Αφιερωμένο στους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας ήταν το 41ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε στα Περτουλιώτικα λιβάδια της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το τριήμερο από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, με την κύρια εκδήλωση να πραγματοποιείται σήμερα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας - Σαρακατσάνικου Τραγουδιού.

Το Σάββατο το πρωί διεξήχθη το τουρνουά ποδοσφαίρου. Την ίδια μέρα το απόγευμα, όπως κάθε χρονιά διαδραματίστηκε «το Βιωματικό Καρακόλι -Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», το οποίο είχε αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια. Επίσης στον ίδιο χώρο, το Σαββατόβραδο πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι.

Σήμερα, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, εκτός από τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, έγινε δρώμενο με θέμα: «το έθιμο της Σταυραδελφοσύνης».

Συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Νομού Λάρισας και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Συλλόγων Βουλγαρίας, καθώς το αντάμωμα είναι αφιερωμένο στους Σαρακατσαναίους της γειτονικής χώρας.

Επίσης παρουσιάστηκαν παιγνίδια και χοροί από συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας και γειτονικών χωρών, Σαρακατσάνικα αθλήματα (τραβ΄μα γκλίτσας, αμπήδμα τσ'τρεις & απέταμα λ'θαρ), ο χορός των Γερόντων, χοροί από χορευτικά τμήματα και η σημερινή ημέρα ολοκληρώθηκε με τον τρανό χορό, με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος στον χαρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε: «Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την ταυτότητα των Σαρακατσάνων. Πρώτον η γλώσσα. Γλώσσα ελληνική. Εμπλουτισμένη με αρχαιοελληνικά στοιχεία, ανόθευτη, αγνή. Δεύτερον, τα ιδιαίτερα έθιμα και οι παραδόσεις και τρίτον, η νοικοκυροσύνη και η προκοπή».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) κ. Γιώργος Μουτσιάνας, τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η προσέλευση του κόσμου μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με αισιοδοξία και χαρά. Παράλληλα στο χαιρετισμό του ο ίδιος κάλεσε τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναμισμό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάμεις από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ (Απ. Ζώης)