Η ακμή δεν είναι πλέον μόνο ένα εφηβικό πρόβλημα. Μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η σωστή διατροφή για την περιποίηση του δέρματός σας, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης για δέρμα με τάση ακμής, οι φυσικές θεραπείες που λειτουργούν γρήγορα, οι τοπικές θεραπείες για την ακμή που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της ερυθρότητας του δέρματος, όλα αυτά συζητούνται σε αυτό το άρθρο.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή προκαλείται από την απόφραξη των τριχοθυλακίων, τα οποία είναι μικροσκοπικά ανοίγματα στο δέρμα σας που περιέχουν σμήγμα και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Το βακτήριο Propionibacterium acnes ζει σε αυτούς τους πόρους και όταν παγιδεύεται εκεί, προκαλεί μόλυνση. Η φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων οδηγεί σε σπυράκια ή σπυράκια (βλατίδες), φλύκταινες (εξογκώματα γεμάτα πύον), οζίδια (μεγάλα εξογκώματα) και κύστεις (επώδυνες λευκές κεφαλές).

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας, αλλά είναι πιο συχνή στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αλλά τείνει να είναι χειρότερη κατά τη διάρκεια της εφηβείας, επειδή τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν ραγδαία κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου--και αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη παραγωγή λιπαρών ουσιών στο δέρμα σας, καθώς και να κάνουν τους πόρους μεγαλύτερους, ώστε να είναι ευκολότεροι στόχοι για τη συσσώρευση βακτηρίων! Οι γυναίκες που είναι έγκυες τείνουν επίσης να ξεσπούν λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους αυτή την περίοδο.

Η σωστή διατροφή για τη φροντίδα του δέρματός σας.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ακμής και άλλες που την προκαλούν. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί για εσάς είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής, όπου καταγράφετε ό,τι μπαίνει στο στόμα σας.

Αν έχετε τάση για ακμή, τότε αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και την καφεΐνη. Όλα αυτά τα τρία πράγματα χειροτερεύουν την ακμή, αυξάνοντας τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία προκαλεί το σχηματισμό περισσότερων σπυριών στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στο στήθος ή στις περιοχές της πλάτης, όπου οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι τα έχουν μέχρι να αρχίσουν να μεγαλώνουν!

Αντ' αυτού, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όπως ακτινίδια (μεγάλη πηγή βιταμίνης Ε), μήλα (περιέχουν γλουταθειόνη που βοηθάει στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων), μπρόκολο (περιέχει ψευδάργυρο που μειώνει την παραγωγή σμήγματος), καρότα (βοηθάει στην πρόληψη των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου) και σολομό (υψηλά επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων).

Προϊόντα μακιγιάζ και φροντίδας του δέρματος για δέρμα με τάση ακμής

- Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ με βάση το λάδι.

- Αποφύγετε τα προϊόντα που φράζουν τους πόρους, όπως το foundation και το concealer. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε αντ' αυτού ένα ελαφρύ, μη κομογενογόνο foundation, που σημαίνει ότι δεν θα φράξει τους πόρους σας.

- Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ ή αρώματα αν έχετε δέρμα με τάση ακμής - μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν χειροτέρευση των ξεσπασμάτων.

- Αποφύγετε προϊόντα με θειικά άλατα ή parabens (η οδοντόκρεμα είναι ένα παράδειγμα για αυτό), καθώς αυτά τα συστατικά είναι γνωστό ότι προκαλούν ερεθισμό σε ορισμένα άτομα με ευαίσθητους τύπους δέρματος

Τοπικές θεραπείες για την ακμή.

- Κρέμες για τη θεραπεία της ακμής: Αυτές αποτελούνται από φαρμακευτικά συστατικά που εφαρμόζονται στο δέρμα και αφήνονται για ορισμένο χρονικό διάστημα πριν ξεπλυθούν με νερό ή καθαριστικό, ανάλογα με τις οδηγίες που σας δίνει ο δερματολόγος ή ο γιατρός σας. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μορφής θεραπείας είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεστε το ιατρείο κάθε φορά που χρειάζεστε θεραπεία.

- Τζελ για τη θεραπεία της ακμής: Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ενεργά συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το σαλικυλικό οξύ, τα οποία δρουν ξηραίνοντας τα σπυράκια, ώστε να επουλώνονται γρηγορότερα από το συνηθισμένο- ωστόσο, δεν συνιστώνται αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ερυθρότητα σε ορισμένες περιπτώσεις!

Θεραπεία με λέιζερ για ουλές ακμής, κηλίδες και καφέ σημάδια στο πρόσωπο.

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τα σημάδια ακμής. Μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ουλών ακμής και των σημαδιών στο δέρμα σας, διασπώντας το κατεστραμμένο κολλαγόνο που βρίσκεται κάτω από αυτές, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου στη θέση του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα δέρμα με πιο λεία όψη, το οποίο αισθάνεται πιο απαλό στην αφή.

Συμπέρασμα

Λοιπόν, τι περιμένετε; Απαλλαγείτε από αυτά τα σπυράκια και πείτε αντίο στην ακμή για πάντα!