Ο Δήμος Τρικκαίων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων,  ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.) Τρικάλων και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην ομιλία του Δρ Ραϋμόνδου Αλβανού, διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τίτλο:

Η δεκαετία του 1940 και ο μετεμφυλιακός πόλεμος της μνήμης

Η ομιλία αποτελεί και αποτύπωση του περιεχομένου του βιβλίου του

Ο ελληνικός εμφύλιος, Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες

   

Στην επακόλουθη συζήτηση παρεμβαίνει ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, και συντονίζει ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. Τρικάλων κ. Σωτήριος Κύρμπας.

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, 7:00 μ.μ.

Αίθουσα “Θεόδωρου Μάρκελλου” της Δημοτικής Πινακοθήκης Τρικάλων


Ο κύριος Ρ. Αλβανός, θα παρουσιάσει το ιστορικό πλαίσιο της δεκαετίας του '40 βασισμένος σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της εποχής. Θα αναλύσει τα ιδεολογικά στρατόπεδα των εμπλεκόμενων και θα εξηγήσει τις ζυμώσεις μέσα από τις οποίες οι πολιτικές ταυτότητες αναδύονται στην ταραχώδη δεκαετία του '40. Επιπλέον, θα εξηγήσει πώς η συλλογική μνήμη επηρεάζει τη σημερινή κοινωνία.
Η ομιλία θα περιστρέφεται γύρω από τους θεματικούς άξονες του πρόσφατου βιβλίου του με τίτλο «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες» που είναι βασισμένο στις ξεναγήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου και στις επαφές που είχε με τους επισκέπτες του.

Μέρος της εισαγωγής του βιβλίου επιλέχθηκε στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τα Γενικά Λύκεια τον Ιούνιο του 2022. Στην εκδήλωση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον καθηγητή και να εκθέσει απόψεις και απορίες.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον συγγραφέα:

  • Γι­α­τί είναι χρή­σι­μη η Ιστο­ρία;
  • Τι συ­νέ­βη κα­τά τη δε­κα­ε­τία του 40;
  • Γι­α­τί οι δύο αντί­θε­τες πο­λι­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις του Εμ­φυ­λίου κλι­μά­κω­σαν την αντι­πα­ρά­θε­σή τους που εξε­λί­χθη­κε σε ένο­πλη και αιμα­τη­ρή σύ­γκρου­ση;
  • Πώς ο Εμ­φύ­λι­ος επη­ρε­ά­ζει σή­με­ρα εμάς και τους άλλους γύ­ρω μας;

 

Ένα τα­ξί­δι σε ένα δύ­σκο­λο πα­ρελ­θόν, για το οποίο υπάρ­χουν συ­γκρου­ό­με­νες μνή­μες που αντι­στοι­χούν σε συ­γκρου­ό­με­νες ταυ­τό­τη­τες.

Σας περιμένουμε στη συντροφιά μας. 

Γιατί η ιστορία είναι η αφήγηση που αναπαριστά το παρελθόν στο παρόν και η συλλογική μνήμη είναι η συνεχής παρουσία του παρελθόντος στο παρόν.