Μετά τις γιορτές, αδιαμφισβήτητα, είναι η περίοδος που σχεδόν όλοι αναζητούμε μαγικές λύσεις για άμεση απώλεια βάρους. Οι express δίαιτες έχουν την τιμητική τους. Πιο συγκεκριμένα μία δίαιτα express , είναι μία υποθερμιδική διατροφή, δηλαδή αρκετά χαμηλή σε θερμίδες, και σχεδόν πάντα υπόσχεται θεαματικά και μη ρεαλιστικά αποτελέσματα. Αυτό είναι που την κάνει και τόσο δημοφιλής μέχρι σήμερα. Τέτοιου είδους δίαιτες έχουν ως κύριο στόχο την στέρηση και την αποβολή γρήγορων κιλών μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, ο ισχυρισμός ότι κάποιος μπορεί να χάσει 5 κιλά σε μία εβδομάδα , είναι αρκετός όταν θέλεις να ξεφορτωθείς γρήγορα κάποια κιλά!

Γιατί να μην την ακολουθήσεις όμως;

  • Μία δίαιτα express, εξαιτίας των χαμηλών θερμίδων της, μειώνει αρκετά τον μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να χάσει βάρος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το σώμα αισθάνεται ότι μειώνονται οι αποθήκες του, ενεργοποιεί μια προσαρμοστική διαδικασία με την οποία μειώνει περαιτέρω το μεταβολικό ρυθμό κατά την ανάπαυση. Αυτή η μείωση μπορεί να είναι τόσο σημαντική που να ανακόψει την απώλεια βάρους ,τελικά, παρά την αυστηρή δίαιτα.

  • Η απώλεια βάρους που βλέπεις στην ζυγαριά σου δεν αφορά το σωματικός λίπος , αλλά προέρχεται από τον μυϊκό ιστό και τα υγρά του σώματος.

  • Έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Με απλά λόγια, λειτουργούν όσο παραμένεις πιστός σε αυτές. Μόλις σταματήσεις την συγκεκριμένη δίαιτα , με μαθηματική ακρίβεια θα αυξηθεί ακή πάλι το βάρος που έχασες και αυτό γιατί δεν είναι εφικτό κάποιος να προσλαμβάνει τόσες λίγες θερμίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Σε βάζει στον «φαύλο κύκλο της δίαιτας». Δηλαδή, κάνεις αυστηρή δίαιτα, χάνεις βάρος, σταματάς την διαδικασία της δίαιτας και αυξάνεις και πάλι το βάρος σου. Ένας εξαντλητικός τρόπος διατροφής μετά από κάποιες μέρες είναι πολύ λογικό να πυροδοτεί ακόμα περισσότερο τα επεισόδια της υπερφαγίας. Μάλιστα, επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή μεγάλη κατανάλωση φαγητού, που ίσως να μην είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν , πριν κάποιος ξεκινήσει δίαιτα.

  • Η «δίαιτα» δεν αποτελεί έναν υγιεινό τρόπο διατροφής . Έχει αρχή, μέση και τέλος. Ακόμα κι αν καταφέρεις να χάσεις το βάρος που επιθυμείς , το μεγάλο στοίχημα είναι να το διατηρήσεις. Αυτό συνήθως είναι δύσκολο για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι ότι δεν μπορείς να στερείσαι σε όλη σου την ζωή.

  • Οι αυστηρές και δημοφιλείς δίαιτες δεν είναι εξατομικευμένες και πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε τελείως διαφορετικές διατροφικές ανάγκες που ποικίλουν ανάλογα την ηλικία, το φύλο, την άσκηση, το stress, τον μεταβολικό ρυθμό, τις βιοχημικές εξετάσεις, το ιατρικό ιστορικό και πολλά ακόμα. Επομένως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα υγείας σε ανθρώπους, επειδή δεν καλύφθηκαν επαρκώς οι διατροφικές τους ανάγκες.

  • Μειώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την άμυνα του οργανισμού. Εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων, καθιστούν τον οργανισμό μας ευάλωτο σε κάθε μικρή ίωση ή στο κοινό κρυολόγημα. Επίσης, μία πολύ αυστηρή δίαιτα συνοδεύεται από κούραση, ατονία και εξάντληση ειδικά όταν ακολουθηθεί παρατεταμένα. Τέτοιου είδους δίαιτες στερούνται θρεπτικών συστατικών. τόσο μακροθρεπτικών όπως υδατάνθρακα, πρωτεΐνη, λίπος όσο και μικροθρεπτικών, δηλαδή, απαραίτητα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους (και ακόμη περισσότερους) σε συμβουλεύω την επόμενη φορά που θα ξεκινήσεις μία express δίαιτα, να το ξανασκεφτείς. Η ισορροπημένη διατροφή , που ταιριάζει στην ζωή σου, μαζί με συστηματική άσκηση και καλές συνήθειες, θα σε φέρουν στα αποτελέσματα που επιθυμείς ίσως και πιο εύκολα από όσο νομίζεις. Το κλειδί της επιτυχίας στην απώλεια βάρους είναι η επιμονή και η υπομονή!

savoirville.gr