Υπάρχουν κάποια συναισθήματα, και εμπειρίες που ποτέ δεν μπορούν να περιγραφούν επακριβώς. Η κατάνυξη, το δέος που νιώθει κανείς μπροστά στο μεγαλείο της φύσης, η φιλοξενία, οι ανθρώπινες σχέσεις. Όλα όσα δηλαδή μπορεί να βρει και να βιώσει κάποιος στο νομό Τρικάλων. Εκεί που ο ταξιδιώτης μπορεί να τα έχει όλα, μνημεία, φυσικά τοπία, γεωλογικά φαινόμενα αλλά και γαστρονομία.

Η Θεσσαλία δέχτηκε αδιαμφισβήτητα το ισχυρότερο πλήγμα της κακοκαιρίας Daniel και το τοπίο της είναι ακόμη αντιφατικό, τα απομεινάρια του είναι ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις εμφανή. Παρ’ όλα αυτά, σε καμία περίπτωση η εικόνα της περιοχής δεν θυμίζει σε τίποτα την καταστροφή που εκτυλίχθηκε κάποιους μήνες πριν. Η ομορφιά και ο φυσικός πλούτος του νομού Τρικάλων υπερτερούν και δεν αφήνουν το μυαλό να κάνει τη σύνδεση.

Συνήθως μπροστά σε αντίξοες συνθήκες οι άνθρωποι τείνουν να συσπειρώνονται. Το Επιμελητήριο Τρικάλων αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει, εντάσσοντας φορείς, επαγγελματίες, στην πρωτοβουλία του για τον τουρισμό για να επικοινωνήσει τις αξιόλογες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κάποιος εντός του νομού.

Η Θεσσαλία μπορεί να δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα της κακοκαιρίας Daniel, αλλά η συγκυρία αυτή δε θα την χαρακτηρίσει. Οι κάτοικοι της το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από όλους. Δεν μεμψιμοιρούν, αλλά εργάζονται με αποφασιστικότητα και είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τον κόσμο και να προσφέρουν τη μοναδική φιλοξενία τους.

Το καμάρι της περιοχής είναι το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης που πρόσφατα εντάχθηκε στα Γεωπάρκα της Unesco και καλύπτοντας μία έκταση 2409,5 τ.χλμ. περιλαμβάνει γεωλογικά μνημεία και γεωτόπους συμπεριλαμβανομένων των Μετεώρων, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 1988.

Τα Μετέωρα, οι μεγαλειώδεις κροκαλογενείς σχηματισμοί που δεσπόζουν επιβλητικοί και μυστήριοι στα ορεινά του νομού, είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα αλλά ο νομός που τα φιλοξενεί έχει πολλά παραπάνω να δώσει.

Η οροσειρά του Κόζιακα, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Γεωλόγος, «έχει μεγαλύτερο γεωλογικό ενδιαφέρον από τα Μετέωρα».

Για τον Δήμαρχο Καλαμπάκας, Λευτέρη Αβραμόπουλο, που αποτελεί τη νέα δημοτική αρχή «Στόχος είναι από τα πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες που έρχονται στο δήμο μας κυρίως για τα Μετέωρα, να μπορέσουμε να κρατήσουμε κόσμο στη περιοχή μας, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παραμείνουν μία έξτρα διανυκτέρευση».

Με το Πάσχα προ των πυλών, ελπίζω πως τα παρακάτω θα σας φανούν χρήσιμα.

Ποδηλατάδα στα Μετέωρα

Πρόκειται πραγματικά για μία μοναδική εμπειρία που πολλοί ίσως δε γνωρίζουν. Το meteora e-bikes είναι μία από τις επιχειρήσεις που διοργανώνει ποδηλατικές περιηγήσεις στα Μετέωρα. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα με την υποβοήθηση που διαθέτουν, απαιτούν ελάχιστο κόπο και έτσι κανείς έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το φυσικό τοπίο, με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού.

Εμείς τα επισκεφθήκαμε την ώρα του ηλιοβασιλέματος και η θέα ήταν πραγματικά μαγική αλλά αυτό που ξεχώρισε ήταν η κατάβαση, όπου το φως σιγά σιγά χάνεται και κοιτώντας κανείς γύρω του παρατηρεί μοναδικές εικόνες, σκιές, χρώματα, μυρωδιές και έτσι αποκτά μία συνολική και εντελώς νέα αίσθηση του χώρου.

Αυτό που δεν μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι με όλα αυτά τριγύρω, θα μπορέσετε να κρατήσετε το βλέμμα σας ευθεία στο τιμόνι. Ίσως αυτό απαιτήσει περισσότερη προσπάθεια.

Ένας εκ των ιδιοκτητών, ο Βασίλης Τσαντίκος, μας λέει ότι πλέον εκτός από τον θρησκευτικό τουρισμό « έχουμε και πάρα πολύ κόσμο για τις δραστηριότητες που προσφέρονται και φυσικά λάτρεις της φύσης».

Προσθέτει ότι «Αυτό που φυσικά θέλουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στα Μετέωρα. Eίναι ο κόσμος που επιλέγει να κάνει δραστηριότητες και να ζει τον τόπο όχι απλά να βλέπει, είναι ο κόσμος που συνήθως μένει και περισσότερο και δεν έρχεται για λίγες ώρες απλά να επισκεφθεί τα μοναστήρια και είναι οι άνθρωποι οι οποίοι αγαπάνε τη φύση αγαπάνε τις δραστηριότητες. Άλλωστε όπως θα ξέρετε στα Μετέωρα υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες να ασχοληθεί κανείς όπως αυτήν εδώ την ποδηλατική περιήγηση, πεζοπορία, ανεμοπτερισμός – αναρρίχηση και πολλά άλλα».

Αναφορικά με τις καταστροφές από τον Daniel θεωρεί ότι «χρειάζεται να βρεθούν οι πόροι να αποκατασταθούν οι ζημιές…και οικονομικά κίνητρα στους νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν οικονομικά», ώστε να μείνουν στη περιοχή.

Κάτω από τα Μετέωρα βρίσκεται το γραφικό Καστράκι, ένας διατηρητέος οικισμός, ιδανικός για βόλτα ή φαγητό.

Δήμος Πύλης

Τα Μετέωρα ανοίγουν το δρόμο για τους υπόλοιπους τρεις δήμους του νομού, τα Τρίκαλα, τη Πύλη, τη Φαρκαδόνα.

Καθώς κινούμαστε ορεινά προς το Περτούλι, συναντάμε το Δήμο Πύλης. Ένα χωριό που αποτελεί την φυσική είσοδο στη νότια Πίνδο, χτισμένο ανάμεσα σε δύο βουνά τον Ίταμο και τον Κόζακα. Έτσι προέκυψε και το όνομά του.

Εδώ βρίσκονται και οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς, η τοξωτή γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα και άλλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
Οι καταρράκτες αποτελούν ένα πανέμορφο και χαλαρωτικό τοπίο με τα τρεχούμενα νερά, ενώ το καλοκαίρι που έχει περισσότερο νερό, ντόπιοι και όχι μόνο, βουτάνε στα νερά του.

Η τοξωτή γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα κατασκευάστηκε το1514 ή και νωρίτερα. Έχει ύψος 30 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο άνοιγμα του τόξου είναι 28 μ. Παλαιότερα συνέδεε τον κάμπο με την νότια Πίνδο, ενώ από κάτω του διαρρέει ο Πορταϊκός ποταμός.

Περτούλι

Περνώντας και την Ελάτη, συναντάμε το Περτούλι, ένα μικρό γραφικό χωριό οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία.
Εκεί, με θέα ένα κατάμεστο δάσος με έλατα μπορεί να απολαύσει κανείς παραδοσιακές γεύσεις στην Ταβέρνα του Παναγιώτη.

Extreme Sports στα Λιβάδια Περτουλίου

Εκεί όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο, προσφέρεται ακόμη μία εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού. Το Pertouli Extreme Sports προσφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γουρούνες Atv, τοξοβολία και άλογα ή πεζοπορία σε δάσος πάντα με συνοδό που προπορεύεται, σε δάσος με ψηλά πεύκα. Για τους λάτρεις της φύσης και επισκέπτες όλων των ηλικιών είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, σε ένα τοπίο που πραγματικά δεν έχει κάποιος την ευκαιρία να δει στη καθημερινότητα του ειδικά σε μία πόλη.

Ένα τοπίο «ελβετικό» όπως λέει ο ιδιοκτήτης Γιώργος Πολυγένης. Ενώ προσθέτει ότι «για να έρθει περισσότερος κόσμος στη περιοχή χρειάζεται προβολή, να γίνει αεροδρόμιο στη Δυτική Θεσσαλία».

Καλαμπάκα, η πόλη της τρούφας

Ο Νίκος Πάλλας, Διευθυντής και συνιδρυτής των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών, μας περιγράφει με πάθος το όραμά του από την ίδρυση του μουσείου μέχρι σήμερα.

Η περιήγηση στο χώρο των μουσείων που συστεγάζονται, περιλαμβάνει περίπου 350 είδη ζώων κάποια από τα οποία έχουν ή τείνουν να εξαφανιστούν και 250 είδη μανιταριών.

Όταν φτάνουμε στο έκθεμα του γύπα ασπροπάρη, μας προειδοποιεί ότι θα στεναχωρηθούμε, καθώς στον πληθυσμό των Μετεώρων έχει απομείνει μόνο ένας. Ως πτωματοφάγο, τα δηλητήρια που σκοτώνουν άλλα ζώα, έχουν αποδεκατίσει τον πληθυσμό τους.

Μετά την ξενάγηση μπορεί κανείς να επιλέξει να ζήσει μία άγνωστη για πολλούς εμπειρία. Το κυνήγι τρούφας όπου οι επισκέπτες ακολουθούν ένα εκπαιδευμένο σκυλί ενώ κυνηγά και εντοπίζει κομμάτια τρούφας θαμμένα στο έδαφος.

«Πρόθεση μας είναι η πόλη της Καλαμπάκας να αποκτήσει μία συμπληρωματική ταυτότητα και να γίνει η πόλη της τρούφας…Θεωρώ πως σε 5 – 10 χρόνια η πόλη θα δώσει σάρκα και οστά στο τίτλο…», αναφέρει ο Νίκος Πάλλας.

Στη συνέχεια η τρούφα γίνεται μακαρονάδα και απολαμβάνεται σε μοναστηριακά τραπέζια στη μέση του δάσους. Ότι περισσεύει, μας εκμυστηρεύεται, μοιράζεται σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ενώ τα πιάτα είναι χειροποίητα και φτιαγμένα από μπαμπού.

Φάρμα Δήμου Αύρα Τρικάλων Καλαμπάκας

Ο Δημήτριος Δήμος, 40 χρόνια κτηνοτρόφος, διατηρεί φάρμα με αγελάδες, μαύρο χοίρο, αιγοπρόβατα και άλλα ζώα.

Για τις καταστροφές δηλώνει ότι «Ο Daniel θα πλανάται και θα μας χτυπάει για πολλά χρόνια. Εγώ έχασα έναν αριθμό ζώων τον οποίο δεν βλέπω να ξανάρχεται. Ό,τι και να πω είναι το ένα εκατοστό, δεν διορθώνει τη ζημιά που πάθαμε και συνεχίζουμε να παθαίνουμε. Η πολιτεία προσπαθεί αλλά δεν βλέπουμε αποτέλεσμα».

Τρίκαλα

Φτάνουμε και στη γραφική πρωτεύουσα του νομού. Εκεί εκτός από τις γέφυρες και το κατάφυτο σκηνικό ο επισκέπτης μπορεί να κάνει και μία αναδρομή στο παρελθόν και στην παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού στο νεοσύστατο Μουσείο Τσιτσάνη.

Ο μεγάλος τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός αποκτά δικό του μουσείο στη γενέτειρα του. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο που χρησιμοποιεί μεθόδους επαυξημένης πραγματικότητας. Κατεβάζοντας την εφαρμογή του, μπορεί κανείς να περιηγηθεί διαδραστικά στους χώρους, γνωρίζοντας τη ζωή του καλλιτέχνη.

Το αποκορύφωμα είναι η δυνατότητα ηχογράφησης, σε ειδικό στούντιο ενός τραγουδιού του, η οποία αποστέλλεται μετά email. Για λόγους προσωπικών δεδομένων το μουσείο δεν κρατά κανένα στοιχείο.

Meteorissimo

Σημαντική είναι και η πρωτοβουλία Meteorissimo του Επιμελητηρίου που μέσα από τα συνεργαζόμενα εστιατόρια και καταστήματα, προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να απολαύσει παραδοσιακές Τρικαλινές συνταγές που συνδυάζουν τη σοφία του παρελθόντος και την φρεσκάδα του μέλλοντος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ταβέρνα Ίανθος στα Μανάβικα λειτουργεί από το 1997 και είναι από αυτές που κρατούν το παραδοσιακό φαγητό, αναδεικνύοντας πλήρως την γαστρονομική ταυτότητα και παράδοση του τόπου.

Εκεί μπορεί να δοκιμάσει κανείς από τα πιάτα του Meteorissimo μενού, κατσαμάκι, δηλαδή χυλό καλαμποκάλευρου, γνωστό και ως μπομπότα με μία μοντέρνα οπτική. Παλιά ήταν το φαγητό των φτωχών όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης ενώ το ακουμπά στο τραπέζι «το καλαμπόκι γεμίζει το στομάχι…και αν πιεις και πολύ νερό…».

Το μενού περιλαμβάνει πολλές ακόμη τοπικές συνταγές όπως χοιρινό πρασοσέλινο, το λουκάνικο τρικάλων με πράσο που είναι σε διαδικασία πιστοποίησης ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και παραδοσιακές πίτες.

Δεν θα μπορούσε να μη γίνει τέλος αναφορά, στους ανθρώπους του πρακτορείου Ξεχωριστά Ταξίδια, που ανέλαβαν τη μεταφορά πλήρως ανταποκρινόμενοι στο όνομά τους. Μνεία οφείλω και στο Meteora vip tours που παρείχε τους έμπειρους οδηγούς του και φρόντισε για την άνετη περιήγηση μας εντός του νομού.

Συμπέρασμα

Τα Μετέωρα κλείνουν την Καλαμπάκα στην σφαίρα της κατάνυξής τους αλλά δεν είναι το μόνο αξιοθέατο που μπορεί να θαυμάσει κανείς στην περιοχή. Τα Τρίκαλα είναι ένας προορισμός που μπορεί να φιλοξενήσει τουρίστες με διάφορα ενδιαφέροντα, γεωλογικά, φυσιολατρικά, γαστρονομικά, αλλά και θρησκευτικά.

Αξίζει κάποιος να αφιερώσει στις διακοπές του το χρόνο να ανακαλύψει τους κρυμμένους και μη θησαυρούς του δήμου αλλά και ολόκληρου του νομού.

-Μετέωροι δεν θα μείνετε σίγουρα-

Zωή Σπίνου (insider.gr)