Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Φαρκαδόνας, σχετικά με τις πρόσφατες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες του Ζάρκου, αναφέρονται τα εξής: 

"Ένα ακόμα χτύπημα δόθηκε στους αγρότες του Ζάρκου με την χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή το απόγευμα της Τρίτης. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών προξένησαν πολλαπλές ζημιές σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως βαμβάκι, σιτάρι, δενδροκαλλιέργειες.

Σε αυτή την επιβαρυμένη κατάσταση ήρθε να προστεθεί αυτή τη φορά και η βία του χαλαζιού που, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο βροχής, πλημμύρησε τα χωράφια και έπληξε ακόμη περισσότερο τα ήδη ασθενικά φυτά και τον καρπό των δέντρων.

Παράλληλα, στο έλεος της έντονης νεροποντής βρέθηκαν, μεταξύ των άλλων εγκαταστάσεων, και ποιμνιοστάσια της περιοχής. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στους σταυλικούς χώρους δυσχεραίνοντας τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να εξαναγκάζονται να προβούν σε επιπλέον δαπάνες για την αποκατάστασή τους.

Εκτός από τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, πλήγματα δέχθηκε και ο οικιστικός χώρος του Ζάρκου προκαλώντας μία σειρά προβλημάτων στους κατοίκους.

Ιδιαιτέρως, οι σεισμόπληκτοι πολίτες που διαμένουν στο χώρο των κοντέινερς βίωσαν ακόμη πιο έντονα τις συνέπειες του φαινομένου φέρνωντας και πάλι στην επιφάνεια τις δυσκολίες αλλά και τις ελλείψεις που παρατηρούνται.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στον χώρο των κοντέινερς θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία κυρίας που πρέπει να χρησιμοποιεί συσκευή οξυγόνου, μιας και δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την τοποθέτηση γεννήτριας ρεύματος από τους αρμόδιους σε Δήμο και Περιφέρεια, σχεδόν τρία χρόνια μετά το σεισμό.

Οι σωρευμένες και αλλεπάλληλες ζημιές, λοιπόν, έχουν οδηγήσει τους αγρότες της περιοχής σε απόγνωση . Το κόστος καλλιέργειας, το οποίο έχει ήδη επιβαρυνθεί με τη δαπάνη της επανασποράς και την εκτίναξη των τιμών σε γεωργικά φάρκακα και εφόδια, είναι πλέον δυσβάσταχτο.

Αλλά και η προστασία και η αποζημίωσή τους ουσιαστικά είναι μετέωρη, μιας και ο αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, μέσω κριτηρίων και συμψηφισμών, δεν προσφέρει καμία ουσιώδη αποζημίωση – θέμα το οποίο, σημειωτέον, άφηναν ανέγγιχτο στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο οι υποσχέσεις των υποψηφίων κυβερνητικών βουλευτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδονας επισημαίνει ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την απρόσκοπτα την παραγωγή και να ζουν αξιοπρεπώς από το μόχθο τους.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τα πλήγματα που δέχθηκε ο αγροκτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής από τις πρόσφατες αντίξοες καιρικές συνθήκες η Λαϊκή Συσπείρωση επαναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και διεκδικεί το πάγιο αίτημά της για:

•Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή χρηματοδότηση".