Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο Σχολικό Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Πιάλειας, ιδιοκτησίας του Δήμου Πύλης. Πρόκειται κυρίως για εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση της κεραμοσκεπής του κτιρίου (αποξήλωση, επανατοποθέτηση και αντικατάσταση φθαρμένων κεραμιδιών, αντικατάσταση σάπιας ξυλείας κτλ), καθώς επίσης και στη συντήρηση και καθαρισμό των εκθεμάτων και του εσωτερικού χώρου του μουσείου.

Στόχος είναι η ολοκληρωμένη, άρτια, και με ροή, στο χώρο και το χρόνο παρουσίαση των εκθεμάτων, σε έναν πλήρως ασφαλή και απόλυτα προστατευμένο από κάθε άποψη χώρο, εν όψει και της επερχόμενης επίσκεψης ευρωπαίων προσκεκλημένων στις αρχές του επόμενου μήνα.

Από τις αρχές του 2023, ο Δήμος Πύλης μαζί με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας, συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, με τίτλο «Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός: Προσφέροντας Εκπαιδευτικές Ευκαιρίες στους Νέους», το οποίο και συντονίζουν. Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχουν το Complexul Muzeal National Moldova Iasi μουσείο της Ρουμανίας, το Kadri Has Universitesi πανεπιστήμιο της Τουρκίας και το Mercato delle Gaite APS μουσείο της Ιταλίας. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η ανάδειξη της Λαϊκής Τέχνης μεταξύ των χωρών όλων των εταίρων και η προσφορά ευκαιριών μάθησης στους νέους, στο χώρο του πολιτισμού και των τεχνών.

Στα πλαίσια του προγράμματος πρόκειται να δημιουργηθεί μια εικονική περιήγηση του του Σχολικού Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου της Πιάλειας, αλλά και ένα διαδικτυακό πρόγραμμα μάθησης.

Έως τώρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο εικονικές συναντήσεις των εταίρων του προγράμματος, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να  πραγματοποιηθεί και η πρώτη δια ζώσης συνάντηση στην Πύλη. Στη συνάντηση αυτή, οι εταίροι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο μουσείο της Πιάλειας, και να δούνε από κοντά την πλούσια συλλογή αντικειμένων που χρονολογείται από το 1946. Περιλαμβάνει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τις ασχολίες τους (αγροτικά, κτηνοτροφικά, οικιακά, επαγγελματικά κτλ), ενώ αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ανάγλυφο ιστορικό χάρτη που περιμένει τους ξένους επισκέπτες για να τους παρουσιάσει το κάλλος και την αισθητική της νεότερης λαϊκής τέχνης.

Παράλληλα, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, οι συμμετέχοντες του προγράμματος, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τις ομορφιές του Δήμου Πύλης και των Τρικάλων, να γευτούν τοπικές λιχουδιές, και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τη Λαϊκή Τέχνη, προωθώντας ευκαιρίες μάθησης στους νέους ανθρώπους.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το Σχολικό Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Πιάλειας, υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου στο facebook.