Βρέθηκε στο τιμόνι της Περιφέρειας Θεσσαλίας επί 13 έτη. Θεωρούνταν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ωστόσο οι καταστροφικές πλημμύρες Daniel & Elias πήραν κι …εκείνον στο πέρασμά τους, με τον Κώστα Αγοραστό να τονίζει ότι «όλοι τα φορτώσανε σε μένα». Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης μίλησε σήμερα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό και μιλώντας για την προεκλογική περίοδο η οποία ήταν η δυσκολότερη ως φαίνεται στην πολιτική του πορεία.

Ο κ. Αγοραστός δεν έκρυψε την πικρία του, καθώς μέσα από τα λόγια του φάνηκε ότι δέχτηκε μία ίσως και προδοσία. Επαναλάμβανε ότι αντιπλημμυρικά έργα κάνει το Υπουργείο, οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ και η Περιφέρεια. «Όλοι μπορούν να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και στον Περιφερειακό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Περιφερειακός δεν είναι δική μου υπόθεση. «Εμείς πήραμε τη μελέτη συνέχισης παράκαμψης του Περιφερειακού, δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Όταν την προκηρύξαμε για να την επικαιροποιήσουμε εντάξαμε και μελέτη πλημμυρικής προστασίας της Αγριάς, που δεν είχε, όπως δεν είχε ο Περιφερειακός όταν έγινε παλαιότερα. Προβήκαμε σε ενέργειες και πάνω από τις αρμοδιότητές μας. Δεν είναι δική μου υπόθεση ο Περιφερειακός. Ένα μέρος ανήκει στον Δήμο Βόλου και ένα άλλο στο Υπουργείο. Άσχετα ότι όλοι τα φορτώσανε και είπαν ότι είναι ευθύνη του Αγοραστού. Καθαρίζαμε με ευθύνη δική μας, χωρίς να έχουμε εκείνη τη στιγμή τίποτα στα χέρια μας», επεσήμανε.

Ωστόσο, οι πολίτες «έδειξαν» τον ίδιο ως τον κύριο υπαίτιο της καταστροφής. Για πρώτη φορά ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι πολλοί έδειξαν την δική του περιφερειακή αρχή και εκείνον ως υπαίτιο για να φύγει από πάνω τους η ευθύνη.

«Οι  επικοινωνιολόγοι γιατί όλοι είχαν επικοινωνιολόγο, λένε ότι χρειάζεται ένας εχθρός για να τον δείξουν. Και ο πιο πρόσφορος ήμουν εγώ. Στους πολίτες τους περάσανε ότι έφταιγα εγώ και με δείξανε. Αντέδρασα, δεν άκουγε κανένας, διότι και τα περισσότερα μέσα με δείξανε γιατί ήταν κατόπιν ποιον παρεμβάσεων και σκοπιμοτήτων, χωρίς να έχουν μία κριτική σκέψη σε αυτό που λέγανε. Με δείξανε τα μέσα και κάνοντας μία αναδρομή θα βλέπαμε τους διθυράμβους που έλεγαν, το ίδιο και οι Δήμαρχοι.

Δεν ακουγόμουν εκείνη τη στιγμή, μίλησα, έλεγα, αντέδρασα, εξηγούσα. Όταν έλεγαν που είναι τα έργα, μα εκεί ήταν τα έργα. Δεν υπήρχε ο Ξηριάς, ο Κραυσίδωνας, ο Κερασιώτης; Και όχι μόνο υπήρχαν, φαίνονταν μέσα από τα δελτία τύπου, καθαρίσαμε και κάναμε έργα σε μια δύσκολη περίοδο», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Και ανέφερε ότι πλέον το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει και η εποχή είναι πιο άνετη οικονομικά. Γι’ αυτό το ΕΣΠΑ της περιφέρειας αυξήθηκε από 378 σε 554 εκ. ευρώ για να γίνουν πολλές παρεμβάσεις σε όλη τη Θεσσαλία.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στον Βόλο και στους επικριτές του ότι δεν νοιάστηκε για την πόλη. «32.7 εκ. ευρώ για 15 έργα είναι στο νέο ΕΣΠΑ για τον Δήμο Βόλου: Είναι γι’ αυτούς που λένε τι έκανε ο Αγοραστός για τον Βόλο. Και το λέω με αγάπη. Δεν έχω πίκρα. 13 χρόνια είναι προσφοράς, αυτά τα έργα είναι μεγάλα. Μεταξύ αυτών είναι και το Μουσείο της Αργούς, όπως και το Δημοτικό Θέατρο. Εάν δεν ήταν το ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια δεν θα γινόταν», είπε ο κ. Αγοραστός σημειώνοντας ότι μετά τα πρώτα εγκαίνια του Θεάτρου του καλοκαίρι δεν έχει έρθει στο Δημοτικό Θέατρο του Βόλου.

Ακόμη μίλησε και για τους κυκλικούς κόμβους στο Βόλο, που βούλιαξαν μέσα στο νερό στις πλημμύρες τονίζοντας ότι ένα από τα έργα που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ είναι η αναβάθμιση του δικτύου ομβρίων περιοχής κυκλικών κόμβων Δημαρχείου και τελωνείου. «Προφανώς αυτός που έκανε την μελέτη δεν είχε προβλέψει για τα όμβρια», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η Κάρλα λειτούργησε

Και μπορεί αυτή τη στιγμή η λίμνη Κάρλα να είναι πλημμυρισμένη, όμως ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι η λίμνη και τα έργα λειτούργησαν. «Το φαινόμενο αυτό δεν το φανταζόταν κανένας. Ούτε οι επιστήμονες. Η Κάρλα λειτούργησε και κράτησε νερό. Εάν δεν είχε γίνει η Κάρλα και όλα τα έργα οι ζημιές θα ήταν πολύ περισσότερες. Θα πει κάποιος τολμάς και το λες αυτό; Βεβαίως γιατί όταν έρχεται η ολλανδική εταιρεία και κάνει μία συγκριτική ανάλυση και λέει ότι στη Γερμανία έγινε το 2021  πλημμύρα που ήταν ούτε η μισή σε ένταση και σε ορμή από της Θεσσαλίας και είχαμε 10 δις ζημιές και στη Θεσσαλία είναι 2, εκεί είχαμε 257 νεκρούς και στη Θεσσαλία 15, καλό ήταν να μην είχαμε κανένα, αλλά όταν γίνεται αυτή η σύγκριση και είναι υπέρ της Θεσσαλίας σημαίνει ότι λειτούργησαν κάποια από τα έργα. Η Κάρλα λειτούργησε ως ένα σημείο, το νερό όμως ήταν πάρα πολύ», υποστήριξε και σημείωσε ότι η δική του πρόταση για να αδειάσει γρήγορα η Κάρλα είναι μέσω του χειμάρρου Κουρμπασανιώτη για να μεταφερθεί προς τον Πηνειό το νερό. Παρόλα αυτά τόνισε πως οι επιστήμονες είναι οι ειδικοί για να αποφασίσουν το έργο αυτό για την Κάρλα.

Με πολέμησαν με πολιτική στοχοποίηση

Ο κ. Αγοραστός μιλώντας και για έργα που είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν αναφέρθηκε και στο δίκτυο των μετρητών αέριας ρύπανσης, που μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκαν, παρά τις εξαγγελίες τα προηγούμενα χρόνια. Όπως επεσήμανε, οι μετρητές τοποθετήθηκαν μετά από μεγάλες δυσκολίες λόγω ενστάσεων.

«Όλοι αυτοί που πολεμούσαν όλο αυτό το διάστημα για σκοπούς άλλους και όχι περιβαλλοντικούς, τώρα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, αλλά είναι γενικά ανικανοποίητοι. Δεν είχαν ευπρέπεια στην κριτική τους, στόχος ήταν η  πολιτική στοχοποίηση. Λεκτική και άλλη βία, σπάζοντας πόρτες κτλ.. Τώρα θα ησυχάσουν γιατί στόχος τους δεν ήταν το περιβάλλον, ήταν άλλος», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως όλες αυτές οι αντιδράσεις, σιγά σιγά, λίγο λίγο, κοστίζουν στην πορεία που χάραξε η περιφερειακή αρχή.

Αγάπησα την Περιφέρεια - Δέχτηκα πόλεμο

«Αυτό που αγάπησα ήταν η Περιφέρεια, η συνέργεια, η συνεργασία και αυτό μου το ανταπέδιδε ο κόσμος 13 χρόνια τώρα και μας το ανταπέδωσε και την πρώτη Κυριακή, όταν πήραμε 156.000 ψήφους και 41,5% που ήταν μεγάλο ποσοστό με αυτό τον πόλεμο. Όλοι εναντίον ενός. Εναντίον εγώ δεν ήμουν ποτέ.

Πόλεμος με στοχοποίηση φοβερή, με κινητοποίηση δυνάμεων οι οποίες είναι έξω από τα όρια της λογικής,  με επιθέσεις όπου πηγαίναμε, που ήταν στοχευμένες, στρατευμένες κι εδώ δεν είδα κάποιους να κινητοποιούνται σε αυτό, δεν είδα μια ευαισθησία. Η επίθεση στην Καρδίτσα ήταν καθοδηγούμενη. Όταν πηγαίναμε να μιλήσουμε στον Βόλο, στην Καρδίτσα, τη Λάρισα μαζεύονταν οι δήθεν αγανακτισμένοι που ήταν από συγκεκριμένο χώρο και συγκεκριμένη παρότρυνση», είπε για την προεκλογική περίοδο ο κ. Αγοραστός ξεκαθαρίζοντας πως δεν αναφέρθηκε και δεν κατέταξε στον ΣΥΡΙΖΑ τους αντιδρώντες.

Σε ότι αφορά στο μέλλον ο κ. Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά πως «εγώ είμαι Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα επιστρέψω στη δουλειά, μου, έχω δουλειά, δεν ψάχνω.  Χρειάζεται μία περίοδος ηρεμίας και σκέψης για τα επόμενα βήματα. Θα είμαι παρών στο περιφερειακό συμβούλιο και παρεμβαίνοντας γιατί αφήνουμε πίσω μας έργο, το οποίο έχει μέλλον είτε είναι έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είτε δρόμοι, είτε μελέτες, είτε ΕΣΠΑ, είτε δράσεις επιχειρήσεων» και σημείωσε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, προσπαθεί ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή να φανούν χρήσιμοι.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

magnesianews.gr