«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η ύπαρξη του Περιφερειακού Τύπου ενισχύει τη λειτουργία της δημοκρατίας, της διαφάνειας, αλλά και την προαγωγή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της περιφέρειας.

Ως εκ τούτου, η στήριξή του περιφερειακού τύπου ξεπερνά τα όρια του συγκεκριμένου κλάδου και αφορά, κατ’ ουσίαν όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων της περιφέρειας. Υπ’ αυτό το πρίσμα θεωρώ θετική την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει για δυο έτη την υποχρέωση κρατικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό και Τοπικό Τύπο.

Ευελπιστώ ότι, τελικώς, θα δοθεί μια ολιστική και μόνιμη λύση στο ζήτημα όπως είχε ζητήσει και ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ)».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε για το θέμα από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Γιάννη Μπρατάκο και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός είχε υποβάλλει σχετική Αναφορά στους συναρμόδιους υπουργούς με την οποία συνηγορούσε στο αίτημα που διατύπωσε με σχετική του επιστολή ο ΣΗΠΕ για την μονιμοποίηση του καθεστώτος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Περιφερειακό Τύπο.

Στην απάντησή του ο κ. Μπρατάκος επισημαίνει ότι «αναγνωρίζοντας αφενός, ότι η διατήρηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, εκτός από την εξυπηρέτηση, στο μέγιστο βαθμό, της διαφάνειας, αποτελεί έναν βασικό οικονομικό πόρο για τις επιχειρήσεις τύπου της περιφέρειας, και αφετέρου ότι, μέσω της ενίσχυσης της οικονομικής θέσης των επιχειρήσεων περιφερειακού και τοπικού τύπου διασφαλίζεται η πολυφωνία και ο πλουραλισμός, απαραίτητα στοιχεία της Δημοκρατίας, έχει ήδη ληφθεί μέριμνα προκειμένου να παραταθεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος της ως άνω κατάργησης».

Όπως ενημερώνει συμπεριελήφθη σχετική τροποποιητική διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία η ημερομηνία έναρξης της κατάργησης των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων παρατείνεται έως την 01.01.2026.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό υπογραμμίζει ότι «με την κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη διετή παράταση, δίνεται επαρκής χρόνος προκειμένου να διερευνηθεί προσεκτικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων καθώς και οι αιτιάσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση επί της ουσίας για το εν λόγω ζήτημα».

Στην απάντησή του για το θέμα ο κ. Σκρέκας, παραπέμπει σε σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Σωτηρίου Αναγνωστόπουλου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «είναι προφανές ότι η στήριξη του έντυπου Περιφερειακού Τύπου αποτελεί στόχο, αλλά και δέσμευση της Κυβέρνησης, και συνεπώς ήδη έχει προταθεί νομοθετική ρύθμιση νέας διετούς παράτασης της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων προκηρύξεων και διακηρύξεων στον έντυπο περιφερειακό τύπο, μέχρι το μέτρο αυτό να αντικατασταθεί με ισοδύναμα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη του έντυπου Περιφερειακού Τύπου».