Επιταχύνεται η υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 52.000 ανέργους. Το πρόγραμμα είχε «παγώσει» πριν από τις εκλογές και επομένως τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στην εβδομάδα, όπως αναφέρει το "Εθνος" η η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου θα έχει κύκλο επαφών με εκπροσώπους των δήμων που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα θα ζητηθεί οι δήμοι να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία με τις θέσεις εργασίας, που θα τοποθετηθούν οι άνεργοι και τις ειδικότητές τους. Δηλαδή θα «δικαιολογείται» ένας συγκεκριμένος αριθμός ανέργων να απασχολείται σε ειδικότητες γενικών καθηκόντων, ωστόσο το μεγάλο μέρος θα πρέπει να απασχολείται σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Μάλιστα θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος από τους δήμους, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι όροι. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει ιστορίες καθημερινής τρέλας, με επιδοτούμενους ανέργους να μην έχουν ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο ατόμων που έπρεπε να προχωρήσουν στη μηχανογράφηση και δεν βρήκαν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο γραφείο. Χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας για να λυθεί το θέμα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να υπάρξουν ανατροπές σε όρους του προγράμματος, όπως είναι οι μισθοί και η διάρκεια εργασίας. Ωστόσο, θα γίνει αυστηρός έλεγχος για να διαπιστωθεί το αν τηρούνται συγκεκριμένες διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας (π.χ. αν δίνονται οι αναρρωτικές άδειες).

Να θυμίσουμε ότι κατανέμονται 514 θέσεις στους τέσσερις δήμους του νομού Τρικάλων (Τρικκαίων 331, Καλαμπάκας 89, Πύλης 40 και Φαρκαδόνας 54)