Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου σχετικά με τις σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές του Ν. Τρικάλων από τη σφοδρή καταιγίδα και την έντονη χαλαζόπτωση στις 23/8/2016.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«Η πρωτοφανής καταιγίδα και η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε στις 23/8/201., διάφορες περιοχές του Ν. Τρικάλων (όπως Σωτήρα, Περδικοράχη, Ράξα, Φηγή, Πύλης, Αγ. Βησσαρίωνα, Λυγαριά, Αρδανίου, Φιλύρα, Λεπτοκαρυά κ.ά.), προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες.
Οι πληγέντες αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το πλήγμα στην παραγωγή και το εισόδημά τους είναι τεράστιο.
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν. Να σημειωθεί ότι αρκετές από τις παραπάνω περιοχές επλήγησαν από πολύ έντονη χαλαζόπτωση και στις 28/6/2016, η οποία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες.
Αν σ’ όλα τα παραπάνω προσθέσουμε την τραγική οικονομική κατάσταση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, τότε γίνεται φανερό ότι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Επιβάλλεται άμεση, γρήγορη και δίκαιη εκτίμηση και καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Είναι αναγκαίο να αλλάξει επιτέλους ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει για να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να αποζημιωθούν το γρηγορότερο οι πληγέντες για το 100% της ζημιάς που υπέστησαν;
Θα υπάρξει άμεση μέριμνα για επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία;
Θα αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ για να έχει πλήρη και έγκαιρη αποζημίωση ο αγροτοκτηνοτρόφος».