Τη στενή του συνεργάτιδα, την τρικαλινή Έλενα Παπαδοπούλου, τοποθέτησε ως Γενική Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η κ. Παπαδοπούλου διαθέτει εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχε ενεργή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.
Το τελευταία διάστημα τρέχει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τη «σιωπηρή» διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους.
Η ίδια άλλωστε έχει στενή συνεργασία με τους ξένους συμβούλους του Ευκλείδη Τσακαλώτου (Γκλεν Κιμ, Μπράιν Κιμ, κ.α.), το έργο των οποίων επιβλέπει.
Η νέα Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Πριν αναλάβει στο υπουργείο Οικονομικών και έως τον Αύγουστο ήταν ειδική σύμβουλος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η Έλενα Παπαδοπούλου είναι κόρη του γιατρού Σάκη Παπαδόπουλου, βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ.