Σε πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα Τρίκαλα μετατρέπεται ο ανακαινισμένος Μύλος Ματσόπουλου, ο οποίος σύντομα θα λειτουργήσει επισήμως από τον Δήμο Τρικκαίων και ως Βιομηχανικό Μουσείο Αγροτικής Ζωής. Ως μουσείο μύλου, δηλαδή, καθώς μάλιστα, με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, είναι από τους ελάχιστους στην Ευρώπη με οριζόντια κίνηση υδροστρόβιλου.
Το Μουσείο Αγροτικής Ζωής διαθέτει πάνω από 60 μηχανήματα ως διακριτές μονάδες (τα 20 είναι μεγάλου μεγέθους και βάρους), περισσότερα από τα μισά μηχανήματα του εξοπλισμού αποτελούνται από μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων ακριβείας και έχουν σύνθετη κατασκευή από μεταλλικά και ξύλινα μέλη, τα οποία στην πλειονότητά τους βρίσκονταν σε κατάσταση φθοράς. Ο εξοπλισμός του Μύλου Ματσόπουλου, ως προς το μέγεθος και την πληρότητα, αποτελεί μοναδικό εναπομείναν δείγμα της κατηγορίας του στον ελληνικό χώρο. Επιπλέον, σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται η σπανιότατη μονάδα υδροκίνησης στροβίλου μεταβλητών πτερυγίων στο κέλυφος.
Μιλώντας στην «ΥΧ» ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε σχετικά: «Ο στόχος μας είναι να μάθουμε την ιστορία μας, να θυμηθούμε τον τρόπο εργασίας της αγροτιάς τα περασμένα χρόνια, να μάθουμε όσα δεν ξέραμε για την αγροτιά και να δημιουργήσουμε δράσεις σχετικές με τον αγροτικό τομέα. Δώσαμε βαρύτητα σε έναν χώρο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Ο Μύλος των Ξωτικών έκανε γνωστό σε όλη τη χώρα το υπέροχο αυτό αρχιτεκτονικό μνημείο. Πλέον, όμως, επιδιώκουμε να είναι γνωστός ο μύλος και ως Μουσείο Αγροτικής Ζωής. Ως χώρος, δηλαδή, που ήδη συμπλέκει το παρελθόν με τη νέα μας αντίληψη για τη ζωντάνια των μουσείων. Επιδιώξαμε να αναβιώσουμε ένα μνημείο χάρη στη δωρεά του Ιωάννη Ματσόπουλου στους Τρικαλινούς».

ypaithros.gr