Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στα Μεγάλα Καλύβια των Τρικάλων για τον παραδοσιακό Καραγκούνικο Γάμο. 

Το έθιμο αναβίωσε και πάλι φέτος μετά από 3 χρόνια απουσίας, λόγω κορωνοϊού, δίνοντας την ευκαιρία σε Τρικαλινούς αλλά και επισκέπτες σε συνδυασμό με τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες να γιορτάσουν την ημέρα, διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας τα νηστίσιμα εδέσματα που επιβάλλει η σημερινή ημέρα, με κυρίαρχη την παραδοσιακή φασολάδα. 

Στα Μεγάλα Καλύβια βρέθηκε και ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, όπως και Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς ο Γκαραγκούνικος Γάμος έγινε με την στήριξη του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με τον ΕΛΟΚ. 

Η αναβίωση του Καραγκούνικου Γάμου στα Μεγάλα Καλύβια την Καθαρά Δευτέρα

Πρόκειται για έθιμο που αναβιώνει για παραπάνω από έναν αιώνα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας. Στην αναπαράσταση του παραδοσιακού καραγκούνικου γάμου, παρουσιάζεται όλη η ιεροτελεστία του γάμου ενός καραγκούνικου ζευγαριού, όπως αυτός γινόταν μέχρι και τη δεκαετία του 1960-70 στα Μεγάλα Καλύβια και σε όλα τα καραγκουνοχώρια της Δυτικής Θεσσαλίας.

Προτού ξεκινήσει ο γάμος, γίνονται τα αρραβωνιάσματα (σιβάσματα) του ζευγαριού –κανονικά, γίνονταν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν – αλλά παρουσιάζονται μαζί με το γάμο για την οικονομία του χρόνου. Στην πλατεία του χωριού γίνονται τα στέφανα και ακολουθεί ο παραδοσιακός γαμήλιος χορός. Δύο πομπές συναντιούνται στην πλατεία για το μυστήριο του… γάμου: Η μία του γαμπρού που καταφθάνει πρώτος και η άλλη της νύφης που έρχεται από το Κονάκι, το ανακαινισμένο διώροφο τούρκικο διοικητήριο που αποτελεί την έδρα του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων (ΕΛΟΚ). Ο γαμπρός – αφού τον έχουν ξυρίσει δημόσια και υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών – είναι ντυμένος με φουστανέλα και οι συγγενείς του με παραδοσιακές φορεσιές του παρελθόντος (σκούτινα, παντελόνια, γιλέκα, κ.λ.π.).

Η νύφη – στο ρόλο της συνήθως κάποιος νεαρός άνδρας – φοράει την παραδοσιακή νυφιάτικη καραγκούνικη φορεσιά, την οποία για να τη φορέσει ολόκληρη χρειάζεται κάμποσες ώρες. Ιδιαίτερα το δέσιμο και το στόλισμα του κεφαλομάντηλου χρειάζεται αρκετή ώρα και επιδεξιότητα. Τα παλαιότερα χρόνια κυκλοφορούσε κι ένα κάρο γεμάτο με τα προικιά της νύφης που οι βλάμηδες έπαιρναν από το σπίτι της και τα μετέφεραν στο σπίτι του γαμπρού.

Η όλη διαδικασία των αρραβωνιασμάτων και του γάμου παρουσιάζεται ως παρωδία – κωμωδία με έξυπνες ατάκες, άφθονο χιούμορ και πολλές φορές «ακατάλληλες» χειρονομίες και κινήσεις που προκαλούν το γέλιο των παρευρισκόμενων. Την παράσταση «κλέβει» τις περισσότερες φορές ο ψευτοπαπάς με την παπαδιά του, που εισέρχονται στην πλατεία με μία μηχανή μεγάλου κυβισμού ή με κάποιο άλλο ασυνήθιστο μεταφορικό μέσο.

Ακολουθεί ο μεγάλος χορός των παρεβρισκομένων στην πλατεία του χωριού, στους ρυθμούς των δημοτικών τραγουδιών της περιοχής, αφού προηγουμένως έχουν γευθεί την παραδοσιακή φασολάδα που μοιράζεται δωρεάν σε όλους. 

trikalaenimerosi.gr