Στην υιοθέτηση βασικών δράσεων και προτάσεων του Δήμου Τρικκαίων, ως στοιχεία της πολιτικής της, προχώρησε η ΚΕΔΕ, με το ψήφισμα που υιοθετήθηκε στο πρόσφατο συνέδριό της.
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αποδέχθηκαν την εκπεφρασμένη (σε υπουργό και γενικό γραμματέα υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και Δ.Σ. ΚΕΔΕ) για την ανάγκη, οι χρεωμένοι Δήμοι να μπορούν να χρηματοδοτούνται για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένα θέμα, στο οποίο ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δίνει μεγάλη βαρύτητα, καθώς, όπως υποστηρίζει, με τη χρηματοδότηση των Δήμων, μέσω εργαλείων όπως το «Τζέσικα», θα καταστεί δυνατή η μείωση του χρέους. Αυτό θα επιτευχθεί, καθώς θα εξοικονομηθούν χρήματα από τη μείωση των ποσών για πληρωμή , για παράδειγμα, της ΔΕΗ, αφού οι νέοι ενεργειακής απόδοσης λαμπτήρες, θα αποδίδουν περισσότερο, με λιγότερα χρήματα. Ετσι, η τελική διατύπωση στο Ψήφισμα – Απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ (7-9/5/2015 στη Σιθωνία), είναι η εξής:
(Η ΚΕΔΕ) «επιμένει να δοθεί η δυνατότητα στους υπερχρεωμένους Δήμους, αφού καταθέσουν Πρόγραμμα Εξυγίανσης, που θα έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις, να μπορούν κατά παρέκκλιση του άρθρου 264 του Ν. 3852/2010 να δανειοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Επίσης, στην απόφαση αυτή εντάχθηκαν ή προωθήθηκαν δράσεις και πολιτικές που ήδη εφαρμόζει ή ολοκληρώνει τον σχεδιασμό τους, ο Δήμος Τρικκαίων.
Συγκεκριμένα:
1. Θεσμικά Ζητήματα

- Βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των Δήμων με κατεύθυνση τη συγχώνευση και κατάργηση οργάνων, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Δήμος Τρικκαίων ήδη στοχεύει στη λειτουργία ενός Δήμου που θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Ο Δήμος αντιμετωπίζει τον πολίτη ως «πελάτη» και, επομένως, θα πρέπει να παρέχει την καλύτερη δυνατή και αξιολογημένη υπηρεσία σε αυτόν.

2. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

- Ολοκλήρωση και αναθεώρηση των σχεδίων πόλης και των πράξεων εφαρμογής τους με ενιαίο πλαίσιο για τις χρήσεις γης, βιοκλιματικά κριτήρια και αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος των απαλλοτριώσεων.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη ξεκινήσει (από τον περασμένο Σεπτέμβριο) τη διαδικασία ολοκλήρωσης των Πράξεων Εφαρμογής σε πέντε περιοχές της πόλης των Τρικάλων. Η κατάσταση ήταν λιμνάζουσα για χρόνια. Η δράση αφορά στις περιοχές:
- Κεραμαριά
- Μπάρα
- Αγία Μονή ΙΙ
- Πυργετός – Αμπελόκηποι
- Κλωτσοτήρα - Τρικκαίογλου.

Παραλλήλως, προωθείται κι η επίλυση των προβλημάτων που ανέκυψαν με τις χωροθετήσεις της ΖΟΕ.

3. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

- Βιώσιμη αστική κινητικότητα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, διαδρομές πεζών και ποδηλάτων, πολιτικές στάθμευσης και λειτουργία γραφείου οριζόντιας υποστήριξης των Δήμων και ανάδειξης καλών πρακτικών από την ΚΕΔΕ

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει – ενδεικτικά - προχωρήσει σε:

·       Υλοποίηση του πρώτου παγκόσμιου εγχειρήματος για κυκλοφορία εντός πόλης των «Λεωφορείων Χωρίς Οδηγό»

·       Απελευθέρωση πεζοδρομίων

·       Εκ νέου σήμανση διαβάσεων

·       Πλήθος παρεμβάσεων μπροστά από σχολεία και κοινόχρηστους χώρους (ασφαλείς διαβάσεις)

·       Νέα Κανονιστική Διάταξη Κοινόχρηστων Χώρων (στάδιο διαβούλευσης)

·       Δημοπράτηση έργων δημιουργίας περιαστικών ποδηλατικών διαδρομών

·       Σχεδιασμός ποδηλατικών διαδρομών

4. ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

- Χρηματοδοτική κάλυψη όλων των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων με προτεραιότητα στις περιοχές που εμφανίζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει από τον περασμένο Φεβρουάριο στο πρόγραμμα SMART WATER («Απλή διαχείριση κινδύνων μέσω διαδικτυακώς προσβάσιμου εργαλείου για ευρωπαϊκές περιφέρειες»).

5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

- Ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει ήδη ιδρύσει Ομάδα Εθελοντών, η οποία, με την υπο-ομάδα για το περιβάλλον, έχει μετάσχει στον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του Φρουρίου, του πλατανόδασους Διαλεχτού (Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Lets Do it Greece) και καλεί – για την Κυριακή 17 Μαΐου – στην πυροπροστασία του άλσους του Προφήτη Ηλία, σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες τις αρμόδιες υπηρεσίες (του Δήμου και κρατικές) και φορείς.

6. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

- «Επισιτιστική και Υλική Συνδρομή 2014 - 2020»

Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει από τον περασμένο Φεβρουάριο στο πρόγραμμα, ως φορέας συντονιστής στο πρόγραμμα με διακριτικό τίτλο «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ»

- Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ/ΜΕΑ)

Ο Δήμος Τρικκαίων σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο, πανελλήνιας εμβέλειας πρόγραμμα: τη λειτουργία των ΚΔΑΠ και το απόγευμα, με θεσμοθέτηση των «ειδικών» ΚΔΑΠ: Μουσικής, Αθλητισμού, Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, Παιδευτικό – Περιβαλλοντικό, Πρόληψης. 

7. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

- Τοπικά Δίκτυα Κοινωνικής Ασφάλειας και Στήριξης / Ενδυνάμωσης των Ευπαθών Ομάδων

Ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί από το περασμένο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας» με τη «Συνειρμός» αμκε και διακριτικό τίτλο ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ.