Την άποψή του ως εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ στο νομό Τρικάλων, παραθέτει ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου.

Ο ίδιος, προερχόμενος από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στο χώρο, μιλάει στο trikalaenimerosi.gr για τους λόγους που τον οδηγούν να πολιτευτεί ξανά, αλλά και για το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη και την επομένη των εκλογών.

-Κατ΄αρχήν η βούλησή σας για κάθοδο στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θεωρείται δεδομένη; Δηλαδή αν σας το ζητήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο;

Οι ερχόμενες εθνικές εκλογές φέρουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως ήδη διαφαίνεται, βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη άτυπη προεκλογική περίοδο ενώ ταυτόχρονα τα προβλήματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινότητας δείχνουν να εντείνονται. Με τον Έλληνα πολίτη αντιμέτωπο των αντίξοων συνθηκών της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, με έναν καταιγισμό πληροφοριών επί σειράς πολιτικών σκανδάλων (παρακολουθήσεις, Πάτσης κ.ά.) και εν ελλείψει πολιτικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ψευδοδίλλημα.

​Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ είναι να αποτελέσουμε την απάντηση σε αυτό το ψευδοδίλλημα. Απέναντι στην μικροπολιτική και το λαϊκισμό να αντιταχθεί η θεσμική και υπεύθυνη πολιτική δράση και απέναντι στις στρατηγικές marketing να αντιταχθούν οι πολιτικές μας προτάσεις.

​Έχω υποβάλλει αίτηση υποψηφιότητας για βουλευτής, προκειμένου να συνδράμω όσο δύναμαι στην προσπάθεια αυτή, από τον τόπο μου, τα Τρίκαλα. Από κοινού με τα τοπικά όργανα του κόμματος, θα δουλέψουμε ώστε οι θέσεις μας να διαδοθούν και να αποτελέσουμε λύση επιλογής και όχι λύση ανάγκης.

-Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση η οποία θα διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής;

​Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ιστορικά ότι, όταν οι εθνικές συνθήκες το απαιτούν, επιδεικνύει υπευθυνότητα και λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελέσει δεκανίκι της εξουσίας ούτε της Νέας Δημοκρατίας ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικώς δε για τη διαφύλαξη της εξουσιαστικής τους θέσεως.

​Από την πρώτη στιγμή στόχος μας ήταν η αυθύπαρκτη και ανεξάρτητη πορεία, με ξεκάθαρες προτάσεις και διαφάνεια. Άλλωστε τόσο με το κυβερνόν κόμμα όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα αλλά και τελείως διαφορετική προσέγγιση ως προς την άσκηση της διοίκησης.

-Σε επίπεδο Περιφερειακών εκλογών το θεσσαλικό ΠαΣοΚ και η αντιπολίτευση εν γένει, θα μπορούσαν να αντιπαραθέσουν μια υποψηφιότητα αξιώσεων απέναντι στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό τον οποίο οι μετρήσεις φέρνουν ως φαβορί; Και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η υποψηφιότητα;

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές. Είναι αδύνατο από τόσο νωρίς να μπορεί να είναι ακριβής οποιαδήποτε μέτρηση, ιδίως δε χωρίς ακόμα να έχουν καθοριστεί οι μεταβλητές. Είναι δεδομένο ότι η πτώση της Νέας Δημοκρατίας θα επηρεάσει εκλογικά και τον κ. Αγοραστό αλλά και όλους τους υποψήφιους της στην αυτοδιοίκηση.

Το ΠΑΣΟΚ θα βγει κερδισμένο στις εθνικές εκλογές, ενισχύοντας αρκετά τα ποσοστά του, γεγονός που θα επηρεάσει τα εκλογικά δεδομένα στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Όπως και να έχει όμως, θα πρέπει οι σύντροφοι που θα επιλέξουν να διεκδικήσουν την περιφέρεια να προτάξουν τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας και να τεθεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο ενίσχυσης αυτών.

Ανεξαρτήτως της υποψηφιότητας, που θα προκύψει μέσα από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για μία αποκεντρωμένη ανάπτυξη, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης (τόσο της περιφέρειας όσο και των Δήμων) από το κράτος.

​-Τι είναι αυτό που καθιστά ελκυστική την πολιτική για έναν επιτυχημένο γιατρό όπως είναι ο Γιώργος Οικονόμου;

Κατά τον Αριστοτέλη ο άνθρωπος είναι ον πολιτικό. Δηλαδή λειτουργεί πρώτα μέσα στη συλλογικότητα της κοινωνίας και μετά ως μονάδα. Το σύνολο και η ευημερία της κοινωνίας υπηρετείται με πολλούς τρόπους, ακόμα και μέσα από την εργασία μας.

Η ταυτότητα του ενεργού πολίτη – του Αριστοτελικού πολιτικού όντος- με συνόδευε και θα με συνοδεύει πάντα. Είτε μέσα από την εργασία μου, είτε μέσα από την κοινωνική μου δράση είτε μέσα από διεκδίκηση του αξιώματος του βουλευτή.

Τάσος Πλέντζας, trikalaenimerosi.gr