«Ετοιμοπόλεμοι» στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παρθούν από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, παραμένουν και οι Τρικαλινοί αγρότες, δείχνοντας τις προθέσεις τους για μία ακόμη φορά σήμερα το απόγευμα, μπαίνοντας ξανά με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης.

Η νέα συμβολική διαμαρτυρία συνοδεύτηκε με αποκλεισμό, επί δίωρο, της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, παραμένοντας φυσικά στα μπλόκα, στο Μεγαλοχώρι, τη Βασιλική και το Ζάρκο.

Η πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά μηχανήματα έγινε συμβολικά την ίδια ώρα που συνέρχονταν στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα αιτήματα, φυσικά, του αγροτικού κόσμου να παραμένουν σε εκκρεμμότητα, αφού εξακολουθούν να μην δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη στάση της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου, από αυτά που ήδη εξαγγέλθηκαν.

Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ στα Τρίκαλα – Έκλεισαν για 2 ώρες την Ε.Ο. Τρικάλων – Λάρισας

Στην ατζέντα του βασικού πλαισίου αιτημάτων παραμένουν η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και μόνιμο πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ταυτόχρονη επιδότηση και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Επιπλέον, ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, καθώς και των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από κάθε αιτία με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής, την πραγματική ζημιά και το αναμενόμενο εισόδημα που θα έβγαζαν οι πληγέντες και όχι σύμφωνα με την ασφαλιζόμενη αξία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η μηχανοκίνητη πορεία των αγροτών κατέληξε στο μπλόκο του Μεγαλοχωρίου, όπου και σε νέα συνέλευσή τους αύριο, θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ στα Τρίκαλα – Έκλεισαν για 2 ώρες την Ε.Ο. Τρικάλων – Λάρισας

Aλέξανδρος Ζαούτσος (ertnews.gr )