Σε κρίσιμη φάση έχουν εισέλθει οι έρευνες της Δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και βρίσκεται στη δίνη έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται το βαρύ έργο των ερευνών για τον εντοπισμό των υπευθύνων, αλλά και την αποκάλυψη εγκληματικών παραλείψεων, πριν και μετά το δυστύχημα, περιμένει –σύμφωνα με πληροφορίες– πριν ή το αργότερο μετά το Πάσχα την κρίσιμη πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε πρόσφατα, κάτι που γίνεται σπανιότατα στη δικαστική πρακτική. Η πραγματογνωμοσύνη διατάχθηκε από τον εφέτη ανακριτή προκειμένου να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει από την πραγματογνωμοσύνη τεχνικού συμβούλου συγγενών των θυμάτων, που αφήνει ανοικτό το θέμα να μετέφερε το τρένο εύφλεκτη ύλη που, αν αποδειχθεί ότι υπήρχε, μεγιστοποίησε τις τραγικές συνέπειες του δυστυχήματος. Η πραγματογνωμοσύνη έχει ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετά την αντιφατικότητα των ήδη υπαρχόντων εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης, ενώ παράλληλα η έρευνα του εφέτη ανακριτή συνεχίζεται και σε άλλα πεδία.

Ειδικότερα, σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Αγγλίας έχει σταλεί βίντεο για τη διαδρομή της αμαξοστοιχίας, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για «σβησίματα», κάτι που έχει ελεγχθεί μεν εδώ, αλλά για απόλυτη ασφάλεια ο εφέτης ανακριτής έστειλε στην Αγγλία το υλικό. Παράλληλα, η ανακριτική διαδικασία κινείται προς κάθε κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες απαντώνται τα αιτήματα που θέτουν οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, υποστήριξε ότι «η Δικαιοσύνη κινείται ταχύτατα στις έρευνες». Επίσης απέκρουσε τις αιτιάσεις για συγκάλυψη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, υπενθυμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει δυνατότητες να ερευνήσει ευθύνες πολιτικών με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις. «Ακόμη και να θέλαμε», τόνισε η εισαγγελέας, «να καλύψουμε κάτι με τους πολιτικούς, δεν μπορούμε. Αυτό το ξέρει και ο πρωτοετής της Νομικής και ως εκ τούτου οι αιτιάσεις αυτού του τύπου τίθενται εκ του πονηρού». Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η εκ νέου αποστολή στη Βουλή μηνύσεων ή άλλων αναφορών για πολιτικά πρόσωπα, καθώς όπως διευκρινίστηκε και από την ίδια την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, αν υπάρξουν τέτοια στοιχεία θα αποσταλούν αμέσως στη Βουλή. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για νέα κοινοβουλευτική διερεύνηση, μετά τη λήξη πρόσφατα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, που έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση.

Παράλληλα, στο πεδίο των έντονων αντιδράσεων από συγγενείς των τραγικών θυμάτων, κυρίως νέων παιδιών, ότι η Δικαιοσύνη δεν τους έχει αντιμετωπίσει με ανθρωπιά, ειδικά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η ίδια η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διέψευσε κατηγορηματικά από το βήμα στο Φόρουμ των Δελφών, έπειτα από ερώτηση της γράφουσας, ότι αντιμετώπισε με αναλγησία συγγενείς θυμάτων. Ωστόσο, μετά τη δήλωσή της και την κατηγορηματική διάψευσή της, συγγενείς θυμάτων επανήλθαν με δηλώσεις τους επαναφέροντας το θέμα της αντιμετώπισής τους, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι αντίπαλός τους, αλλά δίπλα τους».

Σε κάθε περίπτωση, η νέα πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε πρόσφατα από τον ανακριτή, αλλά και τα αποτελέσματα από το εργαστήριο της Αγγλίας για το υλικό από τα βίντεο, εκτιμάται ότι θα κρίνουν καθοριστικά την πορεία της ανάκρισης για την τραγωδία, αλλά και τις πολιτικές αντιδράσεις, καθώς ενόψει και των ευρωεκλογών τα Τέμπη βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και του δημόσιου λόγου. Ωστόσο, δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να εκτιμηθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανάκρισης.

kathimerini.gr