Μια πετυχημένη εκδήλωση έγινε την Κυριακή 7 Αυγούστου στην Κρανιά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Κρανιώτη ποιητή και στιχουργού Κώστα Βίρβου.

Το πρωί της Κυριακής μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κρανιάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρανιάς μνημόσυνο για τον Κώστα Βίρβο, παρουσία της συζύγου και της κόρης του, καθώς και για τον μακαριστό επίσκοπο Ρεντίνης Σεραφείμ Καλογερόπουλο, που για οκτώ χρόνια ήταν εφημέριος Κρανιάς, όπως επίσης και για τους απανταχού τεθνεώτες κρανιώτες.

Το απόγευμα στο λαογραφικό Μουσείο Κρανιάς που λειτουργεί στο παλιό μεγάλο δημοτικό σχολείο, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που δεν έκαψαν οι Γερμανοί το 1943, τελέστηκε αγιασμός και έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλακέτας στην οποία αναφέρεται πως δίδετε σε μια αίθουσα του Μουσείου το όνομα «Κώστας Βίρβος», στην αίθουσα αυτή υπάρχουν πολλά στοιχεία από τη ζωή του. Σημειώνω πως στο σχολείο αυτό φοίτησε κάποια καλοκαίρια ο Κώστας Βίρβος, αν και ήταν από τον άλλο μαχαλά που είχε κι αυτός σχολείο. Μάλιστα, εκεί έγραψε και τα πρώτα ποιήματά του.

Ο Κρανιώτης δάσκαλός του Γκίκας βλέποντας το ταλέντο του μικρού Κώστα τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την ποίηση. Σώζεται και θρανίο πάνω στο οποίο μεταξύ άλλων ονομάτων υπάρχει σκαλισμένο και το όνομα Κ. Γ. Βίρβος.

Στα Τρίκαλα είχε δάσκαλο τον επίσης κρανιώτη Λεωνίδα Τζαμπιώζη και στην Κοριαλεάνειο Σχολή τον επίσης κρανιώτη καθηγητή Γεώργιο Ζούκη (ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού έχει δώσει το όνομα αυτού σε αίθουσα της Εστίας Πολιτισμού της Κρανιάς). Σε μια από τις μεγάλες αίθουσες του Μουσείου η κόρη του Κώστα Βίρβου Μαρία αναφέρθηκε στη ζωή του πατέρα της παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό από αυτή. Ήταν αρκετά συγκινητικές στιγμές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης και ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης προσέφεραν ως αναμνηστικό πλακέτα και εικόνα της Παναγίας της Καλαμπάκας, αντίστοιχα, στη σύζυγό του Κώστα Βίρβου Καίτη.

Το βράδυ αντιλάλησαν οι ρεματιές και τα βουνά της Κρανιάς με τραγούδια που έγραψε ο Κώστας Βίρβος, γιατί στην κεντρική πλατεία του χωριού – το Μεσοχώρι- η λαϊκή ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης» έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, αποδίδοντας μερικά από τα πάνω από 2000 τραγούδια του.

Ενδιάμεσα σε οθόνη προβαλλόταν ο Βίρβος να μιλάει σε εκδήλωση του Συλλόγου της Κρανιάς προς τιμήν του το 2001.

Πολλοί άκουσαν τα τραγούδια καθισμένοι στους υπερυψωμένους χώρους των γύρω καταστημάτων.

Πριν την εκδήλωση ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κρανιάς Βίκυ Μαλαβάκη, τονίζοντας ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία εκδήλωση για τον Κώστα Βίρβο.

Γιάννης Ψαρρής (tameteora.gr)