυτά πριν τις παραλάβει η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλία και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε άμεσα παραίτηση του πρωθυπουργού, να στηθούν κάλπες, και μάλιστα με παρουσία διεθνών παρατηρητών, όπως είπε.

athina984.gr