Παρά το υψηλό ποσοστό του 40,79% και της νίκης που κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδυναμία λόγω της απλής αναλογικής.

Ωστόσο, αν η εκλογική αναμέτρηση γινόταν με το σύστημα της νέας ενισχυμένης αναλογικής, που θα ισχύσει στις επερχόμενες που θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 25 Ιουνίου, τότε η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε ακόμη 25 έδρες, φτάνοντας στις 171 από τις 146 που κέρδισε το βράδυ της Κυριακής. Επιπλέον, με την ενισχυμένη αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 60 βουλευτές (από 71 που έβγαλε τώρα), το ΠΑΣΟΚ 34 (από 41 που έδωσε η κάλπη της Κυριακής), το ΚΚΕ 22 (από 26 που βγάζει σήμερα), ενώ τέλος η Ελληνική Λύση θα είχε 13 βουλευτές (από 16 σήμερα).

Στις επόμενες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα θα διεκδικήσει το κλιμακωτό μπόνους που μπορεί να του δώσει επιπλέον έως 50 έδρες. Το σύστημα προβλέπει την παροχή «δώρου» 20 εδρών με το που το πρώτο κόμμα «κλειδώσει» ποσοστό άνω του 25% και στην συνέχεια 1 έδρα μπόνους για κάθε μισή μονάδα που προσθέτει στα ποσοστά του. Εφόσον, λοιπόν, η ΝΔ πιάσει και πάλι ποσοστά άνω του 40% τότε θα πάρει ως μπόνους και τις 50 έδρες, ωστόσο ο τελικός αριθμός των εδρών της θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων καθώς και από το άθροισμα των ποσοστών των εξωκοινοβουλευτικών συνδυασμών. Ο συγκεκριμένος συσχετισμός των ποσοστών θα καθορίσει και τις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ θα κερδίσει περισσότερες έδρες. Στην περίπτωση που τα κόμματα καταφέρουν τα ίδια ποσοστά με εκείνα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, η κατανομή των εδρών αλλάζει επηρεάζοντας και τον νομό Τρικάλων και η πιθανή εικόνα της νέας Βουλής να διαμορφωθεί ως εξής: 

- Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει τουλάχιστον μια έδρα στις περισσότερες πενταεδρικές, ενώ ως πρώτο κόμμα συνήθως παίρνει 3 έδρες σε όλες τις τετραεδρικές περιφέρειες.

Εάν επιβεβαιωθεί ο κανόνας τότε στα Τρίκαλα κερδίζει 3 έδρες, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές του 2019. Οι δύο παραπάνω έδρες που θα καταλάβει, θα χαθούν πιθανότατα από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, αφού από τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής τα 4 πρώτα κόμματα στον νομό μοιράστηκαν από μία έδρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις ανακατατάξεις που προκαλεί η ενισχυμένη αναλογική, διατηρώντας την μία έδρα που κέρδισε την Κυριακή 21 Μαΐου. 

Στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο επιβεβαιωθεί οι βουλευτές του νομού Τρικάλων που θα καταλάβουν μια θέση στη Βουλή θα είναι από την Νέα Δημοκρατία οι κύριοι Κώστας Σκρέκας (πρώτος σε σταυρούς) και Θανάσης Λιούτας (δεύτερος σε σταυρούς) και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα (τρίτη σε σταυρούς), ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Μαρίνα Κοντοτόλη. Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών θα είναι ο Γιώργος Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ και ο Αχιλλέας Κανταρτζής από το ΚΚΕ.

Ζ.Η. trikalaenimerosi.gr