Πολιτιστικό γεγονός και όχι απλώς ένα συνέδριο, αυτό που διοργανώνεται στα Τρίκαλα για την ανθρώπινη φωνή. Το 3ο ARTience Διεθνές Συνέδριο για τη Φωνή άρχισε τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023.

Μέχρι την Κυριακή 22 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη, έχει ως κεντρικό του θέμα “Φωνητική Εκπαίδευση και Νέες Τάσεις”. Ταυτόχρονα όμως, πλαισιώνεται από την Πολυθεματική Δράση ARTience με ειδικό θέμα «η Κραυγή του πολέμου», η οποία τελεί υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και σε συνεργασία με το Kharkiv I.P.Kotlyarevsky University of Arts.

Το συνέδριο υλοποιείται από την ARTience by PhonoQuest σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Εξάλλου ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς τόνισε στον χαιρετισμό του, ότι αυτή η διεθνής δράση, δεν εστιάζει απλώς στη φωνή ως εργαλείο που χρησιμοποιούν επαγγελματίες (ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες κ.α.), αλλά αγκαλιάζει και συνολικότερα τον πολιτισμό.

Τόνισε, επίσης, ο κ. Σακκάς και τη σημασία του να διεξάγεται ένα συνέδριο με τέτοια σημασία, 45 μέρες μετά τα όσα βίωσαν οι κάτοικοι της περιοχής με την πλημμύρα. Κάτι που τονίστηκε, τόσο από τον χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Ντίνου Μπάρδα, όσο και από την κ. Ειρήνη Παπαδημητρίου της PhonoQuest, στο καλωσόρισμά της.

Ειδικότερα θέματα για το συνέδριο ανέπτυξε στην εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος του συνεδρίου κ. Ειρήνη Τσιρακίδου.

Το 3ο ARTience Διεθνές Συνέδριο για τη Φωνή κινείται φέτος σε τρία επίπεδα:

– το ίδιο το Συνέδριο, καθώς σημαντικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της φωνητικής τέχνης.
– τα ARTience Workshops, που προσφέρουν πρακτική εκπαίδευση και ευκαιρίες για τη βελτίωση των φωνητικών δεξιοτήτων, ειδικά για καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς
– την Πολυθεματική Δράση ARTience με ειδικό θέμα “η Κραυγή του πολέμου”, σε συνεργασία με το Kharkiv I.P. Kotlyarevsky University of Arts, και καλλιτέχνες από τα Τρίκαλα και την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η έκθεση του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων με το ίδιο θέμα, στο διοικητήριο των παλιών φυλακών.

Οπως αναφέρεται σχετικά, “η Πολυθεματική Δράση ARTience με ειδικό θέμα “η Κραυγή του πολέμου”, αγκαλιάζει τη φωνή του ανθρώπου και εμπνέεται από αυτή για να δημιουργήσει έργα που μιλούν για την τραγικότητα του πολέμου, την μετανάστευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι καλλιτεχνικές δράσεις θα διεξαχθούν στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη και περιλαμβάνουν:

– Performance ‘’η Κραυγή’’ / Dancespace σχολή χορού Μαρίας Γαδετσάκη
– Εικαστική έκθεση ‘’η Κραυγή του πολέμου’’ / Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων
– Υβριδική συναυλία και ομιλίες/ έργα σύγχρονων Ουκρανών και Ελλήνων συνθετών, Kharkiv I.P.Kotlyarevsky University of Arts
– Συναυλία/ Μελών της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων ‘’Voci Intonate’’

Η ARTience by_PhonoQuest, που εδρεύει στα Τρίκαλα, έχοντας βιώσει προσωπικά τις τραγικές συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών και τις ανείπωτες καταστροφές που προκλήθηκαν, δρα με αγάπη και αλληλεγγύη.

Ο Οργανισμός, μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του, οργανώνει καμπάνια για την παροχή υποτροφιών στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων, στηρίζοντας παιδιά πλημμυροπαθών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σπουδές τους. Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμεί να δώσει ένα αγκάλιασμα αλληλεγγύης και ελπίδας σε όσους έχουν ανάγκη.

Από το γραφείο Τύπου