Συνεδρίασε την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Τρικάλων και ασχολήθηκε με επίκαιρα θέματα που απασχολούν όλους τους συναδέλφους ΕΒΕ.

Κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης και επιτακτική ανάγκη η Απόσυρση των ρυθμίσεων για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών – βιοτεχνών και εμπόρων.

Η Διοίκηση τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο έχει πολλές ασάφειες και όσον αφορά το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων επισήμανε τα εξής.

Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή το ελεύθερο επάγγελμα δεν είναι ορθολογικό να συνδέεται με το εισόδημα των μισθωτών για μια σειρά από λόγους όπως.

Δεν είναι σταθερό και προκαθορισμένο. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς ιδιαίτερα για να γίνει αντιληπτό ότι μια επιχείρηση μπορεί μια χρονιά να μην έχει κέρδη ή αυτά να είναι εξαιρετικά μειωμένα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο όριο παρόλο που στην πλειονότητα των μελών της ΕΕ ισχύει το αφορολόγητο.

Ο υπολογισμός με βάση τον μικτό ετήσιο κατώτατο μισθό έτσι όπως εισάγεται στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ υπολογίζεται επί 14 μήνες βάσης (δηλαδή μαζί με τα δώρα και επιδόματα).

Περαιτέρω η σύνδεση του τεκμαρτού με τον κατώτατο μισθό αλλά και το μισθό των εργαζομένων για όσες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό ενδέχεται να οδηγήσει σε άρνηση των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών αφού πλέον αυτοί συνδέονται με τη φορολόγησή τους.

Η εισαγωγή των τεκμηρίων θα ενισχύσει την άτυπη οικονομία. Στην ελληνική πραγματικότητα πρέπει να αντιληφθεί η ελληνική πολιτεία ότι υπάρχουν αρκετοί μικροεπαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητα όχι για να αποκτήσουν αλλά να συμπληρώσουν εισόδημα.

Δεν υπήρχε καμία προεκλογική αναφορά σε κάτι τέτοιο. Ουσιαστική αντί για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που αποτελούσε πάγια θέση των ΕΒΕ έχουμε την αντικατάστασή του με ένα μέτρο ακόμα πιο σκληρό. Οι προσαυξήσεις που προβλέπονται με βάση τον μέσο όρο του τζίρου εκάστου ΚΑΔ και ειδικότερα η πρώτη προσαύξηση δεν έχει λογική αφού ακόμα και για ένα ευρώ να ξεπεράσει κάποια επιχείρηση το μέσο κύκλο εργασιών του κλάδου της θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση 35%.

Τέλος δημιουργεί προϋποθέσεις διπλής φορολόγησης αφού πλέον το ποσό των προσωπικών δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πρέπει να εξοφλούν και οι αυτοαπασχολούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (30% επί του εισοδήματος ) ώστε να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% θα υπολογίζεται με βάσει το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το δηλωμένο.

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές πως για τους ΕΒΕ οι ρυθμίσεις για την τεκμαρτή φορολόγησή τους θα πρέπει να αποσυρθούν. Εάν το Υπουργείο επιμείνει προτείνουμε τις ακόλουθες προτάσεις για να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις προβλεπόμενες υφιστάμενες ρυθμίσεις του Ν/Σ.

∙Αποσύνδεση του τεκμαρτού εισοδήματος με τον κατώτατο μισθό ή το μισθό υπαλλήλου για τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό. Απόσυρση των προσαυξήσεων που έχουν προβλεφθεί με βάση τα έτη λειτουργίας και το κόστος εργασίας.

∙Από τις προσαυξήσεις επί του τζίρου θα ήταν πιο ορθολογικό να ίσχυε μόνο αυτή που προβλέπει τζίρο επιχείρησης διπλάσιο του μέσου όρου του ΚΑΔ με προσαύξηση όμως όχι 100% επί του τελικού τεκμαρτού ποσού αλλά 35%.

∙Συμπερίληψη όλων των πηγών εισοδήματος ( ενοίκια, έσοδα από παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα κ.α.) και όχι μόνο μισθούς, συντάξεις και αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για τη μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος.

∙Το τεκμήριο να μην ισχύει καθόλου (όχι απλά να μειώνεται κατά 50%) για τους επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2000 κατοίκους (αντί για 500) και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο όχι μόνο για να μην ερημώσει η επαρχία από όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας, ειδικά για τις ακριτικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό τα προαναφερόμενα όρια ίσως τελικά να χρειαστεί να αυξηθούν.

∙Εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης για τα εισοδήματα του 2024, δηλαδή να ξεκινήσει από την 1/1/2025.

∙Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

∙Άμεση και πλήρη κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.