Ζεστό είναι το ενδιαφέρον ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων του ορεινού όγκου των Τρικάλων να φιλοξενήσουν πρόσφυγες οι οποίοι στη συνέχεια θα μετεγκατασταθούν σε χώρες του εξωτερικού. Οι συζητήσεις με στελέχη της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία είναι σε εξέλιξη και αφορά, κατά κύριο λόγο, σε δύο κατηγορίες προσφύγων. Σε εκείνους που έχουν χωριστεί από τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε άλλες χώρες ή σε ευπαθείς ομάδες.
Για το θέμα μίλησε στο στούντιο Τρικάλων της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Δρομολόγιο Αντιθέσεων» το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Τρικάλων κ. Λάμπρος Παπαγεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι πέραν του ανθρωπιστικού κριτηρίου, τίθεται και οικονομικό κίνητρο στην όλη διαδικασία. «Υπήρχαν και υπάρχουν – σημείωσε – μονάδες που είναι κλειστές και υπολειτουργούν. Αρκετοί το βλέπουν σαν ελπίδα να κρατήσουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες και να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό. Το χρονικό διάστημα, βέβαια της παραμονής δεν το γνωρίζουμε». Επεσήμανε ότι το ανθρωπιστικό κριτήριο είναι σημαντικό επίσης, καθώς υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια σε λαούς και χώρες. «Αύριο – δήλωσε χαρακτηριστικά – μπορεί να είμαστε εμείς φιλοξενούμενοι σε άλλες χώρες».
Επικαλέστηκε επίσης μαρτυρίες ξενοδόχων όμορων νομών (στα Γρεβενά, για παράδειγμα έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό πρόσφυγες σε ξενοδοχεία), σύμφωνα με τις οποίες κάθε άλλο παρά πρόβλημα αντιμετωπίζουν, καθώς φιλοξενούν πρόσφυγες και οικογένειες, που έχουν αναπτύξει άριστες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.