Άγνωστες ψηφίδες της Θεσσαλικής ιστορίας έφερε στο φως ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Κώστας Σπανός στην ομιλία του με θέμα "Σύντομη εισαγωγή στην Ιστορία της Θεσσαλίας από τον 11ο αιώνα έως τον 16ο" που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στη Βιβλιοθήκη.

Ο κ. Σπανός παρουσίασε την εικόνα της Θεσσαλίας από το 1000 έως το 1500, ξεκινώντας από την επανάσταση των βλαχόφωνων Λαρισαίων το 1066 και καταλήγοντας στην οριστική κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στους μεγάλους γαιοκτήμονες της περιοχής, στις μονές, στη Φραγκοκρατία, στην κάθοδο και παραμονή των Αλβανών στη Δυτική Θεσσαλία, στις λεηλασίες των Καταλανών και στις εισβολές των Οθωμανών (1376 - 1423).

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διανομή πεδινών περιοχών στους σπάχηδες, ιππείς δηλαδή του Οθωμανικού Στρατού και στη διαίρεση της γης σε τιμάρια, ζιαμέτια και χάσια.

Επίσης, αναφέρθηκε σε πρόσωπα, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σημερινή κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητά της.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπανό που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και μας τίμησε με την παρουσία του.