Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη υποχρεώσεις σε βαθμό, που το να πιάσει κανείς την απλώστρα να απλώσει ή τη σφουγγαρίστρα να καθαρίσει τα πατώματα, μοιάζει χαμένος χρόνος. Η αλήθεια είναι, ότι υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι για τους οποίους η καθαριότητα είναι ένας τρόπος να χαλαρώσουν.

Για τους υπόλοιπους από εμάς, που δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, υπάρχει τρόπος να δούμε την καθαριότητα με άλλο μάτι. Για τον σκοπό αυτό θα επικαλεστούμε την επιστήμη.

Η ακαταστασία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας

Το να διατηρούμε το σπίτι καθαρό και να εστιάζουμε κατά τη διάρκεια της καθαριότητας σε αυτό, που κάνουμε, μας κάνει καλό. Για την ακρίβεια οι έρευνες δείχνουν, ότι η καθαριότητα ή η απουσία της μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην ψυχική μας υγεία.

Η ακαταστασία μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Μάλιστα υπάρχει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Personality and Social Psychology Bulletin», και το επιβεβαιώνει. Συγκεκριμένα γυναίκες που περιέγραφαν τον χώρο τους ως ακατάστατο ή που είχαν την αίσθηση των ανεκπλήρωτων εκκρεμοτήτων, αισθάνονταν πιο κουρασμένες και μελαγχολικές, από όσες περιέγραφαν τον χώρο τους ως ξεκούραστο μέρος ηρεμίας. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονβες βρήκαν, ότι γυναίκες με ακατάστατο χώρο είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Τα οφέλη της καθαριότητας

  1. Πάρτε τον έλεγχο των πραγμάτων με μια σφουγγαρίστρα ανά χείρας!

Εύλογα θα διερωτηθεί κανείς, τι σχέση έχει η σφουγγαρίστρα με το κατά πόσο έχουμε τη ζωή μας υπό έλεγχο. Όταν οι άνθρωποι αισθάονται, ότι δεν ελέγχουν τα πράγματα στη ζωή τους ή ότι είναι αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, η καθαριότητα μπορεί να τους δώσει την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή τους.

Μάλιστα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ βρήκε, ότι σε συνθήκες άγχους οι άνθρωποι αυτόματα υιοθετούν επανληπτικές συμπεριφορές. Αυτό τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου σε στιγμές χάους.

Επιπρόσθετα η αποδιοργάνωση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή κάποιου και δυσκολεύει τον άνθρωπο να συγκεντρωθεί για να ολοκληρώσει ένα project. Άρα αν αισθάνεστε την ανάγκη να καθαρίσετε, όταν είστε αγχωμένοι, μάλλον είναι ο τρόπος του μυαλού σας να σας πει, ότι έχει ανάγκη από διέξοδο.

  1. Βελιτώστε τη διάθεσή σας

Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα του καθαρού χώρου, αλλά και η ίδια η διαδικασία, που μας βοηθά. Έρευνα στο περιοδικό Mindfylness, βρήκε ότι όσοι συμμετείχαν ενεργά στη διαδιασία είδαν 25% βελτιωμένη έμπνευση και 27% μείωση του άγχους. Και τι εννοούμε, ότι συμμετείχαν ενεργά;

Πχ όταν σφουγγαρίζετε το πάτωμα μυρίστε το υγρό με το οποίο σφουγγαρίζετε. Νιώστε πως η σφουγγαρίστρα απομακρύνει σκόνη και βρωμιά και καθαρίζει πραγματικά τον χώρο σας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα καθαρά σεντόνια, καθώς όταν κοιμόμαστε σε κρεβάτι με καθαρά κλινοσκεπάσματα, ξεκουράζεται και το μυαλό μας περισσότερο.

  1. Ατμοκαθαριστής: Αυξάνει τη συγκέντρωσή σας!

Για την ακρίβεια μπορεί να μην είναι ο ατμοκαθαριστής καθαυτός, που αυξάνει τη συγκέντρωσή σας. Είναι όμως, όπως προαναφέραμε, η διαδικασία της καθαριότητας που βοηθά σε αυτό. Η εικόνα ενός ακατάστατου και βρώμικου σπιτιού επηρεάζει την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε. Κατ’ επέκταση επηρεάζεται η δυνατότητα του εγκεφάλου μας να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Για την ακρίβεια οι άνθρωποι ήταν ευκολότερο να συγκεντρωθούν και πιο παραγωγικοί σε έναν καλά οργανωμένο χώρο. Επομένως αν δυσκολεύεστε να εργαστείτε πάνω σε κάποια εργασία, που σας ανέθεσαν, δοκιμάστε να συμμαζέψετε τον χώρο σας πρώτα. Θα διαπιστώσετε, ότι αν αφοσιώσετε λίγα λεπτά στην οργάνωση του χώρου σας μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε καλύτερα και να τελειώσετε γρηγορότερα τις υποχρεώσεις σας.

Ένας απλός τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να περιορίσετε τον αριθμό των πραγμάτων, που βρίσκονται στον χώρο. Ένα καλό ξερκαρτάρισμα είναι πάντα χρήσιμο. Από τη μια θα έχετε λιγότερα πράγματα να συμμαζεύτε και να καθαρίζετε και από την άλλη λιγότερους αντιπερισπασμούς.

Πως θα εντάξετε την καθαριότητα στην καθημετινότητά σας;

Έχετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια, αυξημένο φόρτο εργασίας ή απλώς περνάτε μια περίοδο με  έκτκατες υποχρεώσεις; Να πως θα ενσωματώσετε στη ζωή σας την καθημερινότητα.

Ένα βήμα τη φορά: Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την καθαριότητα, γιατί έχουν πολλά να κάνουν. Αντ’ αυτού μοιράστε κάθε δουλειά σε διάφορες μέρες της βδομάδας. Δεν είναι ανάγκη να βγάλετε σιδερώστρα, απλώστρα, χωλρίνες και να κάνετε τα πάντα σε μια μέρα. Έτσι δε θα κουραστείτε για να καθαρίσετε όλο το σπίτι σε ένα Σαββατοκύριακο. Μια μέρα καθαρίστε την τουαλέτα και τον νιπτήρα. Την άλλη κάντε τον πάγκο της κουζίνας. Επόμενη μέρα βάλτε πλυντήριο κ.ο.κ.

Βάλτε χρονόμετρο: Μπορείτε να ορίσετε, ότι θα ασχοληθείτε 15,20, 30 λεπτά σε μια μέρα με την καθαριότητα. Μόλις τελειώσει αυτό το διάστημα, θα έχετε τελειώσει για την ημέρα. Τι μπορείτε να κάνετε; Φρεσκάρετε το μπάνιο, ξαραχνιάστε, απολυμάνετε τους πάγκους της κουζίνας. Ό,τι από αυτά κι αν κάνετε μια μέρα της βδομάδας, θα έχετε καθαρό σπίτι όλη τη βδομάδα.

Δε χρειάζονται μεγάλα βήματα για να καθαρίσετε το σπίτι σας, ακόμη και αν διάγετε μια περίοδο θλίψης. Μπορείτε απλώς να βάλετε τα πιάτα στο πλυντήριο ή να μαζέψετε τα διάσπαρτα στον χώρο ρούχα. Θα βελτιώσετε τη διάθεσή σας και θα έχετε κάνει ένα βήμα για να αισθανθείτε καλύτερα.