Ένας χρόνος συμπληρώθηκε εχθές, 28 Φεβρουαρίου 2024, από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, με τους 57 νέους ανθρώπους που «έφυγαν» άδικα από τη ζωή, ύστερα από τη σφοδρή σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών.

Την 26η Φεβρουαρίου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε παραγγελία προς την προϊσταμένη της εισαγγελίας εφετών Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί κάθε καταγγελία ή ισχυρισμός συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος.

Με την παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται από τον εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, αλλά όπως επισημαίνει, «διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

«Υπήρχε ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης – Πέρασαν 29 μέρες για να ανακαλυφθεί ότι στο σημείο υπήρχε εύφλεκτο υλικό»

Σήμερα το πρωί (29/02), ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των οικογενειών για το δυστύχημα στα Τέμπη, τόνισε ότι «υπήρχε ξυλόλιο στον χώρο της σύγκρουσης», υποστηρίζοντας παράλληλα πως «η Εξεταστική επιτροπή μάς ανέφερε ότι δεν χρειάζεται κάτι από εμάς», σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

«Οι αναλύσεις από τα δείγματα που πήραμε, πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του κράτους. Δεν μιλάμε για νόμιμη μεταφορά ξυλολίου, από τα συγκεκριμένα τρένα. Απαγορεύεται. Γνωρίζουμε ότι η ουσία υπήρχε στον χώρο της σύγκρουσης. Όταν κάποιος δώσει μία λογική εξήγηση πώς βρίσκεται σε επτά διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων και στο χώμα, τότε θα καταλάβουμε», επεσήμανε ο κ. Λακαφώσης.

«Το μπάζωμα (σ.σ. με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν) έγινε στην εξωτερική πλευρά των γραμμών. Αν δείτε και στα βίντεο από ψηλά, στη μέσα πλευρά τους, προς τον τσιμεντένιο τοίχο, υπάρχει μία στενή λωρίδα μήκους περίπου 1 – 1,5 μέτρου από το τσιμέντο έως την άκρη των γραμμών, όπου εκεί δεν έχει φθάσει καμία μπουλντόζα και κανένα μηχάνημα. Άρα, αν ψάξει κάποιος εκεί, θα βρει “παρθένο” το χώμα, όπως ήταν τη στιγμή της σύγκρουσης.

Όμως, αν οιοσδήποτε λάβει δείγματα, δεν μπορεί να βρει πρώτη ύλη και αυτό είναι αποδεικτικό της εγκυρότητας της πρώτης ανίχνευσης. Όταν την 25η Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο σημείο για επαναληπτικές δειγματοληψίες, ελήφθησαν για δεύτερη φορά δείγματα από τα συγκεκριμένα σημεία και δεν βρέθηκε καθόλου ξυλόλιο.

Μία διερεύνηση έχει τον σκοπό να βρεθούν οι αδυναμίες, για να μην πάθουμε ξανά τα ίδια, εκτός τού να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Δεν φαίνεται πως ανησυχήσαμε αρκετά», προσέθεσε ο κ. Λακαφώσης, μιλώντας για την Εξεταστική επιτροπή.

newsbomb.gr