Η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Σχεδιάζοντας την πόλη του μέλλοντος» και διοργανώθηκε από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Αθηνά»  και τον Κόμβο Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας της e-trikala ΑΕ, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024.

Σε γενικές γραμμές, δόθηκε έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην πόλη που αξιοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει τους τρόπους παρέμβασης και δράσης σε θέματα διοίκησης, περιβάλλοντος και καθημερινότητας. Κεντρικές ομιλίες έκαναν οι: Δρ. Κώστας Αβδελίδης και Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Στην εκδήλωση μαθητές/τριες σχολείων παρουσίασαν την δική τους "Εφημερίδα του μέλλοντος" στην οποία αποτύπωσαν  τις ιδέες τους για το πως φαντάζονται την πόλη τους 20 χρόνια μετά.

Οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου επέλεξαν  με ένα σύντομο δρώμενο να παρουσιάσουν  τις σημαντικότερες ειδήσεις των Τρικαλινών Νέων της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2044. Πιο συγκεκριμένα παρουσίασαν μέσα από μια εφημερίδα του μέλλοντος  την πόλη τους 20 χρόνια από σήμερα στους εξής τομείς:

  • Μετακίνηση στις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος: Για μεγαλύτερες αποστάσεις ή πιο γρήγορες μετακινήσεις, οι πολίτες μπορούν να καλούν ένα ατομικό ιπτάμενο όχημα που θα τους μεταφέρει αποτελεσματικά στον προορισμό τους, μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης και αποφεύγοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση.
  • Το σπίτι του μέλλοντος: Κάθε κτίριο είναι σχεδιασμένο να παράγει και να αποθηκεύει τη δική του ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών πλαισίων, αιολικής ενέργειας και συστημάτων ανάκτησης βρόχινου νερού, μετατρέποντας κάθε κατοικία ή γραφείο σε μια μικρή, αλλά ισχυρή ενεργειακή σταθμό.
  • Υπηρεσίες Υγείας από Απόσταση: Μέσω της τεχνολογίας VR (Εικονικής Πραγματικότητας) και AI (Τεχνητής Νοημοσύνης), οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές και θεραπείες στο σπίτι, μειώνοντας την ανάγκη για φυσικές επισκέψεις στο νοσοκομείο.
  • Έξυπνες Διαχειριστικές Υπηρεσίες: Από τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι την ασφάλεια των κτιρίων, όλα ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα έξυπνης διαχείρισης που ενθαρρύνει την αποδοτικότητα, την ανακύκλωση και τη βιωσιμότητα
  • Σχολική εκπαίδευση: Η Εκπαίδευση είναι μια πλήρως ολοκληρωμένη και προσαρμοσμένη διαδικασία, που ενσωματώνει τεχνολογίες υψηλού επιπέδου για να διασφαλίσει την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητα της μάθησης για όλους. Η εκπαίδευση είναι εξατομικευμένη, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και προσαρμόζει το εκπαιδευτικό υλικό και τους ρυθμούς μάθησης στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε μαθητή.

Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές/τριες για τις ευφάνταστες και έξυπνες ιδέες που παρουσίασαν στην εκδήλωση. Την ομάδα του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων αποτελούσαν οι μαθητές/τριες: Αδάμου Ανδριάνα, Βουγιούκα Φωτεινή, Γκάζα Ευθυμία, Ζώικα Παρασκευή και Νταϊλιάνης Λεωνίδας. Μπράβο στα παιδιά μας για την εξαιρετική τους εμφάνιση και συγχαρητήρια στον κ. Αντώνη Βύζα, καθηγητή του 5ου Γυμνασίου, ο οποίος καθοδήγησε και ενέπνευσε τους μαθητές/τριές μας για τη δημιουργία του έργου τους.