Μπορεί οι γιορτές να είναι παραδοσιακά συνδεδεμένες με την οικογένεια αλλά υπάρχουν και άλλα εξίσου επιτυχημένα σενάρια για να τις περάσεις.

Μία γιορτή που έρχεται από τα… βάθη του χρόνου για να ξυπνήσει σε όλους το θρησκευτικό ένστικτο και να θυμίσει την ομορφιά μίας εικόνας, που θέλει όλη την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι. Αυτό βέβαια λειτουργεί συνήθως σε ηλικίες που τα ανήλικα δεν έχουν και πολλές επιλογές ούτως ή άλλως ή σε φοιτητές που έρχονται να δουν τους δικούς τους και ίσως σε νέες οικογένειες που κρατάνε το έθιμο. Όλο αυτό που περιέγραψα μοιάζει να έχει μία χρονική συνέχεια αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει. Γιατί μετά το πανεπιστήμιο και μέχρι τη νέα οικογένεια υπάρχει ένα διάστημα που μπορεί να είναι σύντομο, όπως και όχι. Επίσης, μην γελιόμαστε. Στην εποχή μας από τη στιγμή που θα τελειώσεις τη σχολή και μέχρι να παντρευτείς (αν παντρευτείς), περνάνε χρόνια και μάλιστα πολλά.

Οπότε με τα Χριστούγεννα, τι γίνεται;

Θα τα περάσεις από επιλογή με την οικογένεια γιατί σου έλειψαν και είναι ευκαιρία να τους δεις; Θα τα περάσεις με το αμόρε σε κάποιο βουνό ή σε κάποιον προορισμό στο εξωτερικό; Θα τα περάσεις με τους φίλους στην πόλη; Στην πόλη; Ναι, γιατί δεν έχεις αμόρε, τα οικονομικά σου δεν βαίνουν καιρούς λαμπρούς και με την οικογένεια δεν ψήνεσαι πια. Αυτές οι ευχές τύπου «και του χρόνου ζευγαρωμένος-η», ακολουθώντας τις τελευταίες ειδήσεις από όλους τους συνομηλίκους που ζουν ζωές αλά Ίνστα και Τικ Τοκ μαζί, έχουν κουράσει. Οπότε αγαπητή μου φαμίλια, θα με ξαναδείτε όταν με ξαναδείτε. Των Φώτων που θα έχουμε όλοι γίνει λίγο πιο φωτισμένοι.

Οπότε χωρίς ενοχές, χωρίς φόβο και πάθος, καλοί μου φίλοι, τα Χριστούγεννα μπορεί να τα περάσετε ζάχαρη με τους φίλους σας. Δεν χρειάζεται και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους. Για αυτό, μιλήστε με αγάπη και επικοινωνήστε τα σχέδιά σας από τώρα.

Άλλωστε διακοπές σημαίνει διακοπή από ό,τι κάνουμε, από το καθημερινό άγχος και τις υποχρεώσεις. Διακοπές σημαίνει κάνουμε μία παύση από την κούραση των «πρέπει» και «δεν πρέπει». Για αυτό χαλαρώστε και δώστε βάση. Φέτος θα κάνουμε γιορτές με όλους όσους μας προσφέρουν ηρεμία, ομορφιά και χαρά, φέτος θα δώσουμε προτεραιότητα σε εμάς. Αν μπορούμε να συνδυάσουμε και λίγο την οικογένεια, με έναν πρωινό καφέ, για τους λιγότερο τολμηρούς της πλήρους απουσίας, τότε ας γίνει. Πάρτε ένα τσουρέκι και πάτε για μία αγκαλιά.

Επιστρέφοντας στο γιορτινό μας πρόγραμμα. Οι πόλεις τέτοια εποχή βάζουν τα καλά τους και είναι όμορφες όλο το 24ωρο. Οπότε, τη μία ημέρα πάτε για μία πρωινή βόλτα και καφεδάκι στο κέντρο για να νιώσετε όλον τον ρυθμό από μαγαζιά και ανθρώπους που κάνουν ψώνια. Μία άλλη ημέρα βολτάρετε στους δρόμους αφού έχει νυχτώσει για να απολαύσετε τα κάθε λογής λαμπιόνια που απογειώνουν πραγματικά την εικόνα. Ένα βράδυ δεν θα φτάσει, θα το δείτε. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πέρα από το κέντρο, για τις μεγάλες πόλεις, και οι δήμοι φωτίζονται, οπότε μία πιο κοντινή βόλτα επίσης θα σας ανταμείψει.

Κοιτάξτε από τώρα τι παίζει από φεστιβάλ, πάρτι, παραστάσεις γιατί όπως θα δείτε, όρεξη να έχετε και μέσα δεν θα μείνετε. Μπορείτε κάθε μέρα να κανονίζετε και κάτι διαφορετικό. Από το μεσημέρι σε κάποιο χριστουγεννιάτικο bazaar, μέχρι το βράδυ σε κάποιο εορταστικό πάρτι.

Επίσης, στις γιορτές υπάρχουν και οι μαζώξεις στα σπίτια, καθότι είναι ευκαιρία να βρεθούμε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, να συναντήσουμε φίλους που έρχονται από το εξωτερικό, να δοκιμάσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες. Και αν δεν θέλετε να στολίσετε, υπάρχουν πάντα κάποιοι που θέλουν, οπότε πάτε σε κάποιον φίλο και στολίστε μαζί το χώρο του.

Σε γενικές γραμμές, με όποιο σχήμα και να περάσουμε τα Χριστούγεννα, αν έχουμε καλή διάθεση, θα περάσουμε απλά υπέροχα. Δεν έχει σημασία αν έχουμε οικογένεια, σχέση, είμαστε μόνοι, γιατί αν αισθανόμαστε εμείς καλά και έχουμε όρεξη να κάνουμε πράγματα, τότε όλα μαγικά θα συμβούν. Πίστεψέ με και ξεκινήστε να σημειώνετε όλα αυτά που θα θέλατε να κάνετε τις ημέρες που έρχονται. Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας!

in.gr