Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ιδέες για τα στολίδια και τη διακόσμηση ποτέ δεν λείπουν. Επειδή όμως έχουμε πληθώρα πορτοκαλιών, μήπως να τα αξιοποιήσουμε κι αυτά κατάλληλα;

Τα πορτοκάλια αυτή την περίοδο δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως πρώτη ύλη για τα μελομακάρονα. Οι χρήσεις τους, πέρα από την κατανάλωσή τους για λόγους υγείας, είναι άπειρες. Γι’ αυτό λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από τις καλύτερες ιδέες προς αξιοποίησή τους.

Αρωματικά χώρου

Τζάκι αναμμένο, ένα ποτήρι κρασί, μια καλή ταινία και… ένα γλυκό άρωμα να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, με μερικά πορτοκάλια και γαρίφαλα. Μια παράδοση που προέρχεται από τη Γαλλία και μάλιστα την εποχή του Μεσαίωνα, με το άρωμα των πορτοκαλιών και του γαρίφαλου που χρησιμοποιούνταν τότε για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να παραμένουν υγιείς.

Αν λοιπόν έχετε χρόνο πάρτε μερικά πορτοκάλια, σχεδιάστε επάνω σε αυτά κάποια σχέδια με ένα μολύβι και αρχίστε να τοποθετείτε γαρύφαλλα. Λίγη φαντασία μόνο να έχετε και το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα για να μεταμορφώσετε ένα πορτοκάλι σε αρωματικό χώρου, είναι να το αδειάσετε από το περιεχόμενό του και να το μετατρέψετε σε κερί. Έτσι, ο χώρος θα πάρει ένα ωραίο άρωμα και θα έχετε και μια ρομαντική νότα.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Εδώ οι προτάσεις είναι άπειρες, με τις περισσότερες βέβαια να απαιτούν αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.


Η διαδικασία αυτή είναι πολύ εύκολη. Παίρνετε ένα πορτοκάλι, το κόβετε σε λεπτές φέτες, σκουπίζετε κάθε φέτα για την περίσσεια υγρασίας, τις απλώνετε επάνω σε μια λαδόκολλα και τις ψήνετε για λίγη ώρα.Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο κλασικά πορτοκάλια αλλά και σανγκουίνι για έξτρα χρώμα.


Στη συνέχεια, περνάτε τις φέτες σε κορδέλες, κλωστές, ή ό,τι άλλο έχετε φανταστεί και τις κρεμάτε είτε ως γιρλάντα στο δέντρο σας, είτε πάνω από το τζάκι, είτε στο παράθυρο του σπιτιού σας.

Ένα άλλο όμορφο στολίδι που μπορείτε να φτιάξετε για το δέντρο σας είναι με τις φλούδες. Την επόμενη φορά που θα στύψετε ένα πορτοκάλι για το χυμό του, μην πετάξετε τις φλούδες.

Αντ' αυτού, πάρτε μικρά χριστουγεννιάτικα κουπάτ, πιέστε τα επάνω στις φλούδες και αφήστε τα να ξεραθούν. Ιδού λοιπόν, πρωτότυπα στολίδια.

Για μια διαφορετική πινελιά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, θα μπορούσατε επίσης να φτιάξετε στολίδια με αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.


Στολισμένο δέντρο στην Πάρνηθα με φέτες και φλούδες πορτοκαλιού καθώς και κόκκινες πιπεριές
Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε πρωτότυπα στεφάνια με φέτες πορτοκαλιού και φύλλα δάφνης, κουκουνάρια ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.


Και μόλις τελειώσετε με τους στολισμούς, φτιάξετε λίγο γλυκό πορτοκάλι, βουτήξτε τις φέτες στη σοκολάτα, και απολαύστε τες.

iefimerida.gr