Σαφείς οδηγίες προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους εκπαιδευτικούς να αποφύγουν το τσίκνισμα στις αυλές των διδακτηρίων κατά της διάρκειας της Τσικνοπέμπτης δίνει σε έγγραφό του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρ. Μπουλούμπασης. Όπως σημειώνει «η προσφορά εδεσμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χρονικό πλαίσιο κάποιου διαλείμματος ή και μετά το πέρας του Ωρολογίου Προγράμματος». Ειδικότερα στο έγγραφο με θέμα «σχολικές γιορτές και Τσικνοπέμπτη» αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια διδακτικών ωρών λόγω των χιονοπτώσεων θεωρούμε σκόπιμο να επανεξετάσουμε τις ημέρες κατά τις οποίες τα τελευταία χρόνια κάποια σχολεία καταργούν το προβλεπόμενο ωράριο και το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου.
Τυπικό παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η ημέρα της Τσικνοπέμπτης. Η ημέρα αυτή όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία, δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στις σχολικές αργίες αλλά ούτε και στις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Επομένως, πρόκειται για μια συνηθισμένη εργάσιμη ημέρα.
Όσοι από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναφερθούν στα έθιμα της ημέρας – υπερεκτιμημένα, κατά την άποψή μας, και ως προς την ποσότητα και ως προς την ποιότητα – έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν στο πλαίσιο του Ωρολογίου Προγράμματος.
Ακόμη και η βιωματική προσέγγιση των εδεσμάτων που κάποιοι Σύλλογοι Γονέων προθυμοποιούνται να προσφέρουν στους μαθητές μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χρονικό πλαίσιο κάποιου διαλείμματος ή και μετά το πέρας του Ωρολογίου Προγράμματος κατά την πρακτική του προγράμματος σίτισης των μαθητών που εφαρμόζεται φέτος σε σχολεία του Δήμου Τρικκαίων ή και στη διάρκεια της σίτισης στο πλαίσιο του Ολοήμερου Προγράμματος.
Στην εποχή της ανεργίας η εικόνα που δημιουργείται στις αυλές κάποιων σχολείων σε ώρα εργασίας προκαλεί τους συνανθρώπους μας. Ας την αποφύγουμε, αδικεί το επαγγελματικό προφίλ του εκπαιδευτικού.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές/-ριες και οι Προϊστάμενοι/-ένες των σχολείων κατά την ημέρα αυτή να μεριμνήσουν για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».