Την αναγκαιότητα για υλοποίηση έργων και δράσεων στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, κατέθεσε και επεσήμανε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στην 3η Σύνοδο του Forum Κυκλικών Πόλεων.

Η Σύνοδος είχε ως θέμα «Προϋποθέσεις μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο) & ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνιών». Φιλοξενήθηκε, δε, από τον Δήμο Τρικκαίων, την e-trikala ΑΕ και την ΠΑΔΥΘ ΑΕ την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στο Gisemi Hub.

Ο κ. Σακκάς έδωσε έμφαση στην εφαρμογή «της κυκλικής οικονομίας με την υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων σε συμφωνία με τα Περιφερειακά και το Εθνικό Σχέδιο». Κάτι που, όπως ανέφερε οδηγήσει σε «πιο αποδοτική χρήση φυσικών πόρων, μετατρέποντας τα απορρίμματα σε πρώτες ύλες».

Ετσι, ο Δήμαρχος Τρικκαίων επεσήμανε τα τρία επίπεδα έργων – δράσεων που υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν στον Δήμο σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων:

Την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων για τη δυτική Θεσσαλία προϋπολογισμού 31 εκατ, ευρώ, η οποία θα διαμορφωθεί στη συνέχεια σε μονάδα ανάκτησης ανακύκλωσης.

Την ενημέρωση των πολιτών για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τη διαλογή στην πηγή, σε συνεργασία με τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς.

Τη Σύνοδο χαιρέτισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σχετικά με θέματα διαχείρισης αποβλήτων.

Στη Σύνοδο παρέστη ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτας, ενώ στη θεματική που αναπτύχθηκε, έγιναν τοποθετήσεις (με φυσική παρουσία ή διαδικτυακώς) από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος), του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος), της ΚΕΔΕ, της ΕΕΔΣΑ, του Δικτύου ΦοΔΣΑ, της ΕΕΔΣΑ, της ΣΕΠΑΝ κ.α.

Από το γραφείο Τύπου