Το ιστορικό παζαράκι της Φαρκαδόνας ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί το πλήθος Φαρκαδόνιων σήμερα το βράδυ.
Μια καλοκαιρινή διοργάνωση που αναμένεται από μικρούς και μεγάλους κατοίκους της Φαρκαδόνας και της ευρύτερης περιοχής.
Το παζάρι της Φαρκαδόνας αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός για την περιοχή μιας διοργανώνεται από πολύ παλιά. Ένα σημείο που κάθε χρόνο κεντρίζει ολοένα και περισσότερο τα βλέμματα του κοινού.
Η εμποροπανήγυρη είναι ένας θεσμός που αναμένουν κάθε χρόνο στην Φαρκαδόνα, η οποία παρά την κρίση και την αλλαγή των εθίμων και της νοοτροπίας, αντέχει ακόμη. Πέραν αυτών, αποτελεί μία πηγή εισοδήματος για τον Δήμο Φαρκαδόνας, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή που διανύουμε, με τις περικοπές πόρων ή ακόμη και την κατάργηση πολλών από την πολιτεία στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το παζαράκι της Φαρκαδόνας θα λειτουργήσει επί τριημέρου από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα, σε δημοτική έκταση έναντι της παλιάς εθνικής οδού στο ύψος του πρώην Κτηνιατρείου.
Τη φετινή χρονιά ο Δήμος αποφάσισε να δώσει διαφορετικό τόνο στην όλη διοργάνωση.
Μετά από ώριμη σκέψη προετοιμάζεται την φετινή χρονιά κατά τις ημέρες της εμποροπανήγυρης να διοργανώσει το 1ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Συλλόγων της περιοχής μας και ευρύτερα.
Στόχος του η νεολαία του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς να ανταμώσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και όλοι μαζί να διασκεδάσουν.
Απώτερος δε σκοπός είναι η διατήρηση και η προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού πρωταγωνιστές της εκδήλωσης είναι οι χορευτές των πολιτιστικών συλλόγων και οι διοικήσεις τους, που με την εθελοντική τους προσφορά προσφέρουν τα μέγιστα για αυτό το σκοπό. Στην εκδήλωση σήμερα και αύριο Κυριακή θα μετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι που θα παρουσιάσουν ένα μοναδικό πολιτιστικό πρόγραμμα εμπλουτισμένο με παραδοσιακούς χορούς.
Αναφορικά με την ιστορία του παζαριού της Φαρκαδόνας αναφέρεται ότι διεξαγόταν από το 1881, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, με απόφαση του τότε δημάρχου άρχισε να λειτουργεί σαν θεσμός μια μεγάλη εμποροζωοπανήγυρη, το γνωστό σε όλους μας «Παζαράκι», ενώ πιστεύεται πως οι ρίζες του ξεκινάνε από την αρχαιότητα.
H αρχική του ονομασία ήταν «Βασιλική Εμποροπανήγυρη», λόγω του Βασιλικού Διατάγματος με το οποίο είχαν καθοριστεί την εποχή εκείνη οι εμποροπανηγύρεις και η διάρκειά του ήταν πέντε ημέρες 19, 20, 21, 22 και 23 Αυγούστου.
Μεταπολεμικά καθιερώθηκε στις τρεις ημέρες, στο τριήμερο 19, 20 και 21 Αυγούστου και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται τις ίδιες ημερομηνίες ανεξάρτητα από τις ημέρες που πέφτει.
Από τα πρώτα χρόνια το Παζαράκι της Φαρκαδόνας αποτελούσε εμπορικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή Δήμου Φαρκαδόνας.
Έμποροι, επαγγελματίες, μικροπωλητές έρχονταν να εκθέσουν τη πραμάτεια τους και εμπορεύματα πάσης φύσεως. Από παζάρι ρούχων, εμπόριο υφασμάτων και ειδών προικός, όπως έλεγαν οι παλιότεροι, μέχρι και εμπόριο ζώων, το γνωστό ζωοπάζαρο. Από παιχνίδια και φαγητά, μέχρι επιδείξεις δύναμης και ταχυδακτυλουργικά. Με τα γνωστά αλογάκια, τις βαρκούλες, τους κρίκους και τη σκοποβολή.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
1ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
9.00 μ.μ. Έναρξη και υποδοχή
9.15 μ.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου
9.20 μ.μ. Αντιδήμαρχος αναφορά στο Παζαράκι
9.30 μ.μ. Χορευτικό Γριζάνου Πολιτιστικός Βλύζας
9.45 μ.μ. Χορευτικό Πετρωτού Πολιτιστικός Άγιος Γεώργιος
10.00 μ.μ. Χορευτικό Ζάρκου Πολιτιστικός Φαυτός
10.15 μ.μ. Χορευτικό Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας
10.30 μ.μ. Συνέχεια με ζωντανή μουσική – Λαϊκή ρεμπέτικη
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
9.00 μ.μ. Έναρξη και υποδοχή
9.15 μ.μ. Σύλλογος Γυναικών Μελίας
9.30 μ.μ. Μελισσοχώρι Πολιτιστικός Άγιος Δημήτριος
9.45 μ.μ Πολιτιστικός Σύλλογος Κρήνης
10.00 μ.μ. Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφάδων
10.15 μ.μ. Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας
Συνέχεια με δημοτική λαϊκή μουσική

krinitrikalon.gr