Απόκοσμο το σκηνικό στον Δήμο Φαρκαδόνας, με πολλά χωριά να έχουν μετατραπεί σε λίμνη, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

Τα αναχώματα του Πηνειού σε διάφορα σημεία υποχώρησαν ή εσκεμμένα τα έσπασαν για την εκτόνωση του υδάτινου όγκου με αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην περιοχή, που φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο των σπιτιών.

«Έζησα πολέμους, και κακουχίες αλλά τέτοια πράγμα δεν έχω δει ξανά στη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά εγκλωβισμένη κάτοικος 104 ετών στο χωριό Πηνειάδα που συγκλονίζει περιγράφοντας τον εφιάλτη.

Ωστόσο, άλλοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό ή τρόφιμα, περιμένοντας βοήθεια.

«Πέρασα πολέμους και δυστυχίες αλλά τέτοιο κακό δεν έχω ξαναδεί»

Η Σταυρούλα Μπραζιώτη, 104 ετών που ζει στην Πηνειάδα, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Αλεξία Καλαϊτζή ότι δεν έχει ξαναδεί στη ζωή της τέτοια θεομηνία.

«Εε, μικρή είμαι μωρέ, 104. Μικρούλα είμαι…», λέει αρχικά η κυρία Σταυρούλα. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη ζωή μου. Ήταν να γίνει η καταστροφή και μετά να κινηθούν; Τώρα τι να κάνουν; Περάσαμε πολέμους, περάσαμε δυστυχίες, περάσαμε πείνα αλλά δεν πνιγήκαμε κιόλας. Αυτό το κακό δεν το έχω δει, πρώτη φορά στη ζωή μου», απαντάει με τρεμάμενη φωνή σε ερώτηση για τα όσα βίωσε τις τελευταίες μέρες με τη φονική κακοκαιρία, που χτύπησε το μέρος στο οποίο ζει.

Σε πολλές περιοχές, τα λασπόνερα ξεπερνούν τα τέσσερα μέτρα, σκεπάζοντας σπίτια και καλλιέργειες. Μάλιστα, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα.

Απεγκλωβισμοί από αέρος που «κόβουν» την ανάσα

Μετά τις 16:00 ελικόπτερο Σινούκ εμφανίστηκε στον ουρανό πάνω από την Πηνειάδα, δίνοντας ανάσα αισιοδοξίας στους εγκλωβισμένους. Τέσσερις άνθρωποι που βρίσκονταν δε διώροφη κατοικία διασώθηκαν από αέρος.

Η Πηνειάδα δεν έχει ρεύμα τρία 24ωρα ενώ τώρα δεν έχει ούτε νερό.

Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, ελικόπτερο προμήθευσε με τρόφιμα και νερό τους εγκλωβισμένους.

ertnews.gr