Επιχείρηση ενίσχυσης των υποδομών σε δεκατέσσερα βιομηχανικά πάρκα της χώρας με κονδύλια ύψους 50 εκ. ευρώ δρομολογεί η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη και διαχειριστή βιομηχανικής γης στην Ελλάδα. Στο σχετικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι ΒΙΠΕ Λάρισας και Καρδίτσας αν και η τελευταία έχει πρόβλημα «ατροφίας» καθώς οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θάνος Ψαθάς, οι δρομολογούμενες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό έως 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το υπολειπόμενο ποσό να ισομοιράζεται σε ίδια κεφάλαια και δανεισμό. Το χρηματοδοτικό μοντέλο των επενδύσεων προβλέπει και τη μέγιστη ετήσια προσαύξηση των χρεώσεων κατά 20% σε βάθος 20 ετών.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με μετόχους τη Strix (64%), το Υπερταμείο (35%) και την Τράπεζα Πειραιώς (1%), επιδιώκει να πραγματοποιήσει έργα υποδομών, επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, ψηφιακής αναβάθμισης και αντιπλημμυρικών έργων σε άλλα 12 επιχειρηματικά πάρκα σε Ηράκλειο, Πάτρα, Μελιγαλά, Λαμία, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Το μεγαλύτερο τμήμα, ύψους 21,7 εκατ. ευρώ, των κεφαλαίων θα διατεθεί σε έργα ύδρευσης, ενώ για την εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων και παροχομέτρων σε έξι πάρκα θα διατεθούν 5,4 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται και η ανάπτυξη υποδομών 1.000 στρεμμάτων στις ΒΙΠΕ της Λάρισας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Ενα σημαντικό τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, που αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής δυναμικότητας (51.000 στρέμματα) της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr