Φέτος ο Μικρός Πρίγκιπας προσγειώθηκε στον πλανήτη των Χριστουγέννων, στον μαγικό και παραμυθένιο Μύλο των Ξωτικών και θα είναι εδώ από τις 24 Νοέμβρη ως της 7 Γενάρη. Παιχνίδια, μουσικές σκηνές θεματικές κατασκευές, ήρωες, δραστηριότητες περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μύλου για 45 ολόκληρες ημέρες και όλα αυτά δωρεάν.

Η Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, το κέφι και η γιορτινή διάθεση που ξεκινά από το Μύλο αγκαλιάζει και μεταμορφώνει όλη την πόλη των Τρικάλων. Η διαμονή, η περιήγηση και οι δραστηριότητες στην πόλη θα σας γεμίσουν με πανέμορφες εικόνες.

Γενναιόδωρη η φύση, χωρίζει την πόλη με τα νερά του Ληθαίου ποταμού διαμορφώνοντας ένα τοπίο βγαλμένο από παραμύθι. Σύντομες διαδρομές με τα πόδια ενώνουν κάθε μνημείο της πόλης που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Η κεντρική πεζογέφυρα, το Φρούριο, το Ασκληπιείο, το Βαρούσι και η παλαιά πόλη, το Κουρσούμ τζαμί, το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, το μουσείο Τσιτσάνη σας αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Τη σύγχρονη και γεμάτη ζωντάνια όψη της πόλης μπορεί κανείς να την ανακαλύψει εύκολα ακολουθώντας τους πολλούς πεζόδρομους που ενώνουν όλο το σύγχρονο κέντρο με τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ και τις πλατείες. Εάν είστε λάτρης του ποδηλάτου το ανεπτυγμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων της πόλης θα σας οδηγήσει σε κάθε σημείο μέσα από πανέμορφες διαδρομές.

Στα παραδοσιακά Μανάβικα αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια για να απολαύσετε τις τοπικές τρικαλινές γεύσεις. Γευτείτε την ξεχωριστή τρικαλινή κουζίνα και τα προϊόντα του τόπου μέσα από το “Meteorisimo”, ένα τοπικό σήμα ποιότητας το οποίο δημιουργήθηκε για να προβάλει και να διαφυλάξει τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Για την βραδινή σας διασκέδαση οι επιλογές πολλές, στα καφέ, στα μπαράκια, στα ταβερνάκια η ζωντάνια και το κέφι ντόπιων και επισκεπτών θα σας εντυπωσιάσει και θα σας παρασύρει.

μην ξεχάσετε :

να ανεβείτε στο Ρολόι του Φρουρίου και να ατενίσετε την πόλη από ψηλά,

να επισκεφτείτε τις εκκλησιές στο παραδοσιακό Βαρούσι,

να γευτείτε το περίφημο τρικαλινό λουκάνικο και τα τρικαλινά τυριά συνοδεύοντας τα με ντόπιο τσίπουρο,

να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας «τρικαλινό χαλβά», μοναδικό γλύκισμα από ντόπιους παρασκευαστές.

Τα Μετέωρα

Ταξιδεύοντας στο νομό Τρικάλων δεν γίνεται να μην επισκεφτείς, όσες φορές και να το έχεις κάνει ήδη, τα επιβλητικά Μετέωρα.

Το σύμπλεγμα των γιγάντιων βράχων, η ταπεινότητα των Ιερών Μονών, η μοναδική θέα και το φυσικό τοπίο της περιοχής προσφέρουν την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία.

Είτε ως προσκυνητές στις μονές, είτε ως φυσιολάτρες περιηγητές, εξερευνήστε με όλες τις αισθήσεις σας το μεγαλείο ενός τόπου που δεν έχει όμοιό του σε όλο τον κόσμο !

Ακολουθήστε τα πεζοπορικά μονοπάτια μοναδικής ομορφιάς που οδηγούν από τον παραδοσιακό οικισμό του Καστρακίου, μέσα από τη σκιά των βράχων, ψηλά στα μοναστήρια των Μετεώρων. Απολαύστε μια βόλτα με ποδήλατο, αγαπημένη επιλογή οικογενειών, γύρω και πάνω στα Μετέωρα.

Επισκεφτείτε το παραδοσιακό Καστράκι, θα το συναντήσετε λίγο πριν την ανάβαση στους Ιερούς βράχους, μπλεγμένο μέσα σε έναν αξιοθαύμαστο λαβύρινθο βλάστησης και γραφικών εικόνων. Στις ταβέρνες του θα βρείτε τις ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις μαγειρεμένες με μεράκι και φροντίδα.

Εάν επιλέξετε τη διαμονή σας εδώ, τα ξενοδοχεία και οι παραδοσιακοί ξενώνες της Καλαμπάκας και του Καστρακίου, με τη θέα των βράχων, θα ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση σας.

μην ξεχάσετε :

να επισκεφτείτε τον Παλαιοχριστιανικό Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στην παλιά πόλη της Καλαμπάκας,

να περιηγηθείτε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών

να γευτείτε την «σπάτουλα» (παραδοσιακή πουτίγκα), θα την βρείτε στα ζαχαροπλαστεία της περιοχής.

Η Ελάτη, το Περτούλι και τα ορεινά του νομού

Μια περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλους σε κάθε εποχή του χρόνου, όμως ιδιαίτερα τον χειμώνα εδώ το τοπίο είναι μαγευτικό.

Η χιονισμένη Ελάτη, μόλις 40 λεπτά από τα Τρίκαλα, περιτριγυρισμένη από το ελατόδασος χαρίζει ρομαντικές νότες στην ταξιδιωτική σας απόδραση. Λιθοστρωμένοι δρόμοι που κυκλώνουν και οδηγούν σε ταβέρνες, καφέ και ιδιαίτερα στέκια με σεβασμό στην ορεινή φυσιογνωμία του τοπίου. Αξίζει να εξερευνήσετε, λίγο έξω από τους πετρόχτιστους οικισμούς του χωριού, το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής. Ο Κόκκινος Βράχος, η Αρκουδότρυπα, το Σπήλαιο Μπέη είναι σημεία προορισμού για πεζοπορία αλλά και για αναρρίχηση.

Μετά την Ελάτη, μόλις 15’ με το αυτοκίνητο, θα συναντήσετε το Χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου. Εδώ, σε ένα πανέμορφο αλπικό τοπίο ο επισκέπτης κάθε ηλικίας βρίσκει τη χειμερινή του διέξοδο μιας και εκτός από σκι, προσφέρονται οργανωμένες υπηρεσίες και δραστηριότητες όπως ιππασία, βόλτα με έλκηθρο και οχήματα χιονιού καθώς και ορειβασία και πεζοπορία στο δάσος, με την καθοδήγηση πάντα έμπειρων οδηγών. Το σαλέ του χιονοδρομικού σας περιμένει πάντα για χαλάρωση δίπλα στο τζάκι με μια κούπα ζεστό καφέ ή τσάι του βουνού.

Πολύ κοντά στο χιονοδρομικό βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό του Περτουλίου που διατηρεί μέρος από την παλιά αρχοντική του αίγλη ως κεφαλοχώρι της περιοχής και αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη σας.

Σε όλη τη περιοχή της Ελάτης και του Περτουλίου θα βρείτε υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές, ξενοδοχεία, ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες. Ο δρόμος για να επισκεφτείτε την περιοχή είναι πάντα ανοιχτός ακόμη και σε περίπτωση μεγάλων χιονοπτώσεων.

μην ξεχάσετε :

να κάνετε μια στάση στη τοξοτή γέφυρα της Πύλης και στους εκπληκτικούς καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς πριν ανηφορίσετε προς Ελάτη,

να απολαύσετε μια βόλτα με άλογο ή snowmobile στο χιονισμένο δάσος του Περτουλίου,

να γευτείτε τις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες της περιοχής,

να πάρετε μαζί σας αποξηραμένα άνθη, βότανα και μπιτούνι (τσάι της περιοχής), θα τα βρείτε σε παραδοσιακά καταστήματα της Ελάτης.

Αν ο νομός Τρικάλων είναι πάντα μια εξαιρετική ταξιδιωτική επιλογή, το χειμώνα και τα Χριστούγεννα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό.

Απολαύστε τις ομορφιές του χειμώνα και την γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, εξερευνήστε τα μοναδικά φυσικά τοπία, επισκεφτείτε τα μνημεία, γευτείτε την τοπική κουζίνα και ζήστε ξεχωριστές εμπειρίες.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα όσα μπορείτε να δείτε και να ζήσετε στην περιοχή των Τρικάλων θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού του νομού elaMeteoraTrikala.com.

news247.gr