Οι επιστήμες της ζωής (Med Tech, Health Tech, Bio Tech), το περιβάλλον (Environment, Energy-Green Tech, Clean Tech) και ο κλάδος τουρισμού (Travel, Hospitality, Leisure) είναι οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν στη λίστα των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων στο Elevate Greece.

Την ίδια στιγμή, ενώ η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλή επίδοση σε επίπεδο ΕΕ στην ομάδα των μεσαίου επιπέδου καινοτόμων χωρών στην οποία ανήκει, από το 2014 και έπειτα σημείωσε πολύ υψηλότερη αύξηση από αυτή που ίσχυε για τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα παραπάνω προκύπτουν μεταξύ άλλων από τα στοιχεία για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο, που δόθηκαν σε δημοσιότητα από το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών.

* H Αττική και η Κρήτη είναι οι πιο καινοτόμες ελληνικές περιφέρειες. Αντίθετα, υπολείπονται σε καινοτομία (εμφανίζονται ως Emerging και όχι ως Moderate Innovators) οι περιφέρειες: Ιόνια Νησιά, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

*Με στοιχεία Νοεμβρίου 2022 από το Elevate Greece εμφανίζονται 664 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις. H Αττική είναι η έδρα του 68% των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεύτερη σε σπουδαιότητα έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με 14%, τρίτη η Κρήτη με 6% και τέταρτη η Δυτική Ελλάδα με 3% του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

* Η Θεσσαλία βρίσκεται στην 6η θέση με 11 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις πίσω από τη Στερεά Ελλάδα με 13. 

*Λιγότερες από 10 start ups ανά περιφέρεια καταγράφονται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο.

Mε πληροφορίες από ot.gr