Tην πρώτη εθνικομουσικολογική μελέτη για τον μεγάλο τρικαλινό μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη εξέδωσε ο διδάκτωρ και συνθέτης Νίκος Ορδουλίδης με τίτλο «Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983)» η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Ιανού. Ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τη μουσική του αξέχαστου τρικαλινού δημιουργού. Μάλιστα η έκδοση της διατριβής σε βιβλίο έγινε με πρωτοβουλία της οικογένειας Τσιτσάνη, «η οποία με βοήθησε πάρα πολύ από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να καταπιάνομαι με το εν λόγω θέμα» αναφέρει ο συνθέτης στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Χωρισμένο σε ευδιάκριτα κεφάλαια και υποενότητες, το βιβλίο, που απευθύνεται τόσο σε ειδικούς μουσικολόγους αλλά και απλούς λάτρεις της μουσικής, προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο «Τσιτσάνης» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο συνθέτης στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Στο πλαίσιο του διδακτορικού αλλά και του βιβλίου, ο μελετητής ξεκίνησε να λειτουργεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία παρουσιάζονται όλα τα τραγούδια του Τσιτσάνη. Πρόκειται για την www.tsitsanis-database.com, στην οποία περιλαμβάνονται 30.000 λήμματα…