Ενημέρωση για την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού στη Θεσσαλία, που επλήγη από την κακοκαιρία, έδωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά. Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, έχουν πραγματοποιηθεί 1.523 λήψεις δειγμάτων.

Στον Π.Ε. Τρικάλων και στους τέσσερις Δήμους συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη προβλήματα σε τοπικές κοινότητες, όπου το νερό παραμένει ακατάλληλο. 

Από την αξιολόγηση ύδατος ανά δήμο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκύπτει ότι το νερό:

- Στον Δήμο Πύλης το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Λυγαριάς.

- Επίσης, στον Δήμο Πύλης είναι ακατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας, Λυγαριάς όπου είναι κατάλληλο.

- Στον Δήμο Μετεώρων το νερό κρίνεται κατάλληλο για τον οικισμό Ελάφι Καστανιάς.

- Στον Δήμο Τρικκαίων είναι κατάλληλο εκτός των τοπικών κοινοτήτων Ξυλοπάροικο, Γοργογύρι, Λόγγος, Μεγαλοχώρι, Γλίνος, Ελληνόκαστρο όπου είναι ακατάλληλο.

- Στον Δήμο Μετεώρων είναι κατάλληλο από τις γεωτρήσεις εκτός της δημοτικής ενότητας Ασπροπόταμος, των τοπικών κοινοτήτων Αηδώνα, Καλογριανή, Κλεινοβός, Παλαιοχώρι, Καστανιάς, Αμπελοχωρίου, Καλομοίρας, Ματονερίου και του οικισμού Αμαράντου όπου είναι ακατάλληλο.

- Στον Δήμο Φαρκαδόνας είναι κατάλληλο.

Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά. Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα ή φίλτρα του καφέ).

trikalaenimerosi.gr