Με άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου απαριθμεί τα πρώτα μέτρα του Δήμου Τρικάλων αλλά και άλλων Δήμων της χώρας με φόντο τον βαρύ ενεργειακό χειμώνα.

"Ο χειμώνας που έρχεται αναμφισβήτητα θα είναι ένας ενεργειακά δύσκολος χειμώνας, με τη χονδρική τιμή της ΜWh αύριο να διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ. Παρότι οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σημαντικές, λίγο αφορούν Δήμους και ΔΕΥΑ, αφού πολλές παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς εκτός επιδότησης.

Το τρίπτυχο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε (και με τη συγκεκριμένη σειρά) είναι:

1. Μείωση κατανάλωσης

2. Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

3. Αποθήκευση ενέργειας

Και αν το 3ο φαντάζει ακόμη πανευρωπαϊκά δύσκολο, στα άλλα δύο, και εμείς ως Δήμοι αλλά και το κράτος, έχουμε δουλειά να κάνουμε. Στο κομμάτι της εξοικονόμησης άμεσες, ανέξοδες, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, όμως οφείλουμε να το παλέψουμε. Ανεβάζουμε τον κλιματισμό στους 27οC για το καλοκαίρι, περιορίζουμε ή σβήνουμε τον διακοσμητικό φωτισμό. Ως προς τον οδοφωτισμό τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αφού οφείλουμε να λάβουμε υπόψη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Πολλά θα αλλάξουν με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, κάτι που όμως θα αποδώσει στο προσεχές διάστημα.

Στο θέμα των ΑΠΕ, το θέμα δεν είναι τόσο οι χρηματοδοτήσεις/επιδοτήσεις όσο η δυνατότητα του δικτύου να απορροφήσει την παραγόμενη από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες ενέργεια. Και εκεί πρέπει σαφώς να υπάρξει κάποια προτεραιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, Δήμοι και ΔΕΥΑ θέλουν στήριξη αφού η λειτουργία των σχολείων - και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο σε κάποια από αυτά - αλλά και ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως κολυμβητήρια, αντλιοστάσια, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ., έχουμε φέρει τους ΟΤΑ στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια".

Λ.Ε. trikalaenimerosi.gr