Ισομερή διάχυση της γνώσης, μέσω του Πανεπιστημίου και στη Δυτική Θεσσαλία ζήτησε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, που στο πλαίσιο βελτίωσης της πρότασης του εκπαιδευτικού ιδρύματος για αναδιάρθρωση με ίδρυση 14 νέων τμημάτων, άνοιξε τον διάλογο, προκειμένου η γνώση που θα φέρει την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, να είναι ενιαία.

Μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε ότι αν κινηθούμε ενωμένοι και συνεργαστούμε, μόνο να κερδίσουμε έχουμε, διότι τουριστικά και αναπτυξιακά, θα μπορέσουμε να πάμε τη Θεσσαλία πιο ψηλά.

«Να προχωρήσουμε όλοι μαζί στον δρόμο της ανάπτυξης»

«Θέλουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, γιατί η Θεσσαλία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από άλλες περιοχές και αυτό να γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάπτυξης και εκπαίδευσης και όχι τοπικιστικά κριτήρια», είπε ο δήμαρχος που εξήγησε ότι δεν έχει καμία τοπικιστική και μικροπολιτική διάθεση, αρκεί να συμφωνήσουν όλοι, ότι ο καθένας από το Πανεπιστήμιο, πρέπει να κερδίσει, να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Ο Δημ. Παπαστεργίου, διαβεβαίωσε ότι δεν είναι από εκείνους που «θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» και δεν θέλει να κοπούν έργα από το Βόλο για να γίνουν στα Τρίκαλα, αλλά τα χρήματα που παλιά σπαταλούσαμε και σήμερα προσπαθούμε με πολύ μεγάλη φειδώ να κατανείμουμε σε δημόσιες επενδύσεις, να επενδυθούν με ορθολογισμό και καλό είναι να βοηθηθούν νέοι άνθρωποι στην αγροδιατροφή, στην τεχνολογία ή στον τουρισμό, με μικρούς πόλους που θα προκύψουν, νέες ιδέες και επιχειρηματικές δράσεις, ανάλογα με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά που έχει.
Αναφερόμενος στην πρόταση του Π.Θ. και του ΤΕΙ προς το υπουργείο Παιδείας, ο δήμαρχος τόνισε ότι αφορά αναδιάρθρωση που περιλαμβάνει 14 νέα τμήματα και σύμφωνα με την πρόταση του Π.Θ. δημιουργείται ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με επτά σχολές και 32 τμήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βόλος έχει πέντε σχολές και 14 τμήματα, η Λάρισα μια σχολή και εννέα τμήματα, η Καρδίτσα έχει τρία τμήματα και τα Τρίκαλα μια σχολή με ένα τμήμα.

Δικαίωμα διεκδίκησης σχολών

Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι θα ήταν κουτό να ζητήσει να κλείσουν σχολές και τμήματα από το Βόλο και συμπλήρωσε ότι πρέπει να εξεταστεί πως θα ενισχυθεί η Σχολή Φυσικής Αγωγής των Τρικάλων, διότι σε μια αυριανή τάξη πραγμάτων που θα προσληφθούν 100 νέοι καθηγητές, αν οδηγηθούν στη Λάρισα και στο Βόλο «θα έχουμε δημιουργήσει ένα οικοδόμημα στις δύο Θεσσαλικές πόλεις με περίπου 200 καθηγητές και τα Τρίκαλα θα μείνουν με 22 μέλη ΔΕΠ, που είναι πολύ πιθανόν σε μια επόμενη κρίση, να ληφθεί απόφαση για να μετακινηθεί».

Να ενισχυθεί η Σχολή Φυσικής Αγωγής

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί η Σχολή Φυσικής Αγωγής στα Τρίκαλα με τμήματα και αντικείμενα που είναι σχετικά, όπως διατροφή και άσκηση, φυσικοθεραπεία, διαιτολογία και τεχνολογία τροφίμων, καθώς τα Τρίκαλα είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή γαλακτοκομικών, σε παραγωγή τσίπουρου, ενώ έχει ξεκινήσει μια σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη των βοτάνων και των αρωματικών φυτών, όπως έκανε ο Ασκληπιός στην Αρχαία Τρίκκη. Πλέον αναπτύσσεται μια τέτοια βιομηχανία, παράλληλα με ερευνητικά προγράμματα και έρευνα – ανάπτυξη προϊόντων γύρω απ’ αυτά. «Όλα αυτά στοιχειοθετούν, πολύ ομαλά και αντικειμενικά, το δικαίωμα των Τρικάλων να διεκδικήσουν σχολές που θα έχουν βάση τους και θα ανήκουν στις ΤΕΦΑΑ», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Οι τεχνολογίες επικοινωνιών

Παράλληλα τα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτύξει τεχνολογίες γύρω από την ταχύτητα των επικοινωνιών και πληροφορικής, Ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα και θα βοηθηθούν διότι θα έρθουν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η έννοια των τεχνολογιών δεν είναι καινούρια, υπάρχουν υποδομές και εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν νέα παιδιά, να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό, επισήμανε ο κ. Παπαστεργίου.
Ο δήμαρχος εκτίμησε ότι η όποια πρόταση του Π.Θ. πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, με τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων ή ινστιτούτων, τουλάχιστον για το κομμάτι της πληροφορικής.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει και με καθηγητές, είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν προς τα Τρίκαλα για να ενισχύσουν ένα κομμάτι που μπορεί να βοηθηθεί πάρα πολύ από τις εγκαταστάσεις των ΤΕΦΑΑ και από τους ανθρώπους εκεί.

Ο ίδιος είπε ότι χαίρεται με την εξέλιξη που έχει η σχολή ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, καθώς πήγαν άνθρωποι με άλλα μυαλά, αλλάζει ο πολιτισμός κάθε πόλης με τους φοιτητές και τους καθηγητές, που φέρνουν νέα πράγματα, ιδέες και αντιλήψεις.

Τα Πανεπιστήμια φέρνουν ανάπτυξη

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να εξετάσουμε κατά που πάει η κάθε περιοχή και τι δυνατότητες ανάπτυξης έχει, ενώ συμπλήρωσε ότι μια περιοχή που θα «απογυμνωθεί», από Πανεπιστήμια ή θα μείνει με ένα τμήμα, όπως τα Τρίκαλα, δεν θα πρέπει να είναι πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της.
«Βλέποντας τα Πανεπιστήμια ως μοχλό ανάπτυξης, προσπαθούμε να ανοίξουμε μια κουβέντα για το πώς θα μπορέσει και η Δυτική Θεσσαλία, που αντικειμενικά είναι χρόνια πίσω και προσπαθεί να αναπτύξει ταχύτητες για να φτάσει την Ανατολική Θεσσαλία, να έχει μια ελπίδα για Πανεπιστήμια που θα τη βοηθήσουν να βρει το δρόμο της», δήλωσε ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Συζήτηση με εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά

Αναφορικά με την πρόταση του Π.Θ. για συγχώνευση του ΤΕΙ, ένα τμήμα του οποίου λειτουργεί στα Τρίκαλα (Δομικών Έργων Τ.Ε.), ο δήμαρχος είπε ότι δεν θα ταμπουρωθεί, αν κριθεί ότι Πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά υπάρχει ζήτημα, αλλά ο ίδιος επιδιώκει να ανοίξει σοβαρή κουβέντα, που θα έχει εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. «Από τα 14 νέα τμήματα που προβλέπεται στην πρόταση του Π.Θ. (τα μισά από τη συγχώνευση με το ΤΕΙ και τα άλλα μισά νέα τμήματα) να δημιουργηθούν, θα πρέπει να δούμε και τέτοια χαρακτηριστικά για τα οποία τουλάχιστον μέχρι σήμερα οι τοπικές κοινωνίες και η Αυτοδιοίκηση δεν ερωτήθηκαν», τόνισε ο δήμαρχος, που συμπλήρωσε ότι στα Τρίκαλα έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα ανθρώπων και εταιριών που έχουν ασχοληθεί με πράγματα που θα έρθουν στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση σε μερικά χρόνια.

Συνέχεια της συζήτησης

Ο δήμαρχος μετέφερε τις σκέψεις του στους βουλευτές του νομού και την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με τον πρύτανη του Π.Θ., για να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε η πρόταση για αναδιάρθρωση.
Ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το ζήτημα θα μεταφερθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα «μακριά από κορώνες, από τις οποίες μπορεί μόνο να χάσει έχει η Θεσσαλία, αν μείνουν μόνο στο γιατί οι Βολιώτες και όχι οι Τρικαλινοί, γιατί οι Καρδιτσιώτες και όχι οι Λαρισαίοι».
Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να δούμε πως μπορούμε να βοηθηθούμε όλοι, γιατί είναι τόσο μικρές οι αποστάσεις που μόνο κέρδος πρέπει να έχουμε για τη Θεσσαλία και αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας «και όχι μόνο τοπικά, μικρά και ευτελή ίσως οφέλη που μπορεί να είναι το αν θα ανοίξουν πέντε φαστ φουντάδικα ή αν θα νοικιάσουμε 10 σπίτια».