Τα Χριστούγεννα δεν είναι για όλους μια φωτεινή περίοδος. Δες τι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη θλίψη των γιορτών.

Η περίοδος των γιορτών δεν είναι για όλους μια φωτεινή στιγμή, γεμάτη αισιοδοξία. Αντίθετα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία, κακή διάθεση, ακόμη και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η κακή ψυχολογία αποτελεί μια πρόκληση για όποιον την αντιμετωπίζει σε οποιαδήποτε στιγμή και ειδικότερα αυτή την τόσο έντονη περίοδο του χρόνου. Πολλοί νιώθουν εντελώς απομονωμένοι από το γενικότερο κλίμα της εποχής και ενδεχομένως δεν λαμβάνουν τη στήριξη που έχουν ανάγκη.

«Οι ψυχικές ασθένειες συνήθως προϋπάρχουν και δεν εξαφανίζονται απλά και μόνο λόγω μιας γιορτινής ημέρας ή περιόδου. Δεν πρέπει να νιώθουμε ένοχοι για τη θλίψη που αισθανόμαστε, όποια εποχή του χρόνου κι αν είναι», λέει η συγγραφέας Jo Love.
«Υπάρχει πρόσθετη πίεση σε όλους, καθιστώντας το υπερβολικά δύσκολο να έχουμε την τέλεια διάθεση τα Χριστούγεννα.

Βομβαρδιζόμαστε με την εικόνα των ιδανικών Χριστουγέννων όπου κι αν κοιτάξουμε, από τις διαφημίσεις μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εικόνες που βλέπουμε είναι συχνά πολύ διαφορετικές από τη δική μας πραγματικότητα και αυτό μπορεί εύκολα να μας κάνει να νιώθουμε ότι αποτύχαμε και να επηρεάσει τη διάθεσή μας».

Μάλιστα, η χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη αποτελεί πολύ πιο κοινή συνθήκη απ’ ότι νομίζουμε.Σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης ψυχικής υγείας Mind, 1 στους 3 ανθρώπους ντρέπεται να παραδεχτεί ότι νιώθει θλίψη και μοναξιά τα Χριστούγεννα, ενώ 1 στους 5 νιώθει ότι δεν έχει πού να απευθυνθεί για υποστήριξη.

Εάν ανήκεις σε αυτούς, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό, καθώς επίσης ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματα, για να μπορέσεις να περάσεις καλύτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Το stylist.co.uk αποκαλύπτει μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να διαχειριστείς την ψυχική σου υγεία και να αντιμετωπίσεις την περίοδο των Χριστουγέννων:

1. Διατήρησε τη ρουτίνα αυτοφροντίδας σου
Όσο προφανές κι αν ακούγεται, το να φροντίζεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι απίστευτα σημαντικό. Ακόμη κι αν ταξιδεύεις τα Χριστούγεννα ή φιλοξενείσαι σε κάποιο φιλικό σπίτι, προσπάθησε να διατηρήσεις τις συνήθειες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.

Είναι σημαντικό να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και να μην την παραλείψεις μόνο και μόνο επειδή το πρόγραμμά σου ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω Χριστουγέννων. Μαζί με οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί, φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά, να τρως σωστά και να καταναλώνεις αλκοόλ προσεκτικά και με μέτρο.

«Όταν παλεύουμε με την ψυχική μας υγεία, τα βασικά είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση», λέει η Love. «Ξοδεύουμε τόσο χρόνο, προσπάθεια και ενέργεια για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι άλλοι περνούν καλά και ξεχνάμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Χαλάρωσε και προσπάθησε να αγνοήσεις την κοινωνική και εμπορική πίεση να γιορτάσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δώσε το δικό σου νόημα σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο».

2. Μίλα ανοιχτά για το πώς νιώθεις
Είναι σημαντικό να μιλήσεις στους γύρω σου για το πώς νιώθεις. Αντί να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να αποφεύγεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα, προσπάθησε να εκφράσεις με ειλικρίνεια τι αισθάνεσαι και ζήτα την υποστήριξή τους.

Μπορείς, επίσης, να απευθυνθείς σε κάποια γραμμή υποστήριξης, με εξειδικευμένους ανθρώπους, που είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο.

Η ψυχοθεραπεύτρια Ella McCrystal υποστηρίζει: «Όλοι χρειάζονται λίγη βοήθεια μερικές φορές. Ίσως είναι δύσκολο να ξέρεις πώς ή ποιον να ρωτήσεις, αλλά μην προσπαθήσεις να τα βγάλεις πέρα χωρίς βοήθεια».

«Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να μοιραστείς τα συναισθήματά σου, ιδιαίτερα με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους. Τότε, όσοι βρίσκονται λίγο έξω από τον πυρήνα της οικογένειας, μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι να σε βοηθήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι πιο εύκολο να συνομιλήσεις με έναν άγνωστο», συμπληρώνει η Love.

3. Μείνε μακριά από τα social media
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά για την ψυχική υγεία, επομένως όταν νιώθεις άσχημα, είναι προτιμότερο να μείνεις μακριά από τα social media.

«Εκεί, όλοι δείχνουν να διασκεδάζουν περισσότερο από σένα, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματα μοναξιάς, άγχους και χαμηλής διάθεσης που ενδεχομένως βιώνεις.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι στο Facebook, τόσο πιο μόνοι και δυσαρεστημένοι αισθάνονται με τη ζωή τους.

Από την άλλη, όσοι περιορίζουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε 10 λεπτά ανά πλατφόρμα την ημέρα, παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις στα συναισθήματά τους σε διάστημα τριών εβδομάδων», υποστηρίζει η δρ. Sarah Brewer.

4. Μην δεσμεύεσαι υπερβολικά
Πολλοί από εμάς νιώθουμε πίεση να πούμε ναι σε κάθε πρόσκληση που δεχόμαστε. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανταποκρίνεσαι θετικά σε όλες τις εκδηλώσεις.

Είναι εντάξει να πεις όχι σε πράγματα που δεν θέλεις να κάνεις για να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία. «Δώσε προτεραιότητα στα πράγματα που αγαπάς να κάνεις και συνάντησε μόνο όσους είναι πραγματικά σημαντικοί για σένα και σου φέρνουν χαρά», λέει ο ψυχίατρος Tom MacLaren.

«Μην πιέζεις τον εαυτό σου με τρόπους που είναι εντελώς περιττοί». Η σύμβουλος Gemma Campbell συμφωνεί: «Η έντονη δραστηριότητα της χριστουγεννιάτικης περιόδου μπορεί να εντείνει το άγχος, την υπερένταση και τελικά την κακή διάθεση.

Σκέψου τι είναι σωστό για σένα. Είναι πιο σημαντικό να αναγνωρίζεις τα όριά σου και να κάνεις αυτό που νιώθεις σωστό για σένα, παρά να ευχαριστείς τους γύρω σου».

5. Βγες έξω
Αν δεν έχεις την καλύτερη διάθεση, το να κλειστείς σπίτι ίσως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Αντιμετώπισε αυτό το συναίσθημα βγαίνοντας έξω τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να πάρεις λίγο καθαρό αέρα. Θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

«Τους χειμερινούς μήνες, δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, με αποτέλεσμα να μην απορροφάμε αρκετή βιταμίνη D», εξηγεί ο David Brudö.

«Βγες έξω στο φως της ημέρας όποτε είναι δυνατόν. Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, φρόντισε να επιτρέπεις στο φυσικό φως να μπαίνει στο χώρο σου».

savoirville.gr