π. Αθανασίου Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Μια μητέρα με πλησίασε και μου είπε: «Πάτερ, πριν λίγες μέρες στο σχολείο έδωσαν στο παιδί μου μονοήμερη αποβολή διότι ήταν πολύ ζωηρό στο μάθημα μιας καθηγήτριας. Πήγα στο σχολείο και διαμαρτυρήθηκα. Τι φταίει το παιδί μου αν οι καθηγητές δεν μπορούν να επιβληθούν μέσα στην τάξη; Βέβαια το παιδί μου είναι λίγο ζωηρό αλλά τι να κάνουμε; Πώς αλλιώς θα επιβιώσει μέσα στην κοινωνία;»

Την άφησα να μου πει δεκάδες δικαιολογίες και επαίνους για τον κανακάρη της και στο τέλος της είπα:«Αυτό που κάνεις, το να δικαιολογείς συνεχώς το παιδί σου, είναι ό,τι χειρότερο για την διαπαιδαγώγησή του. Ο χαρακτήρας του θα γεμίσει από τα χειρότερα πάθη που είναι ο εγωισμός και η υπερηφάνεια. Η δικαίωση των παιδιών τα οδηγεί στην αυθάδεια, γι' αυτό σήμερα τα περισσότερα παιδιά φέρονται σαν μικροί πρίγκιπες, βλέπουν αφ' υψηλού τους μεγαλύτερους αλλά και όλη την κοινωνία.»

Αυτά τα παιδιά είναι τα πρώτα υποψήφια θύματα για ψυχοφάρμακα και αυτοκτονίες διότι σύντομα, όταν βγουν στη σκληρή πραγματικότητα, θα διαπιστώσουν ότι η ζωή έχει πολλές λύπες και ταπεινωτικές εμπειρίες και μία χαρά. Η ταπείνωση και η υπομονή είναι οι πολυτιμότερες αρετές για τα παιδιά μας, ενώ αντίθετα η «μαγκιά» και η οργή για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα πολύ υπομονή πρέπει να κάνει ένας υπάλληλος στον εργοδότη του μέχρι να βρει κάπου αλλού καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μια άλλη μητέρα με ρώτησε: «Πάτερ, ο καθηγητής των μαθηματικών αντί να βάλει στο παιδί μου δεκαεννέα το αδίκησε και του έβαλε δεκαοκτώ. Δεν πρέπει να πάω να του τα ψάλλω;» Εγώ της απάντησα:«Δεν χάθηκε ο κόσμος. Είναι ευκαιρία να διδάξεις στο παιδί σου πως στη ζωή του δε θα τα βρει όλα δίκαια και ρόδινα. Τη δικαίωση δεν  πρέπει να την περιμένουμε από τους ανθρώπους αλλά από το Θεό.»

Στους Μακαρισμούς ο ίδιος ο Χριστός είπε, πως είναι μακάριοι όσοι λυπούνται διότι θα γευθούν την αιώνια χαρά. Μακάριους ονομάζει τους φτωχούς, τους κατατρεγμένους και τους ταπεινούς. Το ερώτημα είναι: «Οι Χριστιανοί είναι καρπαζοεισπράχτορες;». Όχι. Οι Χριστιανοί είναι οι μεγαλύτεροι επαναστάτες της ανθρώπινης ιστορίας, όχι όμως για το ατομικό τους συμφέρον αλλά για το κοινό καλό των συνανθρώπων τους. Κυρίως όμως ο Χριστιανός όλη του την οργή πρέπει να τη στρέφει κατά των παθών της ψυχής του.

Εάν μάθουμε στα παιδιά μας να αγωνίζονται να γίνουν άγιοι τότε για όλα τα άλλα θα φροντίσει ο Θεός, τίποτα δεν θα τους λείψει ούτε σ' αυτή τη ζωή ούτε στην άλλη.

Γονείς μη δικαιώνετε τα παιδιά σας όταν σφάλλουν. Συμβουλεύστε τα και επιτιμήστε τα με αυστηρότητα διότι όπως λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αν τα δικαιολογείτε και τα παραχαϊδεύετε σύντομα θα τα δείτε στη φυλακή. Κι αν δεν είναι στη φυλακή σίγουρα θα χάσουν την εκτίμηση των συνανθρώπων τους και θα πορεύονται χωρίς φίλους σ' αυτή τη ζωή.